Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μπορούμε να σταματήσουμε τους δολοφόνους

Μαχητική αντιπολεμική συγκέντρωση χτες με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι, τα περήφανα γηρατειά, που έζησαν το χιτλεροφασιστικό πόλεμο και νίκησαν, βγήκαν χτες το πρωί και πάλι στους δρόμους και με μια μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαδήλωσαν ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Την αντιπολεμική συγκέντρωση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος τόνισε: "Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για να σταματήσει ο βρώμικος και άδικος πόλεμος εναντίον της Σερβίας. Μαζευτήκαμε εδώ για να καταγγείλουμε τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση που έγιναν πολέμου συνδικάτο. Να διαμαρτυρηθούμε για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που με χέρια και πόδια υπογράφει ό,τι θέλουν τα μεγάλα αφεντικά της. Να καταγγείλουμε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που γίνεται παγκόσμιος χωροφύλακας". Υπογράμμισε ότι "εμείς που ζήσαμε τον πόλεμο καταλαβαίνουμε τι σημαίνει και θα βρεθούμε και πάλι στην πρώτη γραμμή για να σταματήσει. Ξέρουμε ότι ο λαός μας και όλοι οι λαοί μπορούν να σταματήσουν το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών".

Ο Χ. Τριάντης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, παίρνοντας το λόγο καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης και τόνισε χαρακτηριστικά: "Με ποιο δικαίωμα κ. Σημίτη, μας βάζετε στο λάκκο των λεόντων; Σταματήστε την υποκρισία, να βάζετε υπογραφές σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες του ΝΑΤΟ. Σταματήστε να εμπλέκετε τη χώρα".

Με το σύνθημα, "Εκσυγχρονιστές αφήστε τις απάτες, το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει με τις δικές σας πλάτες", ξεκίνησε πορεία μέσω της οδού Αιόλου και της Σταδίου. Οι φωνές δυναμώνουν και τα συνθήματα "Ελληνες γρηγορείτε μη χάνετε στιγμή, το ΝΑΤΟ σημαδεύει και τη δική μας γη" και "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" δονούν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Οι περαστικοί σταματούν, χειροκροτούν, αρκετοί φωνάζουν μαζί τους συνθήματα όπως "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Η Ελλάδα δε δίνει στο ΝΑΤΟ τα παιδιά της, στον πόλεμο να πάνε ο Ακης και ο Γιωργάκης".

Στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη μια ομάδα μαθητών υποδέχεται με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές τους διαδηλωτές. Η πορεία συνεχίζει και σταματά για λίγο στη Βουλή και οι διαδηλωτές ξεσπούν στο σύνθημα: "Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο".

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν και, φτάνοντας μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βροντοφωνάζουν: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο" και "Σήμερα οι Σέρβοι αύριο εμείς, στόχος του ΝΑΤΟ όλοι οι λαοί της γης". Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής καταθέτει το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Οι διαδηλωτές αποχωρούν, δίνοντας υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ