Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Πρόκληση ΝΑΤΟικών και κυβερνητικών

Η  κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος ματαίωσε ΝΑΤΟικό Συνέδριο για τα Βαλκάνια που σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί στο νησί, καθώς εκφράστηκε ομόφωνα το «όχι» του κερκυραϊκού λαού

Σε μια ανοιχτή πρόκληση απέναντι στα φιλειρηνικά αισθήματα του κερκυραϊκού λαού είχαν σχεδιάσει να προχωρήσουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία στην Ελλάδα, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Υπέδειξαν στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Παντείου να διοργανώσει, στην Κέρκυρα, Συνέδριο για την... Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων - με τη συμμετοχή, μάλιστα, γνωστών «γερακιών» του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού - στις αρχές Σεπτέμβρη του 2001.

Προσπαθώντας να εμπλέξουν και τοπικούς φορείς, έστειλαν έγγραφο στο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παγκράτη για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου με 26,5 εκατομμύρια δραχμές από τη Νομαρχία της Κέρκυρας. Ο νομάρχης και η τοπική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προφανώς κατόπιν υποδείξεων των κεντρικών επιτελείων του κυβερνητικού κόμματος, το προχώρησαν ακόμα παραπέρα: Εφεραν πρόταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας, την προηγούμενη βδομάδα, προτείνοντας τη συνδιοργάνωση του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου μαζί με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Το θέμα δε συζητήθηκε σ' αυτήν τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και παραπέμφθηκε για το επόμενο. Ομως, την ανοιχτή αυτή πρόκληση κατάγγειλαν, αμέσως, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Νομαρχιακής Συμπαράταξης Θόδωρος Γουλής και Τζίνα Μαντζάρου και κάλεσαν τον κερκυραϊκό λαό σε κινητοποίηση για να μην πραγματοποιηθεί το Συνέδριο αυτό που αποτελεί ωμή πρόκληση στα φιλειρηνικά - αντιΝΑΤΟικά αισθήματά του. Μόλις, λοιπόν, μαθεύτηκε η πρόθεση των ΝΑΤΟικών επιτελείων ξεσηκώθηκε κύμα αγανάκτησης στο νησί. Το σχεδιαζόμενο ΝΑΤΟικό Συνέδριο καταγγέλθηκε ομόφωνα από μαζική σύσκεψη 17 μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που την προηγούμενη βδομάδα συγκρότησαν «Αντιπολεμική - Φιλειρηνική πρωτοβουλία μαζικών φορέων». Επίσης, καταγγέλθηκε σε συγκέντρωση εκατοντάδων Κερκυραίων που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ Κέρκυρας, την Παρασκευή 19.1.2001, στο Δημοτικό Θέατρο.

Τελικά, η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας με θέμα τη διοργάνωση του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου, έγινε το βράδυ της Τρίτης 23.1.2001, όπου και παραβρίσκονταν δεκάδες εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας των μαζικών φορέων. Κάτω από τη γενική κατακραυγή, ο νομάρχης Α. Παγκράτης, αντίθετα από την αρχική του πρόθεση, όπως αυτή φαίνεται από τις επίσημες προσκλήσεις προς τα μέλη του ΝΣ, αναδιπλώθηκε και πρότεινε να μη γίνει δεκτή η πρόταση του Ινστιτούτου Δημοσίων Σχέσεων της Παντείου. Ετσι, το ΝΑΤΟικό Συνέδριο ματαιώθηκε οριστικά, για ν' αποδειχθεί στην πράξη ότι η δράση του φιλειρηνικού κινήματος μπορεί να ανατρέψει σχεδιασμούς των ΝΑΤΟικών και ΠΑΣΟΚικών μηχανισμών....

Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου Συνεδρίου στην Κέρκυρα μεθοδευόταν με συγκεκριμένους στόχους: Οι διοργανωτές επιδίωκαν να καλλιεργήσουν στο λαό του νησιού κλίμα ανοχής απέναντι στον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι στο νησί έχει αναπτυχθεί, ιδιαίτερα από το 1999, ένα πλατύ και πολύ μαζικό αντιπολεμικό - φιλειρηνικό κίνημα που διατηρεί βαθιές ρίζες στο λαό και τη νεολαία του νησιού και, συχνά, δημιουργεί εμπόδια στη δράση του ΝΑΤΟ. Οπως π.χ. έγινε με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλη.

Η μαζική αντίθεση και καταδίκη της προσπάθειας ΝΑΤΟικών και ΠΑΣΟΚικών μηχανισμών από το λαό της Κέρκυρας εκφράστηκε και σε κουβέντες των νομαρχιακών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν ότι δε θα ψήφιζαν την πρόταση του νομάρχη. Πάντως, υπάρχει και έντονη αγανάκτηση για το ρόλο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Παντείου και του διευθυντή του, καθηγητή Δ. Κώνστα, που δέχονται να παίζουν το ρόλο των προπαγανδιστών του ΝΑΤΟ. Αυτή η απαράδεκτη - όπως εκφράστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση - πρακτική ενός δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Κερκυραίων.

Γεγονός είναι ότι με την περήφανη στάση και παρέμβαση του κερκυραϊκού λαού, όπως τόνιζαν παράγοντες του νησιού, οι διάφοροι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ και οι ΝΑΤΟφρονες «έσπασαν τα μούτρα τους». Γιατί, εκτός των άλλων, δεν είναι μικρό πράγμα ένα ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής στο ΝΑΤΟ και, πολύ περισσότερο, φιλοΝΑΤΟικό κλίμα στο νησί!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποδοχή με αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο (2009-06-19 00:00:00.0)
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «μολύνει» πάλι τα νερά (2000-10-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλεται «συνέδριο» του ΝΑΤΟ στο χώρο της Υγείας (2000-06-28 00:00:00.0)
Επιχείρηση διάσπασης του αντιπολεμικού κινήματος (1999-05-04 00:00:00.0)
Με ΜΑΤ φυλάνε τα ΝΑΤΟικά αφεντικά... (1999-04-22 00:00:00.0)
Εξαγριωμένος ο κερκυραϊκός λαός (1999-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ