ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον

Αμετανόητος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης,δείχνει ότι όχι μόνο δε διδάχθηκε τίποτα από τη μεγαλειώδη δεκαήμερη απεργία των ναυτεργατών, όχι μόνο εξακολουθεί να τους προκαλεί επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα των εφοπλιστών, αλλά προβαίνει και σε ανοιχτές αλλά ταυτόχρονα και ανόητες προβοκάτσιες σε βάρος βουλευτών του ΚΚΕ.

Ο Στ. Σουμάκης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, κατ' αρχήν προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η πρόσφατη απεργία έγινε διότι κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση μέσω της έντασης και της όξυνσης του απεργιακού αγώνα. Παραβλέποντας ότι οι απεργίες γίνονται λόγω ακριβώς της ολομέτωπης κυβερνητικής επίθεσης στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η δε έκταση και έντασή τους είναι ευθέως ανάλογη με την κυβερνητική επέλαση κατά του λαϊκού εισοδήματος. Ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός των εφοπλιστών δε δίστασε να χαρακτηρίσει "τάγματα εφόδου" τους συμπαραστεκόμενους εργάτες στους απεργούντες ναυτεργάτες, προσπαθώντας έτσι να συσκοτίσει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η κυβέρνηση εκτελώντας τις επιθυμίες των αφεντικών της οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση για το σπάσιμο της απεργίας χρησιμοποιώντας ολόκληρο απεργοσπαστικό μηχανισμό, το Λιμενικό, τα ΜΑΤ, τους βατραχανθρώπους, ακόμα και το στρατό. Εφτασε στο σημείο να απειλήσει ωμά τους ναυτικούς ότι αν δεν υποταχθούν στους εφοπλιστές σε λίγο δε θα βρίσκει κανείς πλοίο να δουλέψει. Στη δευτερολογία του τέλος, γνωρίζοντας ότι ο ερωτών βουλευτής δεν μπορεί να ανταπαντήσει, είπε το αυταπόδεικτο ψέμα ότι ο Στρ. Κόρακας, που όλες τις μέρες της απεργίας μαζί με άλλα στελέχη και βουλευτές του Κόμματος ήταν στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από τους λιμενικούς και τους άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους, απορούσε διότι δεν είδε έναν λιμενικό στα λιμάνια και στα πλοία που απεργούσαν οι ναυτεργάτες.

Ο Στρ. Κόρακας

"Ο κύριος υπουργός με την ομιλία του απέδειξε ότι πραγματικά η κυβέρνηση είναι αναίσθητη, ανάλγητη και αδιαφορεί μπροστά στα οξυμένα σοβαρότατα προβλήματα των ναυτεργατών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κλάδου. Δεν ξέρω αν είναι υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υπουργός Εφοπλιστών, τι είναι", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

"Είπε ανακρίβειες. Είπε ότι δε χρησιμοποιήθηκε το Λιμενικό για να σπάσει η απεργία. Είμαι αυτόπτης μάρτυς κύριε υπουργέ. Φόρτωναν λιμενικοί μαζί με φορτηγατζήδες νταλίκες σε βαπόρια, χωρίς καν να τις δένουν και το πλοίο έπαιρνε εντολή απόπλου. Και αν οι ναυτεργάτες δεν κράταγαν με τα δόντια τα καράβια, μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει και θύματα. Η συμμετοχή των ναυτικών στην απεργία ήταν εκατό τοις εκατό. Και όμως το Λιμενικό ήταν εκεί. Το αντιμετώπισα και εγώ ο ίδιος. Λιμενικό, βατραχάνθρωποι, ΜΑΤ, ακόμα και ο στρατός χρησιμοποιήθηκε για να χτυπηθεί και τρομοκρατηθεί το ναυτεργατικό κίνημα. Καταγγέλθηκε ότι ο στρατηγός της στρατιωτικής διοίκησης διέταξε τους στρατιώτες να οπλίσουν και να προτάξουν τα όπλα τους στους απεργούς". Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Αυτή η απεργία αποκάλυψε το αντιλαϊκό και ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης και τη δογματική υποταγή της στα μεγάλα συμφέροντα και ιδιαίτερα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Εσπασε την αδιαλλαξία της, γιατί αναγκάστηκε να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις, έστω εν μέρει και δυσανάλογες προς τα δίκαια αιτήματα και τη λογική που ανέπτυξε το ναυτεργατικό κίνημα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο ηρωικός, μεγαλειώδης αγώνας των ναυτεργατών και η συγκινητική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης που αναπτύχθηκε, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για ολόκληρο το εργατικό κίνημα και τους αγώνες που θα αναπτυχθούν στο μέλλον. Και θα αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στρ. Κόρακας επισήμανε: "Δεν πρόκειται να ξεχαστεί το ότι χρησιμοποιήθηκε όλος αυτός ο τρομοκρατικός και απεργοσπαστικός μηχανισμός για την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Επιστρατεύτηκε η Δικαιοσύνη με καταιγισμό αποφάσεων. Με καταδικαστικές βαριές αποφάσεις. Ακόμα επιστρατεύτηκε η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επιστρατεύτηκε μέχρι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η νομάρχης Χανίων κυρία Μαρκογιαννάκη έτρεχε από τα Χανιά στο Ηράκλειο και ξεσήκωνε τον κόσμο. Δηλαδή τους οργανωμένους "αγανακτισμένους πολίτες". Εναντίων ποιων. Εναντίων των ναυτεργατών. Καταγγέλλω συγκεκριμένα πράγματα, γεγονότα και ονόματα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Στρ. Κόρακας είπε: "Εμείς επαναλαμβάνουμε την τελευταία φράση της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και της ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ: "Σύντομα οι ναυτεργάτες θα ξαναβρεθούν στους καταπέλτες. Εφοπλιστές και κυβέρνηση να είναι σίγουροι. Δεν τελειώσαμε"".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Αποκρουστικό πρόσωπο

Τελικά, η προεκλογική επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ για "κοινωνική ευαισθησία", τρεις μήνες μετά, αποκαλύπτεται με το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο, απέναντι σε δυο αδύναμες κοινωνικές ομάδες: Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την τρίτη ηλικία.

Η αναστολή της λειτουργίας μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης ανάπηρων ατόμων, η μη πληρωμή των εργαζομένων σε ιδρύματα πρόνοιας, η υποβάθμιση της αποκατάστασης και της επανένταξης αυτών των ατόμων είναι το χρονικό μιας δραματικής εξέλιξης στο χώρο της πρόνοιας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια μέχρι και στην οριστική κατάργησή της.

Τώρα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που υπογράμμιζε για χρόνια το ΚΚΕ: Οτι, δηλαδή, η αποποίηση από μέρους του κράτους της υποχρέωσής του, να προσφέρει στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες τη στοιχειώδη προστασία θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις για αυτές τις κατηγορίες των πολιτών.

Βέβαια, οι πάσης φύσεως κουφιοκέφαλοι του εκσυγχρονισμού, υποταγμένοι στις εντολές των Βρυξελλών για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, ετοίμαζαν μεγαλόπνοα - δήθεν - σχέδια για την απαλλαγή, μέσω της συγχώνευσης οργανισμών, από "άχρηστες" υπηρεσίες πρόνοιας και την ενίσχυση των "εχόντων πραγματική ανάγκη".

Ταυτόχρονα, οι διάφοροι καρεκλοκένταυροι των κυβερνητικών θώκων συνδύασαν την αποποίηση της κρατικής υποχρέωσης για κοινωνική πρόνοια με την ένταξη αυτών των στοιχειωδών δραστηριοτήτων στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, με όσα αυτά συνεπάγονται. Δηλαδή, και όσον αφορά την τύχη των διάφορων προγραμμάτων μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους, αλλά και όσον αφορά διάφορες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των προγραμμάτων.

Μ' άλλα λόγια, οι ανάγκες αδύναμων ομάδων του πληθυσμού εξαργυρώθηκαν με πολλούς, και απαράδεκτους, τρόπους στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής. Αποτέλεσμα, μετά τη λήξη των προγραμμάτων να μένουν ξεκρέμαστοι όσοι ευεργετήθηκαν από αυτά και το κράτος να σηκώνει τα χέρια και να μιλά για "υπερεπάρκεια" εργαζομένων στα διάφορα κέντρα.

Το μέλλον είναι πράγματι ζοφερό.

Δεν έφτανε που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απ' το 1993 ενέπαιξαν, με τον πιο επαίσχυντο τρόπο, τους συνταξιούχους, όσον αφορά το βασικό τους αίτημα, για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Το Μάη του 1995 η κυβέρνηση υπέγραψε μια υπουργική απόφαση που προβλέπει την ίδρυση μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για να προσελκύσει "ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επιχειρηματίες".

Ναι! Οι συνταξιούχοι πρώτα εξαθλιώνονται και μετά παραδίδονται ως προσοδοφόρο πεδίο στην επιχειρηματική "ατσιδοσύνη". Και το κράτος μπορεί ναδώσει τίποτε κουπόνια, για να εξασφαλιστεί στους δυστυχείς ένα πιάτο φαϊ! Αλλά και από αυτό το ξεροκόμματο των εξαθλιωμένων οι "έξυπνοι" επιχειρηματίες μπορούν να θησαυρίσουν. Κάτι τέτοιο έγινε στην Αγγλία. Μετά τα μέτρα της Θάτσερ, εκείνοι που είχαν τρομακτικά κέρδη ήταν οι ιδιοκτήτες των κλινικών και των μονάδων για την περίθαλψη των ηλικιωμένων!

Το παζλ του αποκρουστικού εκσυγχρονισμού συμπληρώνεται με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πολύτεκνους. Οι φοροαπαλλαγές περιορίζονται. Κι ύστερα αυτοί που θέλουν να μπάσουν την Ελλάδα "με το καλό πόδι" στο 2000 ανησυχούν για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας!

Ολα αυτά οδηγούν και πάλι στην άνθηση της ψευτοφιλανθρωπίας και στο θησαύρισμα κάποιων επιτήδειων, με κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Και θα μπαίνουν μέσα στα σπίτια μας, με τους διάφορους τηλε-μαραθώνιους ευαισθησίας, όπου ο καθένας θα "ποντάρει" την προσωπική του επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας...

Είναι τόσο τραγικά όλα αυτά που δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια"άποψη". Είναι ανοιχτά ζητήματα πάλης του λαϊκού κινήματος.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αψιμαχίες στη Βουλή

Η απόφαση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο, να απαντήσει "αντ' αυτού" σε Ερώτηση του αρχηγού της ΝΔ, Μ. Εβερτ, που αφορούσε τα αναφερόμενα από τον Α. Τσοχατζόπουλο σε πρόσφατη συνέντευξή του για την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην πρόθεση της γείτονος χώρας να αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή, προκάλεσε την οργή του Μ. Εβερτ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό χτες στη Βουλή για "άτακτη φυγή". Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι η ενέργεια του πρωθυπουργού θίγει το κύρος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ίδιου του υπουργού, σημειώνοντας: "Τι θα πουν αύριο οι Τούρκοι; Τόσο σοβαρή ήταν η δήλωση του κυρίου Τσοχατζόπουλου και τόσο σοβαρά τη λαμβάνουν υπόψη τους που δεν εδέχθη ο πρωθυπουργός να απαντήσει;".

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι για την επιθετικότητα της Τουρκίας ο καθένας μπορεί να διαβάσει σε περιοδικά και εγχειρίδια που κυκλοφορούν.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σημείωσε ότι η στάση του πρωθυπουργού "έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήθελε να απαντήσει", προσθέτοντας ότι "ο όλος χειρισμός της υπόθεσης αυτής από πλευράς διαδικασίας ήταν άτοπος, διότι τελικά νομίζω ότι βλάπτει το συμφέρον του Εθνους αυτό το οποίο έγινε σήμερα".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης ισχυρίστηκε ότι οΟ πρωθυπουργός προφανώς εκτιμώντας ότι η Ερώτηση έχει αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, από ευαισθησία προς τον συνεργάτη του, άφησε σε εκείνον τη δυνατότητα να απαντήσει. Οχι ότι ετράπη σε φυγή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ