Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Γιγαντώνεται το φιλειρηνικό κίνημα

- Η Κέρκυρα βρέθηκε για συνεχόμενη φορά στον δρόμο προχθές, με τον λαό της να συγκροτεί μια συγκλονιστική διαδήλωση. Πού οφείλεται αυτή η δυναμική άνοδος του φιλειρηνικού κινήματος στο νησί;

- Οι κινητοποιήσεις του κερκυραϊκού λαού ξεκίνησαν πριν ακόμη τους βομβαρδισμούς. Εχουν συνειδητοποιήσει οι Κερκυραίοι ότι η ειρήνη είναι συνυφασμένη με την οικονομική ζωή του τόπου αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασχολούνται και ζουν από τον τουρισμό που πλήττεται άμεσα με τον πόλεμο, με τη γνωστή νότα του Κλίντον που καθιστά την Κέρκυρα ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων, από τα στρατιωτικά αεροπλάνα που έχουν μετατρέψει στην ουσία το διεθνή πολιτικό αεροδρόμιο της Κέρκυρας σε στρατιωτικό. Συγχρόνως, οι Κερκυραίοι είναι βαθιά φιλήσυχοι και φιλειρηνικοί άνθρωποι και έχουν έντονα μέσα τους ριζωμένο το αίσθημα δικαίου. Ολα αυτά μαζί και βέβαια και τα ονόματα των καλλιτεχνών της Πρωτοβουλίας Πολιτών 1ης Μάρτη, συνέτειναν στο να γίνει χθες το βράδυ ένα πραγματικά συγκλονιστικό συλλαλητήριο που όμοιό του οι νέοι Κερκυραίοι δεν έχουν ξαναδεί και οι παλιοί το συγκρίνουν μόνο με τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια της κατοχής.

- Η κυβέρνηση ωστόσο προσφέρει απλόχερα το αεροδρόμιο στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας και προϋποθέσεις για προκλήσεις όπως η προχθεσινή με τα πολεμικά αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στο νησί με την έναρξη του συλλαλητηρίου.

- Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει δώσει "γην και ύδωρ" στους Αμερικάνους και στο ΝΑΤΟ. Με δήθεν εθνικό όραμα την ΟΝΕ και με ψεύτικα συνθήματα όπως "πρώτα η Ελλάδα", έχει ξεπουλήσει τα πάντα προσπαθώντας να δείξει καλή διαγωγή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ενώ γνωρίζει ότι το 100% των Κερκυραίων αντιτίθενται στη στρατιωτική χρήση του αεροδρομίου, δε θέλει να ξεφύγει από τη γενική γραμμή της υποταγής στα θελήματα των ισχυρών. Και είναι βέβαιο ότι την Κέρκυρα τη θέλουν αφ' ενός μεν για να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο και το λιμάνι της για μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού και από την άλλη τη θέλουν επίσης για να τη χρησιμοποιούν σαν τόπο αναψυχής και ξεχαρμανιάσματος των άνανδρων δολοφόνων που καθημερινά βομβαρδίζουν και καίνε το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

- Πώς απαντά το φιλειρηνικό κίνημα της Κέρκυρας στα παραπάνω αλλά και στην προσπάθεια καταστολής του, που βλέπουμε τελευταία;

- Η κυβέρνηση με τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες προσπαθούν αυτό το γιγαντιαίο φιλειρηνικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στο νησί μας και που πραγματικά έχει γίνει επικίνδυνο για τα σχέδιά τους, να το χτυπήσουν με κάθε τρόπο. Στην αρχή προσπάθησαν να περάσουν στον κόσμο ότι αιτία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό είναι οι κινητοποιήσεις του ίδιου του λαού. Δεν το κατάφεραν. Ετσι πέρασαν σε πιο προχωρημένες μορφές όπως στη χθεσινή μεγαλειώδη πορεία προς το αεροδρόμιο, όπου αφού εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας και αποχωρήσαμε συντεταγμένα, έγιναν οι γνωστές προβοκάτσιες. Με αποτέλεσμα να περάσουν στα ΜΜΕ σε δεύτερη μοίρα το συλλαλητήριο και όλοι να μιλάνε για συγκρούσεις και για δήθεν σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών. Εγώ και σαν γιατρός του νοσοκομείου, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κανένας σοβαρός τραυματισμός δεν υπήρξε στα χθεσινά γεγονότα. Στην προσπάθειά τους να προβοκάρουν και να χτυπήσουν το φιλειρηνικό κίνημα, δε διστάζουν να χρησιμοποιούν τερατώδη ψέματα. Πλανώνται όμως πλάνην οικτράν. Το φιλειρηνικό κίνημα στην Κέρκυρα έχει πάρει πρωτοφανέρωτες διαστάσεις, θα συνεχίζει καθημερινά να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και καμία προβοκάτσια δεν μπορεί να το χτυπήσει.

Γ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποδοχή με αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο (2009-06-19 00:00:00.0)
Ο λαός να καταδικάσει τις αμερικανόπνευστες μεθοδεύσεις (2003-05-23 00:00:00.0)
Πρόκληση ΝΑΤΟικών και κυβερνητικών (2001-01-28 00:00:00.0)
Δεν έχει θέση το ΝΑΤΟ στην Κέρκυρα! (1999-04-29 00:00:00.0)
Με ΜΑΤ φυλάνε τα ΝΑΤΟικά αφεντικά... (1999-04-22 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί στο νησί (1999-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ