Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΜΟΣ "MADE IN USA"
Δολοφονία με υπογραφή

Με δύο βόμβες και μερικά τηλεφωνήματα που είχαν ως αποτέλεσμα μια γυναίκα νεκρή και την εκκένωση κεντρικών ξενοδοχείων, έσπειραν τον τρόμο και έστειλαν μήνυμα για τις δραματικές εξελίξεις που ακολουθούν

Με τραγικό τρόπο - μια νεαρή γυναίκα είναι ήδη νεκρή - επιβεβαιώθηκε και πάλι ότι η χώρα μας αποτελεί ξέφραγο αμπέλι, όπου "ασκούνται", στην πλάτη των πολιτών της, ξένες μυστικές υπηρεσίες, με ενέργειες σαν την προχθεσινή βομβιστική, που ευνοούνται από μια πολιτική η οποία επιτρέπει να δρουν ασύδοτα στη χώρα κάθε λογής πράκτορες του ιμπεριαλιστικού κόσμου.

Με μία βόμβα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και σχεδόν ταυτόχρονα με τηλεφωνήματα για τοποθετήσεις βομβών σε άλλα πέντε μεγάλα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, "στήθηκε" το σκηνικό του τρόμου, εικόνες του οποίου μεταφέρθηκαν και στο εξωτερικό, για περαιτέρω αξιοποίηση από τα διάφορα CNN...

Η στιγμή δεν είναι τυχαία:

Πάνω από ένα μήνα τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα με τις βόμβες τους επιβάλλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στη Γιουγκοσλαβία. Πάνω από ένα μήνα χιλιάδες Ελληνες κινητοποιούνται δυναμικά, αντιδρώντας στους βομβαρδισμούς, αλλά και στην καταφανή εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.

Για άλλη μια φορά η αμερικάνικη πρεσβεία έχει γίνει το σημείο αναφοράς των διαδηλώσεων. Για άλλη μια φορά όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη δείχνουν τον υπαίτιο των δεινών των λαών της περιοχής. Οι ενοχλητικές για τους Αμερικανούς επικυρίαρχους κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Απειλές, επικοινωνιακά τρυκ, προπαγάνδα, καταστολή δεν πιάνουν τόπο. Χιλιάδες διαδηλωτές κάθε βδομάδα "επισκέπτονται" την πρεσβεία των ΗΠΑ. Με έκδηλο τον εκνευρισμό του ο Αμερικανός πρέσβης κάνει το ένα διάβημα μετά το άλλο, αξιώνοντας μέτρα καταστολής του αντιαμερικανισμού. Κι όταν πλέον έχει γίνει καθαρό πως όχι μόνο δεν κοπάζει ο αντιαμερικανισμός, αλλά φουντώνει ακόμα περισσότερο, πέφτουν στη μάχη οι επίλεκτες δυνάμεις με ψευδεπίγραφους τίτλους του στιλ "Επαναστατικοί Πυρήνες"...

Οπως προχτές, το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, που έβαλαν βόμβα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αποτέλεσμα μια ανύποπτη εργαζόμενη να σκοτωθεί και ένας άλλος να τραυματιστεί. Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο - μέρα μεσημέρι - η δράση "κάποιων" που εκπροσωπούσαν την... οργάνωση "Κόκκινη Γραμμή". Πυροβόλησαν τρεις φορές κατά του κτιρίου του ΟΗΕ στη λεωφόρο Αμαλίας. Είχε προηγηθεί επίσης το γεγονός ότι δυο φορές στο κέντρο της Αθήνας οι "γνωστοί - άγνωστοι" κατέστρεψαν αυτοκίνητα και μαγαζιά. Αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις που προσπάθησαν να προβοκάρουν τις αντιαμερικανικές πορείες, που το τελευταίο διάστημα έχουν πονοκεφαλιάσει διάφορα ντόπια και ξένα κέντρα. Που κατανοούν πως άλλο είναι ο πολίτης να έχει μια γνώμη και να κάθεται στον καναπέ του σαλονιού του, βλέποντας ό,τι του σερβίρουν από τα ΜΜΕ κι άλλο να οργανώνει την οργή του σε συγκεκριμένη δράση...

Η βόμβα που τοποθέτησαν στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" οι "Επαναστατικοί Πυρήνες" για να ...εκδικηθούν τις δολοφονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, δολοφόνησαν την 39χρονη Βιργινία Κωνσταντίνου και τραυμάτισαν τον 28χρονο Ιωάννη Κανναβά.

Τρίτη 27 Μαρτίου, ώρα 23.14, η Αστυνομία ενημερώνεται από το ραδιοσταθμό "ΣΚΑΪ" ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο ξενοδοχείο. Λίγο πριν άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στο σταθμό και προειδοποίησε ότι σε 25 λεπτά θα εκραγεί βόμβα. Ενα λεπτό αργότερα το κέντρο της Αμεσης Δράσης ενημερώνεται από την "Ελευθεροτυπία". Στις 23.19 φτάνουν στον τόπο τα πρώτα δυο περιπολικά. Δυο λεπτά αργότερα φτάνουν άλλα δυο περιπολικά και οι αστυνομικοί ερευνούν το χώρο, ζητώντας από τους υπεύθυνους του "Ιντερκοντινένταλ" να το εκκενώσουν. Στις 23.20 η ΕΛ. ΑΣ. ενημερώνεται από τον "Φλας" ότι οι "Επαναστατικοί Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας.

Ο υπεύθυνος επισιτισμού του ξενοδοχείου, αλλά και ο υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας δεν αναλαμβάνουν το βάρος της απόφασης. Τελικά βρίσκουν τον γενικό διευθυντή που δίνει την εντολή εκκένωσης. Σημαντικός χρόνος, όμως, έχει ήδη χαθεί. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου από την πλευρά της οδού Λαγουμιτζή μέσα σε μια ζαρντινιέρα. Σε αυτή την πλευρά είναι ο προθάλαμος της αίθουσας συνεδρίων. Στο χώρο αυτό θα πραγματοποιούνταν το συνέδριο του περιοδικού "Εκόνομιστ".

Στις 23.35 η βόμβα εκρήγνυται. Η 39χρονη, υπάλληλος της εταιρίας κομπιούτερ "ΑΛΤΕΚ", που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο χώρο όπου θα διεξάγονταν οι εργασίες σεμιναρίου για το νέο προσωπικό της εταιρίας, πέφτει νεκρή. Λίγα μέτρα πιο δίπλα πέφτει τραυματισμένος ένας συνάδελφός της.

"Δε μας ειδοποίησε κανείς" δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο Ι. Κανναβάς, ο οποίος θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπεύθυνου. Ο μάνατζερ του "Ιντερκοντινένταλ" Σ. Στάμπλερ και ο υπεύθυνος Ασφάλειας Δ. Τζανάκης με δηλώσεις τους, δεν ξεκαθάρισαν χτες γιατί υπήρξε η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κινητοποίηση του προσωπικού της επιχείρησης για την εκκένωση του κτιρίου. "Γίνεται έρευνα. Μην ψάχνετε για λάθος...", είπαν.

Η έκρηξη της βόμβας ήταν ισχυρή και ο μηχανισμός της κονιορτοποιήθηκε. Οι δράστες χρησιμοποίησαν 1,5 κιλό δυναμίτιδας. Στον τόπο βρέθηκαν και κομμάτια από μέταλλο. Οι πυροτεχνουργοί, που εργάστηκαν μέχρι τα ξημερώματα, δεν κατόρθωσαν να βρουν στοιχεία που να προσδιορίζουν τη συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Σχεδόν παράλληλα με την έκρηξη έγιναν τηλεφωνήματα στην Αστυνομία και σε σταθμούς που ανέφεραν ότι είχαν τοποθετηθεί βόμβες και σε άλλα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας. Ετσι εκκενώθηκαν τα ξενοδοχεία "Μ. Βρετανία", "Χόλιντεϊ Ιν", "Χίλτον", "Εσπερια", "Νοβοτέλ" και ερευνήθηκαν οι χώροι τους. Η Αθήνα εμφάνιζε εκείνες τις ώρες - τηλεοπτικά - εικόνα πόλης που βρίσκεται στο έλεος της τρομοκρατίας...

Με προκήρυξή τους στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" οι "Επαναστατικοί Πυρήνες" έδωσαν και το κερασάκι που εμφανίζει το έγκλημα ως επαναστατική πράξη. Οπως αναφέρουν η βομβιστική επίθεση έγινε διότι: "Ο παλιός - νέος παγκόσμιος χωροφύλακας της μεταψυχροπολεμικής εποχής υπό την αδιαμφισβήτητη και οριστικά ανεξέλεγκτη ηγεμονία της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτελεί εκτεταμένης κλίμακας "ανθρωπιστική" επιχείρηση διαμελισμού, ισοπέδωσης, εξαθλίωσης και ταπείνωσης των βαλκανικών λαών".

Λίγο αργότερα ο εκδότης της εφημερίδας "Βραδυνή" ειδοποιεί την αστυνομία να σπεύσει στο γκαράζ της εφημερίδας όπου άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του έχουν ανακαλύψει στο αυτοκίνητό του βόμβα. Ο ίδιος χτες το πρωί σχολίασε το γεγονός με τη φράση "Καλημέρα, κύριε Μπερνς"... Το κλίμα τρόμου, βέβαια, είχε ήδη απλωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ