Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Απ' έξω κούκλα"... το "Μεταξά"

Η σημαντική προσφορά του ογκολογικού νοσοκομείου εδώ και 30 χρόνια ευτελίστηκε χτες, με τις επείγουσες εργασίας για την υποδοχή του υπουργού, Κ. Γείτονα

Το ρητό "απ' έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα" θύμιζε χτες το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Ογκολογικού Νοσοκομείου Πειραιά "Μεταξά". Το Νοσοκομείο γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και η διοίκηση, προκειμένου να "δεχτεί" αξιοπρεπώς τους προσκεκλημένους της - μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας - επιχείρησε χτες το πρωί να καλύψει μέρος της "ασχήμιας" του Νοσοκομείου με εντατικές εργασίες καθαριότητας και βαψίματος.

Οταν ο Κ. Γείτονας έφτασε στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα, για να εγκαινιάσει - στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων - τη νέα μονάδα κοβαλτίου βρήκε συγκεντρωμένους τεχνολόγους και γιατρούς του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, που ήθελαν να τον ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στο ένα από τα δύο βασικότερα τμήματα ενός ογκολογικού νοσοκομείου. Μάταια. Ο Κ. Γείτονας, όχι μόνο δεν ήταν πρόθυμος να τους ακούσει, αλλά τους προσέβαλε λέγοντάς τους: "Ετσι συμπεριφέρεστε στους ασθενείς σας;".

Η κατάσταση που επικρατεί στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα είναι κωμικοτραγική:

  • Το ταβάνι στο χώρο, όπου στεγάζονται τα μηχανήματα έχει μουλιάσει - είτε από τον κλιματισμό, είτε από σωλήνες που έχουν υποστεί φθορές. Η διοίκηση έδωσε εντολή, την τελευταία στιγμή, να βαφτεί. Κι έτσι έγινε. Το έβαψαν χτες στις 9.45 π.μ. - ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.
  • Για πρώτη φορά, μέσα σε δέκα χρόνια, καθαρίστηκε το μεγάλο ρολόι στο διάδρομο του ακτινοθεραπευτικού τμήματος. "Τόσα χρόνια δεν μπορούσα να δω την ώρα και σήμερα λάμπει. Μου κάνει εντύπωση. Πώς βρέθηκαν αμέσως τόσες καθαρίστριες;", αναρωτήθηκε μια εργαζόμενη.
  • Σε αίθουσα, που τα τελευταία έξι χρόνια έχει μετατραπεί σε αποθήκη, είναι κλειδωμένα δύο μηχανήματα, τα οποία υποτίθεται ότι αντικαταστάθηκαν από το μηχάνημα κοβαλτίου, που εγκαινιάστηκε χτες από τον υπουργό. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι ζητούσαν να κλειδωθεί η αποθήκη, διότι οι ψόφιες γάτες και τα ποντίκια, που είχαν βρεθεί εκεί δεν ήταν και τόσο ευχάριστο θέαμα. Η εκάστοτε διοίκηση απαντούσε στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει κλειδαριά. Ξαφνικά, χτες πρωί - πρωί, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, βρέθηκε κλειδαριά και το θέμα... τακτοποιήθηκε.

Το ακτινοθεραπευτικό τμήμα και το τμήμα που αναλαμβάνει τις χημειοθεραπείες, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν ένα ογκολογικό νοσοκομείο. "Εχουμε καταντήσει μουσείο, αντί να είμαστε ένα ενεργό τμήμα", κατήγγειλαν γιατροί και τεχνολόγοι. Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης του νοσοκομείου είναι ότι από τα τέσσερα μηχανήματα για ακτινοθεραπείες, που υπήρχαν στο τμήμα το 1985, σήμερα λειτουργούν δύο. Το 1985 εξυπηρετούνταν στο τμήμα 340 άτομα ημερησίως, ενώ σήμερα 180 άτομα. Το 1996 στο τμήμα η δουλιά "έβγαινε" μόνο με ένα μηχάνημα, καθώς ο γραμμικός επιταχυντής ήταν εκτός λειτουργίας για βλάβη 4 εκατομ. δραχμών. Εκείνη τη χρονιά ο κόσμος στράφηκε στα ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα και το "Μεταξά" έχασε περί τις 100 εκατομ. δραχμές.

Το μηχάνημα που εγκαινιάστηκε χτες δεν ενισχύει τον εξοπλισμό του τμήματος, αλλά αντικαθιστά το ένα από τα δύο μηχανήματα που είναι κλειδωμένα. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα να εξοπλιστεί επαρκώς το τμήμα με δεύτερο γραμμικό επιταχυντή, δεύτερη μονάδα κοβαλτίου και άλλα μηχανήματα, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του τμήματος.

Κατά άλλα, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι "θεραπευτικές δυνατότητες με τη βοήθεια της βιοϊτρικής τεχνολογίας, έχουν βελτιωθεί σημαντικά".

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τον καρκίνο στην Ελλάδα (2023-03-02 00:00:00.0)
Υποσυντήρητα και παροπλισμένα στη μάχη με τον καρκίνο (2015-04-26 00:00:00.0)
Το «κόστος» της Υγείας «κοστίζει» σε ανθρώπινες ζωές (2014-09-06 00:00:00.0)
Υπονομεύεται το Τμήμα Βραχυθεραπείας (2005-09-13 00:00:00.0)
Δε βλέπει προβλήματα η κυβέρνηση (1996-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ