Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις...

Ολοκληρώνονται σήμερα οι Γενικές Συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ, ενόψει της Ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ, μεθαύριο Κυριακή. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει προτείνει στις ΕΛΜΕ, με εισήγηση που ψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, "Συνεργασία", "Παρεμβάσεις", 24ωρη απεργία στις 12 Δεκέμβρη, με συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ενημερωτικές συγκεντρώσεις με γονείς. Η"Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) κατέθεσε εισήγηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και πρόγραμμα κινητοποιήσεων, η οποία, όμως, δε συζητήθηκε καν.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ, κύκλοι της ΔΕΕ τόνιζαν ότι πρόκειται για κείμενο που αρκείται σε διαπιστώσεις και σκόπιμα αποσιωπά επίμαχα σημεία, όπου χρειάζεται να οικοδομηθεί η πάλη των εκπαιδευτικών για να εμποδιστεί στην πράξη η υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Επίσης ότι οι παρατάξεις που το συνέταξαν διέπονται από τη λογική "δεν υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις στο χώρο των καθηγητών" και κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα δικαιώσει τις αγωνιστικές παραδόσεις του κλάδου.

Οσον αφορά την κριτική που κάνει η εισήγηση στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, αυτή γίνεται αφηρημένα, χωρίς να προσανατολίζει σε στόχους πάλης - αντίσταση επί της ουσίας του. Οι εκπαιδευτικοί δεν καλούνται να αντιδράσουν στο νέο αντιπαιδαγωγικό σύστημα αξιολόγησης των μαθητών και στους απαράδεκτους πειραματισμούς σε βάρος τους. Δεν αντιστρατεύεται η προωθούμενη εκχώρηση νευραλγικών για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης τομέων, όπως τα βιβλία και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σε ιδιώτες. Αντίθετα, παραλείπεται από το αίτημα για συστηματική επιμόρφωση, η ανάγκη αυτή να παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από δημόσιους κρατικούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, ενώ παραλείπεται και το αίτημα για κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, η απόφαση - εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν προσανατολίζει τον κλάδο ενάντια στους μηχανισμούς, μέσα από τους οποίους σήμερα προωθείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Δεν απορρίπτει την αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και σαν συνέπεια υποβαθμίζει το αίτημα της διατήρησης της επετηρίδας, ενώ διαφαίνεται η τάση για την αντικατάστασή του με το αίτημα του διορισμού των αναπληρωτών.

Η ΔΕΕ σημειώνει ότι παρά την ξεκάθαρη επιδίωξη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση για τον έλεγχο των πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών και την επιβολή ποινών, η ΟΛΜΕ εστιάζει την όλη αντίθεση στο ζήτημα των 400 εξωτερικών αξιολογητών και επαναφέρει την αποπροσανατολιστική θέση για εσωτερική αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά την απόφαση του συνεδρίου για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτή "διολισθαίνει" στη συντεχνιακή θέση για εκπαιδευτικό μισθολόγιο σε σύνδεση με το πανεπιστημιακό, θέση που εξυπηρετεί τη διάσπαση και την απομόνωση του εκπαιδευτικού κινήματος από το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό και εργατικό κίνημα.

Η ΔΕΕ στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προτείνει την εισήγηση που κατέθεσε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η οποία περιέχει συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει: Παλλαϊκά συλλαλητήρια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Ηράκλειο, 24ωρη απεργία στις 4/12 και 48ωρη για τις 10 και 11 Δεκέμβρη και νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ μέσα στο Γενάρη για το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών για το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ