Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν έχει θέση το ΝΑΤΟ στην Κέρκυρα!

Σταθμός στο φιλειρηνικό κίνημα του νησιού το μουσικό συλλαλητήριο. Κυβέρνηση, υποτακτικοί της και κατασταλτικοί μηχανισμοί προσπαθούν να το ανακόψουν, μάταια, με κάθε τρόπο

Κάθε μέρα στο δρόμο. Ο λαός της Κέρκυρας, από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να καταθέτει, με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στον πόλεμο και στη μετατροπή του νησιού σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων.

Η μεγαλύτερη - κατά γενική ομολογία - διαδήλωση στην Κέρκυρα μετά τη μεταπολίτευση, που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, ήταν ένας μεγάλος σταθμός αυτής της κινητοποίησης, αλλά όχι το τέλος της. Ηταν ένα μουσικό συλλαλητήριο, που συνδιοργάνωσαν η "Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μάρτη",η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας,η Πρωτοβουλία Φορέων ενάντια στον πόλεμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού.Πάνω από 10.000 Κερκυραίοι τραγούδησαν και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ, την απαίτησή τους να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί και να σταματήσει άμεσα κάθε διευκόλυνση που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους δολοφόνους. Ηταν φαίνεται αυτό το γεγονός της καθημερινής κινητοποίησης του κερκυραϊκού λαού και η προχτεσινή κορύφωσή του, που έθεσε σε θέση μάχης τις κρατικές κατασταλτικές δυνάμεις, όχι, όπως θα έπρεπε, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους που προσγειώθηκαν και πάλι προχθές στο αεροδρόμιο του νησιού, αλλά ενάντια στην πορεία προς το αεροδρόμιο μετά τη λήξη της συναυλίας. Και μάλιστα με τον γνωστό θρασύδειλο τρόπο των ΜΑΤατζήδων. Δηλαδή, δε χτύπησαν τον κύριο όγκο της μεγαλειώδους πορείας, αλλά μια ομάδα νεαρών παιδιών στην "ουρά" της πορείας, όταν ο κύριος όγκος της είχε προχωρήσει!

Πορεία προς το αεροδρόμιο

Στη συναυλία συμμετείχαν οι Θ. Μικρούτσικος,Β. Παπακωνσταντίνου,Δ. Τσακνής,Λ. Λαζόπουλος,Π. Ζούνη,Λ. Νικολακοπούλου,Σπ. Σαμοϊλης,Γ. Θωμαϊδης,Ν. Τουλιάτος και τοπικά μουσικά συγκροτήματα. Το πάθος του συλλαλητηρίου μπολιάστηκε με ακόμη περισσότερη οργή, όταν με την έναρξη της συναυλίας εμφανίστηκαν δύο ΝΑΤΟικά μεταγωγικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να πετούν στον ουρανό του νησιού, για να προσγειωθούν λίγο μετά στο αεροδρόμιό του. Η πρόκληση αυτή δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη και με το τέλος της συναυλίας ο λαός απαίτησε να πορευτεί για μια ακόμη φορά προς το αεροδρόμιο να διαδηλώσει την αντίθεσή του στη μετατροπή του σε ακόμη ένα ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών ήταν άμεση και θετική και τέθηκαν επικεφαλής της πορείας. Σκοπός ήταν να επιδοθεί το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στον αερολιμενάρχη Σκιαδόπουλο γνωστό για την "αγωνία" του να εφαρμόζει τις κυβερνητικές εντολές.

Την επιτροπή που θα επέδιδε το ψήφισμα την αποτελούσαν ο Θ. Μικρούτσικος εκ μέρους των καλλιτεχνών, ο νομάρχης Α. Παγκράτης,ο νομαρχιακός σύμβουλος και στέλεχος του ΚΚΕ Θ. Γουλής και δήμαρχοι του νησιού. Στο αεροδρόμιο όμως οι διαδηλωτές αντίκρισαν ακόμη μια μεγαλύτερη πρόκληση. Εκτός από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην είσοδό του, το αεροδρόμιο είχε περικυκλωθεί με στρατιωτικό συρματόπλεγμα! Γεγονός που εξαγρίωσε το κόσμο, ο οποίος έσπασε τις αλυσίδες των αστυνομικών και κατέλαβε την αίθουσα αφίξεων. Ωστόσο γρήγορα αποκαταστάθηκε η ψυχραιμία. Ετσι, η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε στην ανατολική πύλη του αεροδρομίου, όπου έγινε συμβολική κατάληψή της με το αίτημα να φύγουν τώρα τα δύο αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και να σταματήσει η στρατιωτική χρήση του αεροδρομίου. Πίσω από την πύλη και το συρματόπλεγμα βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά δεν έγιναν επεισόδια χάρη στις εκκλήσεις της Επιτροπής Ειρήνης. Ετσι ο κόσμος αποχώρησε ήρεμα και συντεταγμένα γύρω στα μεσάνυχτα.

Χτύπησαν ύπουλα τα ΜΑΤ

Ακριβώς αυτή τη στιγμή και αφού ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε απομακρυνθεί, τα ΜΑΤ χτύπησαν την ομάδα των νεαρών, γεγονός που ανάγκασε τον νομαρχιακό σύμβουλο Θ. Γουλή, τον πρόεδρος των ναυτεργατών Β. Δημητρά και εκπροσώπους μαζικών φορέων να παραμείνουν και να προσπαθήσουν να αποφευχθούν περισσότερα επεισόδια. Τα οποία όμως δεν αποφεύχθηκαν, αφού ακολούθησε βροχή δακρυγόνων. Σε κάποια στιγμή δύο διμοιρίες βγαίνουν έξω από την περίφραξη και επιτίθενται στους νεαρούς. Στο κυνηγητό που ακολούθησε συνελήφθησαν τρεις νεαροί στην περιοχή του αεροδρομίου και άλλοι τέσσερις στο προάστιο της Κέρκυρας, Γαρίτσα, που απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το αεροδρόμιο. Τα ΜΑΤ όμως δε σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, με "πρωτοβουλία" του, γνωστού για τον "υπερβάλλοντα ζήλο" του, επικεφαλής διμοιρίας, ανθυπασπιστή Χρήστο Κουλούρη,ξυλοκόπησαν αγρίως τους συλληφθέντες.Κάτι που έκανε ακόμη και τους άναυδους κατοίκους του προαστίου να διαμαρτυρηθούν.

Ο Θ. Γουλής διαμαρτυρήθηκε έντονα στον αστυνομικό διευθυντή Οδυσσέα Δελή,ο οποίος είπε ότι οι συλληφθέντες θα απελευθερωθούν όπως και έγινε γύρω στις 2.30, παρουσία του νομαρχιακού συμβούλου και δημοσιογράφων χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν και μερικοί αστυνομικοί ελαφρά. Γεγονός που χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή για να ξετυλιχτεί χτες στα τοπικά ΜΜΕ μια επιχείρηση λάσπης και ψεύδους περί σοβαρά τραυματισμένου αστυνομικού, με προφανή στόχο την κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας και γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης Μπάμπης Χαραλάμπους διέψευσε κατηγορηματικά τα παραπάνω, τονίζοντας πως δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού από τα επεισόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ