Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τους καταδίκασαν αλλά συνεχίζουν

Πολύμηνες ποινές φυλάκισης επέβαλε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου σε κοινοτάρχες και κατοίκους της περιοχής του Στρυμωνικού Κόλπου για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή εγκατάστασης του εργοστασίου χρυσού της TVX στην Ολυμπιάδα Χακιδικής.

Από τις 20 συνολικά υποθέσεις που επρόκειτο να εκδικαστούν χτες, εξετάστηκαν τελικά οι έξι, ενώ οι υπόλοιπες αναβλήθηκαν για τις 14.4.2000. Στην πρώτη δίκη που ήταν και η μεγαλύτερη, από τους 22 κατηγορουμένους - κατοίκους καταδικάστηκαν 16 - ανάμεσά τους και ο κοινοτάρχης Βαρβάρας, Γ. Κωστάκης - σε φυλάκιση από 4 μέχρι 19 μήνες, ενώ άλλοι πέντε αθωώθηκαν.

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρόεδρο της Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου 22 μήνες φυλακή για την πρώτη υπόθεση και άλλους 10 μήνες για μια άλλη. Συνολικά, στον πρόεδρο της Ολυμπιάδας επιβλήθηκαν μέχρι τώρα σε διάφορα δικαστήρια 11 χρόνια φυλακή. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται για τον τόπο του, ενάντια σε εκείνους που σχεδιάζουν τον αφανισμό του.

"Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αλλά οι ποινές που επιβλήθηκαν και αυτές που θα υπάρξουν δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να επηρεάσουν τον αγώνα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να μην λειτουργήσει μονάδα χρυσού στην Ολυμπιάδα", δήλωσε στο "Ρ" ο Βασ. Ναούμ,μέλος της επιτροπής κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα, ο οποίος επίσης ήταν κατηγορούμενος σε υπόθεση που τελικά δεν εκδικάστηκε.

Ο Γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ Ν. Παρθενιώτης,ο οποίος βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους, δήλωσε: "Θέλω να καταγγείλω ότι κατά της διάρκειας της δίκης υπήρχε φοβερή αστυνομοκρατία, ενώ οι αστυνομικοί επικαλούμενοι εντολή του εισαγγελέα δεν επέτρεψαν να υπάρξει ακροατήριο. Αυτά είναι πρωτοφανή γεγονότα. Ομως η κυβέρνηση που προσπαθεί να σπείρει τη φοβία στους κατοίκους δε θα το πετύχει. Ο αγώνας των κατοίκων όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά ήδη επεκτείνεται στην Ιερισσό και σε όλη την έκταση του Δήμου Σταγείρων". Στη δίκη παραβρέθηκαν, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός και Η. Γκουτζιγιάννης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ