Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλοθι οι αντιδράσεις για το περιβάλλον

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις, όσον αφορά τους κινδύνους αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος με τα αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα στον κάτω ρου του ποταμού και στο δέλτα, που σχηματίζεται στις εκβολές. Εκεί υπάρχει ένας υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας. Θεωρείται σημαντική περιοχή για την ορνιθοπανίδα της Ευρώπης και σε έκταση 12.000 στρεμμάτων απαγορεύεται το κυνήγι, ενώ στον πυρήνα του υδροβιότοπου (1.100 στρέμματα) απαγορεύεται και η βόσκηση.

Διάφορες οικολογικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, ιδιαίτερα για την εκβάθυνση της κοίτης και την ευθυγράμμιση μαιανδρισμών του ποταμού. Οι αντιδράσεις δεν είναι αβάσιμες. Το βέβαιο είναι ότι, ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την καθυστέρηση των έργων. Και τούτο γιατί είναι εφικτό να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα με τις όσο το δυνατόν ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πέραν του ότι με τον τρόπο σχεδίασης και εκτέλεσής τους μπορεί να δράσουν σε κάποιες περιπτώσεις και ευεργετικά. Για παράδειγμα, όταν σήμερα η κοίτη του ποταμού σε κάποια σημεία είναι 20 μέτρα, ενώ η μελέτη προβλέπει ότι στο ίδιο σημείο θα κατασκευαστούν αναχώματα που θα απέχουν μεταξύ τους 150 μέτρα, είναι φανερό ότι δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη χλωρίδας και πανίδας.

Επίσης, στη μελέτη προβλέπονται χάραξη νέας κοίτης με ευθύγραμμα τμήματα μικρού μήκους και πολλές καμπύλες μικρής ακτίνας, που σε μεγάλο βαθμό μειώνουν το πρόβλημα της ευθυγράμμισης των μαιανδρισμών, που προβλέπονταν αρχικά.

"Υπάρχουν κάποιες διαφορές για τις διατομές και τους μαιάνδρους, αλλά επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους και πρώτα απ' όλους το ΥΠΕΧΩΔΕ. Βεβαίως, με 2,2 δισ. το έργο αυτό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί. Εκτιμούμε ότι πρέπει να πάει στα 7. Να ξεκαθαρίσουμε όμως, ότι όλο το πρόβλημα της λεκάνης του Σπερχειού δε λύνεται με τα 7 δισ. Δεν έχουν γίνει στο νομό Φθιώτιδας καθόλου μα καθόλου έργα ορεινής υδρονομίας. Εμείς ζητήσαμε εκτάκτως ένα κονδύλι 800 εκατ. δραχμές για τέτοια έργα. Γιατί, ό,τι και αν γίνει στην κοίτη του Σπερχειού, αν δε γίνουν έργα στα ορεινά, το πρόβλημα δε λύνεται", λέει ο νομάρχης Φθιώτιδας.

"Τα 3,5 δισ. δεν απορροφήθηκαν. Παρ' όλο που υπήρξαν συχνές εξαγγελίες ότι σε δυο - τρεις μήνες δημοπρατούνται τα έργα. Τα έργα δεν έχουν δημοπρατηθεί, η τελευταία πληροφορία που έχουμε από μια σύσκεψη που έγινε εδώ στην περιφέρεια στις 10 Γενάρη, είναι ότι μέχρι τέλος του Γενάρη θα υποβληθεί η περιβαλλοντική μελέτη στο ΠΕΡΠΑ", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Στερεάς του ΤΕΕ Ανδρέας Ξάνθης.Οταν τον ρωτήσαμε λεπτομέρειες για την "περιπέτεια" της περιβαλλοντικής μελέτης, ο απάντησή του ήταν αφοπλιστική: "Οχι, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Δηλαδή, λίγο - πολύ, περίπου σαν να μας έκαναν χάρη και πολλά μας λέγανε". "Ζητήθηκαν εξηγήσεις;", επιμέναμε. "Και βέβαια ζητήθηκαν, αλλά καμιά εξήγηση δε δόθηκε", ήταν η απάντηση.

Οι θέσεις αυτές του νομάρχη και του προέδρου του Παραρτήματος του ΤΕΕ έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους, καθώς πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρά ψάρια στο Σπερχειό(2014-07-29 00:00:00.0)
Μπάζωσαν υδροβιότοπο και χτίζουν οικοδομές(2010-01-01 00:00:00.0)
Γεμάτο κακοτεχνίες που μπορούν να ξαναπνίξουν την Πάτρα!(2009-08-04 00:00:00.0)
Χρειάζονται έργα για την αντιμετώπιση των κινδύνων(2004-11-06 00:00:00.0)
Δεν υπάρχουν καν οι μελέτες!(1997-11-28 00:00:00.0)
Οι σχεδιασμοί παραμένουν στα χαρτιά(1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ