Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγαλώνουν τα προβλήματα, αυξάνονται οι χρήστες...

Επισημάνσεις των ειδικών στη χτεσινή παρουσίαση

Εκτός από τα ναρκωτικά υπάρχει και η ζωή. (Θεατρική παράσταση των θεραπευτικών κοινοτήτων)
Εκτός από τα ναρκωτικά υπάρχει και η ζωή. (Θεατρική παράσταση των θεραπευτικών κοινοτήτων)
Τα κοινωνικά προβλήματα που ευθύνονται για την υπερκατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών στις ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να μην κατονομάζονται στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, ωστόσο χτες όλοι οι ομιλητές του πάνελ - οι οποίοι παρουσίασαν την έκθεση - αναφέρθηκαν στην ανεργία, στους εξοντωτικούς ρυθμούς ζωής, στο άγχος και στα προβλήματα πέρα από κοινωνικές τάξεις, όπως σημείωσε η Μ. Γιαννάκου.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος - πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ - είπε πως «η ανθρωπότητα σήμερα απέναντι στα ναρκωτικά διάγει την περίοδο της απόλυτης ωριμότητας, αφού έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως το πρόβλημα αυτό δεν ξεριζώνεται μόνο με νομικά και θεσμικά μέτρα». Μίλησε για μακρόχρονο σχεδιασμό, όπου οι ειδικοί δε θα πρέπει να ξεχνούν πως «τα κοινωνικά προβλήματα μεγεθύνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών» και ότι είναι σημαντικό «να αναστραφεί η τάση "ιατρικοποίησης" αυτών των κοινωνικών προβλημάτων».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μπάμπης Πουλόπουλος διευκρίνισε πως παρά την αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στη χώρα μας, η ηρωίνη παραμένει το μεγάλο πρόβλημα κι έχει τις τραγικότερες συνέπειες στους χρήστες της. Εξέφρασε, όμως, και το φόβο πως η χρήση αμφεταμινών από όλο και περισσότερους νέους θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους εγκεφάλους τους!

Η Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου, βουλευτής της ΝΔ και Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά στην ΕΕ, υπογράμμισε πως στη χώρα μας υπάρχει «σταθερή κατάσταση στη χρήση των παλιότερων ναρκωτικών, αλλά αύξηση των νέων ναρκωτικών σε όλο και πιο μικρές ηλικίες». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «η υπόθεση των ναρκωτικών είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα» κι ότι πρέπει πρώτα να δοθεί βάρος στην πρόληψη και μετά στη στήριξη και θεραπεία των χρηστών. Τέλος, σχολιάζοντας τα φετινά συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ, είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας "μην παίρνεται ναρκωτικά", όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε νόμιμα, χωρίς τα φάρμακά μας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ