Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Αγώνας ενάντια στον αφανισμό των εσπεριδοειδών

Αγωνιστικό κάλεσμα 11 μαζικών φορέων για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που γίνεται στις 18 του Δεκέμβρη

Κάλεσμα προς τους αγρότες και συνολικά προς το λαό της Αρτας για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που γίνει στις 18 του Δεκέμβρη στις 10 πμ στην πλατεία Νομαρχίας, για τη "σωτηρία των εσπεριδοειδών", απευθύνουν με ανακοίνωσή τους έντεκα μαζικοί φορείς του νομού.

"Τα εσπεριδοειδή, που στηρίζουν την οικονομία χιλιάδων αγροτικών οικογενειών του νομού μας, καταστρέφονται" είναι η πρώτη φράση της ανακοίνωσης: "Η αδιαφορία του υπουργού Γεωργίας και για τη φετινή παραγωγή πορτοκαλιών δεν έχει προηγούμενο. Οι αποφάσεις των Βρυξελλών και οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και του Μάαστριχτ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες των αγροτών και του αγροτικού τομέα γενικότερα. Οι νέοι κανονισμοί για τα οπωροκηπευτικά, που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, με σύμφωνη γνώμη και του Ελληνα υπουργού Γεωργίας, είναι ταφόπετρα για την εσπεριδοκαλλιέργεια της χώρας μας. Η ασυδοσία των εμπόρων, των χυμοποιών και των μεσαζόντων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, ούτε για ελάχιστο εισόδημα στον παραγωγό εσπεριδοκαλλιεργητή".

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας,η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας,το Εργατικό Κέντρο,ο Σύλλογος Εμπόρων,η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών,η ΤΕΔΚ,το Νομαρχιακό Συμβούλιο,οι Δήμοι Αρταίων,Φιλοθέης και Πέτα,καθώς και ο Σύλλογος Γεωπόνων τονίζεται: "Εφτασε η στιγμή μαζικά και δυναμικά να διαμαρτυρηθούμε για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα εσπεριδοειδή μας, να αντισταθούμε στην εξόντωσή μας και από κοινού να στείλουμε ένα δυναμικό προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση και να της δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, αν δε δώσει λύση στα οξυμένα και σοβαρά προβλήματά μας, για δυναμικότερες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις". Τα κύρια αιτήματα που θέτουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αρτας είναι: Η άμεση παρέμβαση του κράτους για τη μαζική και σε ικανοποιητικές τιμές απορρόφηση της παραγωγής εσπεριδοειδών. Η διασφάλιση μιας ελάχιστης καιεγγυημένης τιμής για τα εσπεριδοειδή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα λογικό κέρδος. Να ανοίξουν τα εργοστάσια χυμοποίησης στο νομό. Να δοθούν τα πορτοκάλια που προορίζονται για επισιτιστική βοήθεια στην ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ