Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΓΕ
Εκανες ακέραιο το χρέος σου

Η Ασπα Μανδηλαρά είχε την τιμή για τον τελευταίο χαιρετισμό, εκ μέρους του γυναικείου κινήματος.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος είπε, ανάμεσα σε άλλα, με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετά σήμερα τη μεγάλη αγωνίστρια, την πολύ σημαντική προσωπικότητα, τη σπουδαία γυναίκα, που αφιέρωσε ολάκερη τη ζωή της για τα μεγάλα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης.

"Η ΟΓΕ, συνέχισε σε άλλο σημείο, αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή γιατί αυτή η μεγάλη γυναικεία μορφή, στην πλούσια και πολυτάραχη ζωή της, έδωσε ένα μεγάλο κομμάτι της αγωνιστικής ζωής της στο Γυναικείο Κίνημα, πίστεψε στην αναγκαιότητά του και έστερξε να 'ναι μια από τις σπουδαίες πρωτοπόρες γυναίκες, που, το Φλεβάρη του 1946, ίδρυσαν την Πανελλήνια Οργάνωση Γυναικών και πήρε μέρος τον Μάη του ίδιου χρόνου στο 1ο Συνέδριο της Οργάνωσης, που γρήγορα απλώθηκε σ' όλη την Ελλάδα και αριθμούσε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Συνεργάτιδα της Μεγάλης Δασκάλας Ρόζας Ιμβριώτη, πρωτοστάτησε και στην Ιδρυση της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών.

Εκεί είναι η αφετηρία μιας μακράς πορείας μεγάλων αγώνων για την Ισοτιμία και την Απελευθέρωση της Γυναίκας και εκεί βρίσκονται οι ρίζες της ΟΓΕ.

Γράφει η Ρούλα Κουκούλου το 1948 σ' ένα άρθρο της: "Να ξεκαθαρίσουμε τη σύγχυση που υπάρχει στο ζήτημα της γυναικείας ισοτιμίας, άλλο ισοτιμία κοινωνική και πολιτική, που είναι αίτημα του αγώνα μας και άλλο φυσική εξομοίωση του άντρα και της γυναίκας, πράγμα που είναι καθαρά παραλογισμός".

Αυτά, πενήντα χρόνια πριν. Σήμερα, μπροστά στο 2000, πισωγυρίζουμε.

Συναγωνίστρια Ρούλα, αναπαύσου εν ειρήνη, έκανες στο ακέραιο το χρέος σου, εμείς υποκλινόμαστε μπροστά σου, σ' αυτό το στερνό αντίο.

Η Ρόζα, η Αύρα, ο Λαμπράκης, σε περιμένουν στο Πάνθεο των Ηρώων και των Ηρωίδων του Λαού μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ