Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία

Συγκεντρώσεις και πορείες και σήμερα σε Αθήνα, Γιάννενα και Λάρισα

Εντείνονται οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Αιχμή η κατάργηση του νόμου 2525/97 που βάζει τις βάσεις για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και της μετατροπής της, σύμφωνα με το μοντέλο που επιτάσσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, μαθητές και φοιτητές διεκδικούν μέτρα στήριξης και αναβάθμισης των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων. Σήμερα γίνονται διαδηλώσεις σε Αθήνα, Γιάννενα, και Λάρισα, ενώ όλο και περισσότερα σχολεία και φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλογγοι αποφασίζουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια της 18ης Δεκέμβρη, ημέρας της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση των φοιτητών γίνεται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, υπό κατάληψη βρίσκονται σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Σχολή Καλών Τεχνών, το Οικονομικό και το Νομικό Τμήμα της Νομικής. Στα Γιάννενα,φοιτητικοί σύλλογοι, με αποφάσεις γενικών τους συνελεύσεων, πραγματοποιούν συγκέντρωση στο παλιό Πανεπιστήμιο και πορεία προς τη Νομαρχία.

Το Συντονιστικό Σχολείων της Αθήνας, ο σύλλογος σπουδαστών ΙΕΚ και το συντονιστικό νυχτερινών σχολείων της Αθήνας έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους συμμετέχουν η ΣΤΕΤΡΟΔ, η ΣΤΕΦ Πειραιά, η ΣΕΥΠ και η ΣΕΛΕΤΕ καθώς και οι Σχολές Καλών Τεχνών,Πληροφορικής,το Φυσικό και το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας. Αντίστοιχη απόφαση έχουν πάρει τα σχολεία που συγκροτούν το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα

Παμμαθητικό συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και 15μελή μαθητικά συμβούλια σχολείων στη Λάρισα. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με απόφασή τους τα 12 από τα 14 Λύκεια της πόλης, διεκδικώντας να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί ο νόμος της κυβέρνησης που μετατρέπει το σχολείο σε "παραμάγαζο" των φροντιστηρίων, να καταργηθούν άμεσα τα νέα τεστ της Α Λυκείου, να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, να καταργηθεί η ιδιωτική παιδεία, να μη διαλυθούν τα μαθητικά όργανα και να γίνονται ενιαία οι μαθητικές εκλογές, να σταματήσει ο αυταρχισμός - δημοκρατία στα σχολεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους μαθητές, τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους γονιούς, μαζί με όλους τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν ένα ζωντανό, μαχητικό μέτωπο παιδείας για τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή.

Στη Χαλκίδα

Σε κινητοποίηση την Τρίτη 16 Δεκέμβρη προχωρούν με απόφαση του συντονιστικού τους και σχολεία της Χαλκίδας και καλούν όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν. Στο μεταξύ, ήδη, το 1ο, 2ο και Νυχτερινό ΤΕΛ καθώς και το 3ο ΓΕΛ βρίσκονται από τη Δευτέρα σε κατάληψη με κύρια αιτήματα την απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, επίλυση ζητημάτων υλικοτεχνικής υποδομής (θέρμανση, αίθουσες, τουαλέτες κ. α.) στα κτίρια.

Στο μεταξύ, το ρόλο του διασπαστή των αγώνων των μαθητών, ανέλαβε ο "δημοκρατικός" και "εκσυγχρονιστής" διευθυντής του 2ου Λυκείου Χαλκίδας κ. Μπενέτος, ο οποίος προχώρησε σε προπηλακισμούς εκπροσώπων του 5μελούς και 15μελούς των μαθητών, προκειμένου να αποσοβήσει την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, απειλώντας τους ότι "θα το πληρώσουν"... Μάλιστα, "βασιλικότερος τους βασιλέως", κοιμάται μέσα στο σχολείο, ενώ έχει καλέσει και την αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ