Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τα δικαστήρια δεν κάμπτουν τους αγώνες

Ξεκίνησε χτες η δίκη των πέντε κοινοταρχών, που κατηγορούνται για τα γεγονότα της 9ης Νοέμβρη. Οι κάτοικοι απάντησαν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω απ' τα δικαστήρια

Με το σύνθημα "η τρομοκρατία δε θα περάσει" απάντησαν, από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, εκατοντάδες κάτοικοι της Ολυμπιάδας και των άλλων κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου στο αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Οι κάτοικοι της περιοχής, με τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω απ' το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου δεν εξέφρασαν μόνο τη συμπαράστασή τους στους πέντε Κοινοτάρχες, που από χτες δικάζονται για τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 9 Νοέμβρη στο χώρο του εργοστασίου εμπλουτισμού της TVX στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Κυρίως, διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες, παρά την αυταρχική στάση της κυβέρνησης, η οποία κορυφώθηκε πρόσφατα με τον πολυήμερο αστυνομικό αποκλεισμό των χωριών τους.

Οι κάτοικοι έφτασαν στον Πολύγυρο λίγο πριν τις 9 π.μ. με πούλμαν και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, συνοδεύοντας τους κατηγορούμενους κοινοτάρχες. Μετά τις 10 π.μ. ξεδίπλωσαν τα πανό και ξεκίνησαν τη μαχητική πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Πολυγύρου. Ανδρες, γυναίκες, νέοι γέροι και παιδιά, βάδισαν μαζί απαιτώντας να μη γίνει η καταστροφική και ληστρική επένδυση της TVX στην περιοχή του Υδροκρίτη της Ολυμπιάδας. Και έδωσαν την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ώστε να μην προχωρήσει η επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού, που από τη μια θα δώσει τεράστια κέρδη στην πολυεθνική εταιρία και απ' την άλλη θα οδηγήσει σε μαρασμό την περιοχή και τους κατοίκους της.

Η δίκη ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 μ.μ. στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου και διεκόπη περίπου στις 7 μ.μ. για να συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ολυμπιάδας,Ανω Σταυρού,Σταυρού,Βαρβάρας και Ασπροβάλτας.Οι πέντε κατηγορούμενοι, Ν. Μήτσιου,Β. Ναούμ,Α. Στοϊτσας,Γ. Κωτάκης και Α. Φρατζής,βαρύνονται με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της πρόκλησης βλαβών, της φθοράς ξένης περιουσίας, της οπλοχρησίας, της οπλοκατοχής και της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορούν στα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 9 Νοέμβρη στο χώρο του εργοστασίου εμπλουτισμού της TVX στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, όταν μετά από μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής, ενάντια στις παράνομες εργασίες της TVX, ακολούθησε συμπλοκή των κατοίκων με την Αστυνομία που προστάτευε τις παράνομες γεωτρήσεις της πολυεθνικής.

Η δίκη έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος σε όσους έμπαιναν στο κτίριο των δικαστηρίων. Από νωρίς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί έξω από τα δικαστήρια, για να τα... διαφυλάξουν από τον κόσμο, που διαδήλωνε το δικαίωμά του να απαιτεί άλλου τύπου ανάπτυξη για τον τόπο του.

Οι κάτοικοι διαδήλωσαν πως απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα πραγματικά αποτελέσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ και του ΙΠΟ, που τους δικαιώνουν, αφού κρίνουν ακατάλληλες τις θέσεις χωροθέτησης της μεταλλουργίας στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, οι κάτοικοι παρέμεναν έξω από τα δικαστήρια, διαδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους προέδρους και καταδικάζοντας την αυταρχική στάση της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλες καταδίκες κατοίκων για χάρη της TVX! (2001-02-22 00:00:00.0)
Νέες καταδίκες κατοίκων (2000-03-15 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στους κατοίκους του Στρυμονικού (2000-02-15 00:00:00.0)
«Χρυσή» ενότητα ενάντια στις πολυεθνικές (2000-02-09 00:00:00.0)
Τους καταδίκασαν αλλά συνεχίζουν (1999-04-29 00:00:00.0)
Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ενάντια σ (1999-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ