Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποκρουστικό πρόσωπο

Τελικά, η προεκλογική επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ για "κοινωνική ευαισθησία", τρεις μήνες μετά, αποκαλύπτεται με το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο, απέναντι σε δυο αδύναμες κοινωνικές ομάδες: Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την τρίτη ηλικία.

Η αναστολή της λειτουργίας μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης ανάπηρων ατόμων, η μη πληρωμή των εργαζομένων σε ιδρύματα πρόνοιας, η υποβάθμιση της αποκατάστασης και της επανένταξης αυτών των ατόμων είναι το χρονικό μιας δραματικής εξέλιξης στο χώρο της πρόνοιας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια μέχρι και στην οριστική κατάργησή της.

Τώρα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που υπογράμμιζε για χρόνια το ΚΚΕ: Οτι, δηλαδή, η αποποίηση από μέρους του κράτους της υποχρέωσής του, να προσφέρει στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες τη στοιχειώδη προστασία θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις για αυτές τις κατηγορίες των πολιτών.

Βέβαια, οι πάσης φύσεως κουφιοκέφαλοι του εκσυγχρονισμού, υποταγμένοι στις εντολές των Βρυξελλών για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, ετοίμαζαν μεγαλόπνοα - δήθεν - σχέδια για την απαλλαγή, μέσω της συγχώνευσης οργανισμών, από "άχρηστες" υπηρεσίες πρόνοιας και την ενίσχυση των "εχόντων πραγματική ανάγκη".

Ταυτόχρονα, οι διάφοροι καρεκλοκένταυροι των κυβερνητικών θώκων συνδύασαν την αποποίηση της κρατικής υποχρέωσης για κοινωνική πρόνοια με την ένταξη αυτών των στοιχειωδών δραστηριοτήτων στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, με όσα αυτά συνεπάγονται. Δηλαδή, και όσον αφορά την τύχη των διάφορων προγραμμάτων μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους, αλλά και όσον αφορά διάφορες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των προγραμμάτων.

Μ' άλλα λόγια, οι ανάγκες αδύναμων ομάδων του πληθυσμού εξαργυρώθηκαν με πολλούς, και απαράδεκτους, τρόπους στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής. Αποτέλεσμα, μετά τη λήξη των προγραμμάτων να μένουν ξεκρέμαστοι όσοι ευεργετήθηκαν από αυτά και το κράτος να σηκώνει τα χέρια και να μιλά για "υπερεπάρκεια" εργαζομένων στα διάφορα κέντρα.

Το μέλλον είναι πράγματι ζοφερό.

Δεν έφτανε που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απ' το 1993 ενέπαιξαν, με τον πιο επαίσχυντο τρόπο, τους συνταξιούχους, όσον αφορά το βασικό τους αίτημα, για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Το Μάη του 1995 η κυβέρνηση υπέγραψε μια υπουργική απόφαση που προβλέπει την ίδρυση μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για να προσελκύσει "ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επιχειρηματίες".

Ναι! Οι συνταξιούχοι πρώτα εξαθλιώνονται και μετά παραδίδονται ως προσοδοφόρο πεδίο στην επιχειρηματική "ατσιδοσύνη". Και το κράτος μπορεί ναδώσει τίποτε κουπόνια, για να εξασφαλιστεί στους δυστυχείς ένα πιάτο φαϊ! Αλλά και από αυτό το ξεροκόμματο των εξαθλιωμένων οι "έξυπνοι" επιχειρηματίες μπορούν να θησαυρίσουν. Κάτι τέτοιο έγινε στην Αγγλία. Μετά τα μέτρα της Θάτσερ, εκείνοι που είχαν τρομακτικά κέρδη ήταν οι ιδιοκτήτες των κλινικών και των μονάδων για την περίθαλψη των ηλικιωμένων!

Το παζλ του αποκρουστικού εκσυγχρονισμού συμπληρώνεται με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πολύτεκνους. Οι φοροαπαλλαγές περιορίζονται. Κι ύστερα αυτοί που θέλουν να μπάσουν την Ελλάδα "με το καλό πόδι" στο 2000 ανησυχούν για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας!

Ολα αυτά οδηγούν και πάλι στην άνθηση της ψευτοφιλανθρωπίας και στο θησαύρισμα κάποιων επιτήδειων, με κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Και θα μπαίνουν μέσα στα σπίτια μας, με τους διάφορους τηλε-μαραθώνιους ευαισθησίας, όπου ο καθένας θα "ποντάρει" την προσωπική του επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας...

Είναι τόσο τραγικά όλα αυτά που δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια"άποψη". Είναι ανοιχτά ζητήματα πάλης του λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ