Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Πάση δυνάμει" στην απεργία

Οργιο τρομοκρατίας από κυβέρνηση και εφοπλιστές αλλά και ατσάλινη ενότητα από την πλευρά των ναυτεργατών

Κόντρα σε ένα όργιο τρομοκρατίας - κυβερνητικής και εφοπλιστικής - οι ναυτεργάτες συνεχίζουν για έβδομη μέρα την απεργία τους με πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής που αγγίζουν το 99,9%! Κρατώντας τα πλοία ακόμα και με τα χέρια, οι ναυτεργάτες γράφουν αυτές τις μέρες ορισμένες από τις πλέον λαμπρές σελίδες του κινήματός τους. Το σύνθημα είναι ένα: Κανένα πλοίο σε κίνηση!

Από την πλευρά τους εφοπλιστές και κυβέρνηση ξεπέρασαν εαυτόν σε μεθόδους τρομοκράτησης. Στην Κρήτη η ίδια η περιφερειάρχης έδινε τις εντολές για τη συγκρότηση ομάδων τραμπούκων για το τσάκισμα των απεργών. Στο λιμάνι του Πειραιά ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κύκλωσε το πλοίο ΝΙΚΟΛΑΣ με βατραχανθρώπους κι έφτασε να επικαλείται ψευδώς την ύπαρξη βόμβας στο πλοίο προκειμένου να αποτρέψει την είσοδό του στο λιμάνι, όπου τελικά μόλις έφτασε το πλήρωμα κατέβηκε στην απεργία. Στο σύνολο των πλοίων οι ήδη απεργοί εκβιάζονται ξανά και ξανά να ψηφίσουν για το αν συνεχίζουν, υπό τη συνεχή απειλή ομαδικών απολύσεων. Οι ψηφοφορίες βγάζανε μόνο "ναι στην απεργία". Ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στο ΥΕΝ, με την συμμετοχή του υπουργού ναυτιλίας Στ. Σουμάκη και του υφυπουργου Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο να παρεμβαίνουν τηλεφωνικά, δεν απέδωσε το ποθητό για τους εφοπλιστές σπάσιμο της απεργίας. Αργά το απόγευμα οι εφοπλιστές ζήτησαν "να εφαρμοστεί ο νόμος" και βατραχάνθρωποι άρχισαν να κυκλώνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι προσπάθειες των "Μινωικών Γραμμών" να κινήσουν από την Πάτρα τα πλοία "ΑΡΕΤΟΥΣΑ", "ΔΑΙΔΑΛΟΣ" και "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ", έπεσαν στο κενό, αφού τα πληρώματά τους ψήφισαν για πολλοστή φορά "ναι" στην απεργία. Δεμένο στην Πάτρα και μετά την τελευταία ψηφοφορία μένει το "Σούπερ Φαστ" του Παναγόπουλου. Αντίθετα, "πειρατεία" εκδηλώθηκε στο νέο Μόλο Δραπετσώνας, όπου ο Βεντούρης έδιωξε το "ΠΟΛΑΡΙΣ" με προορισμό την Ιταλία, αν και το πλήρωμά του μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε "ναι στην απεργία". Δεμένα παραμένουν και στο Λαύριο τα πλοία "Δ. ΜΟΙΡΑΣ" του συνεπώνυμου εφοπλιστή και "ΜΥΡΙΝΑ" του Γούτου, παρότι ο τραμπούκος εφοπλιστής συνοδευόμενος από μπράβους ξυλοκόπησε τον συνδικαλιστή Γ. Παπαγεωργίου.

Στην Κρήτη τη συνέχιση του "ηρωικού απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών", χαιρετίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ και καταγγέλλει την "προσπάθεια υπονόμευσης του δίκαιου αγώνα τους από αιρετούς νομάρχες, περιφερειάρχη, εισαγγελείς, καθώς και από άλλους κομματικούς παράγοντες που δε διστάζουν, στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, να καταστείλουν με τον πιο βάρβαρο και φασιστικό τρόπο, το αγωνιστικό φρόνημα των ναυτεργατών".

Στον Πειραιά σε συνέντευξη Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή των ναυτεργατών χαιρέτισε την καθολική, πρωτοφανή για τα ελληνικά ναυτεργατικά δεδομένα, συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία. Καταγγέλθηκαν οι απάνθρωπες εξοντωτικές μεθοδεύσεις σειράς ναυτιλιακών εταιριών, που εγκαταλείπουν τα πληρώματα κόβοντάς τους την τροφοδοσία και το ρεύμα. Μπλακ άουτ επέβαλε στα πλοία του "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ", "ΝΑΪΑΣ ΕΞΠΡΕΣ" και "ΣΟΥΠΕΡ ΝΑΪΑΣ", ο εφοπλιστής Β. Αγαπητός, ο οποίος έκοψε και την τροφοδοσία του πληρώματος. Την τροφοδοσία έκοψαν οι "Λεσβιακές Γραμμές" στα πλοία "ΜΥΤΙΛΗΝΗ" και "ΘΕΟΦΙΛΩΣ" και ακόμα η ΔΑΝΕ και η "ΒΕΡΓΙΝΑ ΦΕΡΙΣ". Την τροφοδοσία των πληρωμάτων ανέλαβε τώρα η Συντονιστική Επιτροπή των ναυτεργατών.

Παράλληλα φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της ΠΝΟ - όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της - μηνύματα συμπαράστασης από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν αύριο στο συλλαλητήριο των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ