Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Θες να φύγεις απ' το σπίτι σου και ως ενήλικας να στήσεις το κονάκι σου κάπου αλλού και στην εποχή των ΜΜΕ είναι αδύνατον. Ετσι και τηλεφωνήσει κάποιος στην Αγγελική που 'χει βρει το φως στο τούνελ, όχι μόνο σε βρίσκουνε αλλά σε ξεφτιλίζουνε κιόλας με δηλώσεις του μπακάλη για τα βερεσέδια που του φόρτωσες ανφάς και προφίλ.

Είναι όμως θαυματουργά τα ΜΜΕ, σύντροφοι, στις μέρες μας. Και ως ντόπια προϊόντα και ως διεθνείς φίρμες. Εδώ λόγου χάριν, στην πατρίδα που βάζει πάντα το μαχαίρι στο κόκαλο και αυτοκτονεί με δόσεις στη Σοφοκλέους, μπορούν τα ΜΜΕ και με πρωταγωνίστρια την τηλεόραση να εξαφανίσουν 10.000 ανθρώπους που διαδήλωσαν με κόκκινα λάβαρα στην καρδιά της πρωτεύουσας. Αυτή η διαδήλωση δεν έγινε ποτέ. Οπως και οι βόμβες του ΝΑΤΟ δεν έπεσαν ποτέ για να σκοτώσουν, μόνο για να εξανθρωπίσουν τους ...Ινδιάνους των Βαλκανίων.

Η συζήτηση που προκάλεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τη χρήση των δολοφονικών του μέλλοντος των λαών όπλων ουρανίου και πλουτωνίου, επίσης δεν έγινε ποτέ.

Τι ήταν, άλλωστε, για να της αφιερώσουν δυο λέξεις στα δελτία τους οι αστοί, ο γάμος του Κούγια ή το επιδόρπιο του πράκτορα 007; Σ' αυτά τα γιγάντια γαϊδούρια της παραπληροφόρησης, λεφτά φέρνει μόνον η ανώδυνη πληροφορία απ' τη μια και η συμφέρουσα από την άλλη. Γιατί κάποιος όλο και κάτι θα βγάζει από την εκμετάλλευση ενός βιντεοκλίπ, στο οποίο η εμπορική τραγουδίστρια ΧΨΩ θα επιδεικνύει περήφανα τη στιγμή του τοκετού της.

Ωρες ώρες, οι μικρές και μεγάλες οθόνες φαντάζουν σαν τεράστια γαϊδούρια που στυλώνουν τα πόδια από φόβο και πείσμα μπροστά στην πραγματική ζωή. Αυτήν που έχει αναγάγει το θάνατο των άλλων σε επικερδές, ίσως το επικερδέστερο εμπόριο. Τρομοκρατημένοι ιδιοκτήτες και διεκπεραιωτές, γεμίζουν τα καλάθια του γυαλιού με τόνους ασήμαντων γεγονότων, έχοντας ξοδέψει γιγάντια κεφάλαια και εργατώρες, για να πειστούν πρώτα οι ίδιοι κι ύστερα οι τηλεθεατές μελλοθάνατοι, ότι η ζωή είναι ωραία, επειδή ο Κόνερι αγαπάει τη γυναίκα του, η κοινωνία είναι γεμάτη αγγέλους, επειδή οι πυροσβέστες έσωσαν μία αλεπού που 'πεσε στο πηγάδι κι η πολιτική ένα χόμπι για ευγενείς σαν τον κ. Τσοχατζόπουλο, που είχε το θάρρος να παραδεχτεί ότι στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα όχι μόνον δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα αλλά εκεί κρύβουν τα παιδιά της Ουάσιγκτον τις μεταχειρισμένες μπάλες του γκολφ, χωρίς να το λένε στους γονείς τους!... Θέλει κυβερνητική παρρησία να παραδεχτεί τέτοια ηθική αυτουργία σε τέτοια αμαρτωλή συνωμοσία...

Κι είναι, μωρέ σύντροφοι, πολύ υπομονετικά αυτά τα γαϊδούρια της παραπληροφόρησης. Ταϊσμένα καλά από το χρηματιστηριακό σανό της γκαιμπελικής σοδειάς, πιστά στο αιώνιο δόγμα της προπαγάνδας των εξ ίσου αιώνιων ναζί, εναλλάσσουν τα κλασικά μέσα πλύσης εγκεφάλου: Πες πες όλο και κάτι θα μείνει, αφ' ενός και, κρύψε κρύψε όλο και κάτι θα εξαφανιστεί, αφ' ετέρου.

Στην ευρωπαϊκή Δύση στην οποία ανήκομεν, με την ανοχή, την άγνοια ή το βόλεμά μας όμως, ως και τα γαϊδούρια αρχίζουν να σαλεύουν. Ισως μερικά κι από απλό ένστικτο επιβίωσης. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της μικρής ομάδας της ενωμένης ευρωπαϊκής Αριστεράς, η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε την απαγόρευση των όπλων που σκοτώνουν τους αγέννητους. Ζήτησε ομόφωνα σχεδόν από ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να πληρώσουν, για να παρακολουθούν ιατρικώς όλους τους πληθυσμούς στα Βαλκάνια, πολίτες, στρατιώτες, εθελοντές δημοσιογράφους. Πρωτοφανές αλλά ασήμαντο.

Κι όμως μια μεγάλη σουηδική έρευνα αποκάλυψε στα ΜΜΕ ότι ο πολύς της επικοινωνιολογίας σύμβουλος του Μιτεράν, ο Ρεζί Ντεμπρέ είναι ο καταδότης του Τσε. Πάντα επίκαιρο, αλλά ασήμαντο.

Κι όμως τα ΜΜΕ που έδειχναν πριν από δύο χρόνια σε απ' ευθείας σύνδεση τη φιέστα των εγκληματικών ψευδών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες άρχισαν να δείχνουν τώρα και τα θύματα του ψεύδους και να αναλύσουν το ανήκουστο: Σ' αυτόν τον «πόλεμο» δεν πέθανε ούτε ένας στρατιώτης θύτης στα πεδία των μαχών. Αρχισαν όμως να πεθαίνουν από τα ίδια τους τα όπλα στα κρεβάτια των σπιτιών τους προς δόξαν των καπιταλιστών και των αιμοσταγών ιμπεριαλιστών.

Σύντροφοι, το κομμένο απ' την ανώδυνη αβλαβή αντιδιαδηλωτική χειροβομβίδα χέρι του Γάλλου πυροσβέστη, το δικέφαλο έμβρυο απ' τη Βασόρα, το δεκάχρονο Αμερικανάκι που κείτεται άψυχο στο προαύλιο του σχολείου του με μια σφαίρα συμμαθητή στην καρδιά, αποσβόλωσαν τα γαϊδούρια της παραπληροφόρησης. Οχι τους λαούς του κόσμου. Οχι εμάς. Αλλά δε φτάνει. Οσο μας κρατάνε ακίνητους κατάφατσά τους κινδυνεύουμε ν' απολογούμαστε για την καταπάτηση της προσωπικότητας των γαϊδουριών. Τώρα είναι ώρα για επίθεση. Τώρα που οι γάιδαροι φοβούνται τη σκιά τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ