Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ"
Οι εργολάβοι παράτησαν το έργο του Εύηνου!

Μετά από υπερβάσεις δεκάδων δισ. απαιτούσαν κι άλλα "πανωπροίκια" 10 δισ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό, για να ολοκληρωθεί το έργο

Το "μεγάλο φαγοπότι" στο "τραπέζι" των δημοσίων έργων, που έχει στήσει η κυβέρνηση, έχει ανοίξει τόσο πολύ την όρεξη των εργολάβων των μεγάλων τεχνικών εταιριών, που έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πλέον και το έργο του Εύηνου, το οποίο οι εργολάβοι το εγκαταλείπουν στη μέση (αφού έφαγαν ό,τι έφαγαν) επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε να τους ικανοποιήσει πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις (κοινώς "πανωπροίκια") συνολικού ύψους που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 δισ. δρχ.!

Η κοινοπραξία των εργολάβων, λοιπόν, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για τα "πανωπροίκια" έφτασε στο σημείο να υποβάλει στις 14 Γενάρη αίτηση διάλυσης της σύμβασης, που έγινε χτες δεκτή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με άλλη δημοπρασία - και προφανώς με άλλους εργολάβους - που θα προκηρυχτεί τους επόμενους μήνες.

Να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη στο έργο αυτό φανερώνει ανάγλυφα την παθογένεια στην ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων έργων στη χώρα μας. Το έργο είχε ανατεθεί το 1992 με προϋπολογισμό 38 δισ. δρχ. Στη συνέχεια οι εργολάβοι πήραν άλλα 13 δισ. δρχ. για έργα επίσπευσης, για να φτάσει πιο γρήγορα το νερό στην Αθήνα και τώρα που το εγκατέλειψαν, ενώ απομένει η κατασκευή του 25% του φράγματος, πρόλαβαν να πληρωθούν συνολικά με 73 δισ. δρχ.! Οι υπερβάσεις όμως δεν ήταν μόνο οικονομικές, αφού η σύμβαση που υπογράφηκε στις 15/5/1992 προέβλεπε χρόνο κατασκευής 42 μήνες (δηλαδή τέλος 1995), στη συνέχεια ο χρόνος αυτός μετατέθηκε στο τέλος του 1996 και τώρα Κύριος οίδε πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ το κόστος του θα φτάσει ή ακόμη και θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δρχ.!..

Παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ έλεγαν χτες ότι το έργο θα βγει στη δημοπρασία με έναν προϋπολογισμό, που θα κυμαίνεται γύρω στα 22 με 25 δισ. δρχ. (αν και οι εργασίες που απέμεναν υπολογίζονταν γύρω στα 13 δισ. δρχ.), επειδή στη νέα εργολαβία θα προστεθούν και άλλα έργα που δεν περιλαμβάνονταν στη σύμβαση που διαλύθηκε, κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προσθέτουμε ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η διάλυση της σύμβασης δε θα έχει καμιά επίπτωση στην υδροδότηση της πρωτεύουσας, ενώ δε συνεπάγεται κανέναν κίνδυνο από πλευράς ασφάλειας του έργου στο σημείο το οποίο βρίσκεται.

Τέλος, σημειώνουμε ότι από την ελληνο-ιταλο-αυστριακή κοινοπραξία είχαν απομείνει με αντικείμενο εργασίας στο έργο πλέον οι ελληνικές ΜΕΤΩΝ ΑΕ και ΑΕΓΕΚ ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ