Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κι άλλες καταδίκες κατοίκων για χάρη της TVX!

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής
Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής
Με επιπλέον μήνες φυλάκισης φορτωμένους στην πλάτης τους, έφυγαν χτες από τα δικαστήρια Πολυγύρου οι περισσότεροι από τους 30 κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου που δικάστηκαν επειδή αγωνίστηκαν για τη ματαίωση της επένδυσης μεταλλουργίας χρυσού της TVX στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου κάθισαν 30 κάτοικοι, από Ολυμπιάδα, Βρασνά, Ασπροβάλτα, Σταυρό, Ανω Σταυρό, Βαρβάρα, Ιερισσό και Μεγάλη Παναγιά. Ανάμεσά τους και πρώην Κοινοτάρχες της περιοχής.

Οι κατηγορίες για τις οποίες δικάστηκαν ήταν αυτές της παράνομης βίας, της αντίστασης και της παρακώλυσης συγκοινωνιών, και αφορούν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων το '96 και το '97, που έγιναν με στόχο να αποτραπεί η μεταφορά των γεωτρυπάνων της εταιρίας στις περιοχές έρευνας για τον εντοπισμό των χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Οι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση παρεμπόδισης μεταφοράς του γεωτρυπάνου του ΙΓΜΕ απαλλάχτηκαν με ομόφωνη απόφαση. Σε άλλη σχετική υπόθεση απαλλάχτηκαν οι έξι από τους 16 κατηγορούμενους, ενώ οκτώ από αυτούς καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή και οι άλλοι δύο σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιου που ήδη έχει καταδικαστεί συνολικά μέσα από δεκάδες υποθέσεις σε 12 χρόνια φυλάκιση, χτες φορτώθηκε άλλο ένα χρόνο φυλακή μέσα από την καταδίκη του σε 3 ακόμη υποθέσεις. Σε αντίστοιχα μικρές ποινές καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι 6. Οι καταδικαστικές αποφάσεις στην πλειοψηφία τους εκδόθηκαν με μειοψηφούντα τον πρόεδρο του δικαστηρίου που υιοθετούσε το σκεπτικό της υπεράσπισης, η οποία πρότεινε παραγραφή των αδικημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Διακοπή εργασιών της TVX

Χτες έγινε γνωστή μια νέα μικρή δικαίωση των κατοίκων της περιοχής που χρόνια αγωνίζονται ενάντια στις παράνομες δραστηριότητες της TVX. Η Πολεοδομία Αρναίας, μετά από σχετική έγγραφη εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, απέστειλε έγγραφο προς τους Αστυνομικούς Σταθμούς Στρατωνίου και Στρατονίκης, με το οποίο ζητά να φροντίσουν ώστε να διακοπεί κάθε οικοδομική εργασία της επιχείρησης που γίνεται στους χώρους αποβλήτων του Μαδέμ Λάκου.

Αυτή την περίοδο η TVX πραγματοποιεί εργασίες στεγάνωσης στη μια από τις τέσσερις λίμνες αποβλήτων (τη λίμνη Σεβαλιέ), η οποία έχει κορεστεί, με στόχο να μπορέσει να την ξαναχρησιμοποιήσει. Οι τέσσερις λίμνες αλλά και οι δύο μικρότερες στραγγιστικές, κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1980, επί Μποδοσάκη, χωρίς άδειες, και στη συνέχεια τις κληρονόμησε η TVX.

Μετά από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής, τελικά χτες η Πολεοδομία με το σχετικό της έγγραφο ζητά: «Να διακόψετε κάθε οικοδομική εργασία που γίνεται στην περιοχή των Μεταλλείων Στρατωνίου της TVX στο χώρο του Μαδέμ Λάκου και συγκεκριμένα στους χώρους απόθεσης αποβλήτων και συγκεκριμένα φράγματα και λίμνες. Οποιαδήποτε εργασία θα εκτελείται μόνο μετά από έκδοση οικοδομικής άδειας και φυσικά μετά από δικό μας σήμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ