Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Τους "ξεζουμίζουν" έμποροι - μεσάζοντες

Με την ανοχή της κυβέρνησης, εκβιάζουν τους αγρότες, αγοράζοντας τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ ετοιμάζονται να πουλήσουν πανάκριβα ενόψει των Χριστουγέννων, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των καταναλωτών

"Μαύρα" θα 'ναι και φέτος τα Χριστούγεννα των παραγωγών νωπών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, αφού το "δώρο" τους από την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες είναι για άλλη μια χρονιά οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές και η ασυδοσία των εμπόρων - μεσαζόντων.

Εντονότερο πρόβλημα στο νησί αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές θερμοκηπιακών προϊόντων Μεσσαράς και Ιεράπετρας: Οι φετινές τιμές των οπωροκηπευτικών εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρσι, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25%, ενώ από την άλλη οι τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές αντί να πέσουν θα αυξάνονται, ενόψει των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσαράς Γιώργος Ασκοξυλάκης,οι τιμές παραγωγού, τόσο στα θερμοκηπιακά όσο και στα υπαίθρια προϊόντα του τόπου του, δεν ξεπερνούν και φέτος ούτε το 50% του κόστους παραγωγής. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, "το τελευταίο διάστημα φτάνουν κάθε βράδυ στο δημοπρατήριο του Τυμπακίου τουλάχιστον 50 τόνοι προϊόντων, με τιμές που στο αγγούρι δεν ξεπερνούν τις 60 δραχμές το κιλό και στην ντομάτα κυμαίνονται από 60 έως 80 δραχμές το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι περίπου 120 και 130 δραχμές το κιλό αντίστοιχα".

Την ίδια, όμως, απελπιστική κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι καλλιεργητές τηςΙεράπετρας.Τα προϊόντα τους μένουν απούλητα, ενώ οι τιμές που δίνουν οι έμποροι είναι εξευτελιστικές: 45 - 50 δραχμές το κιλό τα αγγούρια και 60 δραχμές η ντομάτα, ενώ οι παραγωγοί της περιοχής υπολογίζουν το κόστος παραγωγής στις 150 δραχμές το κιλό περίπου.

Αυτή την περίοδο οι παραγωγοί της Κρήτης προσπαθούν, όσο μπορούν, να "τρενάρουν" τη συγκομιδή των προϊόντων τους, χωρίς κανένας όμως να μπορεί να τους εγγυηθεί ότι στο μέλλον οι τιμές θα βελτιωθούν. Το αντίθετο μάλιστα. Οι τιμές, όπως εξελίσσονται, μειώνονται δραματικά και κανείς δεν αποκλείει να καταλήξουν και φέτος, χωρίς αποζημίωση, μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε χωματερές που ίδιοι οι παραγωγοί ανοίγουν. Αλλωστε, το ίδιο έγινε και πέρσι, την περίοδο των εορτών, εξαιτίας και πάλι της αδιαφορίας της κυβέρνησης να λάβει εθνικά μέτρα για τη στήριξη των οπωροκηπευτικών και να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες, που επιβάλλει η ΓΚΑΤΤ.

"Αυτά είναι παραμύθια", τόνισε στο "Ρ" ένας παλιός συνεταιριστής του Ηρακλείου, ο Στέλιος Ορφανός.Επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τα νωπά αγροτικά προϊόντα, αν πραγματικά δεν ήθελε να παίξει τα παιγνίδια των Βρυξελλών και των εμπόρων μεσαζόντων. Αυτό που κάνει, δηλαδή, είναι να αποδέχεται τη σημερινή κατάσταση, χωρίς να πιέζει, προκειμένου να πετύχει τη βελτίωσή της, μέσα από κάποια προστατευτικά μέτρα για τα νωπά αγροτικά προϊόντα. Αυτή όμως η δήθεν αδυναμία της κυβέρνησης - κατέληξε ο Στ. Ορφανός - εμφανίζεται επίσης και στα άλλα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα".

Στο μεταξύ, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι παραγωγοί της Μεσσαράς και της Ιεράπετρας είναι σήμερα καταχρεωμένοι στην ΑΤΕ, από τα τέλη της δεκαετίας του '80 λόγω του δανεισμού τους, για να φτιάξουν ή να επεκτείνουν τα θερμοκήπιά τους. Και όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, "αν δεν αλλάξει η πολιτική αντιμετώπισης που δέχονται από κυβέρνηση και ΑΤΕ, πολύ σύντομα όλο και περισσότεροι παραγωγοί, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ