Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνες για τη γη των πατεράδων τους

Αποφασισμένοι είναι οι ακτήμονες κάτοικοι των Βασιλικών, οι οποίοι διεκδικούν τα 1.900 στρέμματα που τυπικά ανήκουν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας

Αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τη γη που τους ανήκει είναι οι ακτήμονες των Βασιλικών, οι οποίοι άρχισαν να καλλιεργούν τις εκτάσεις, που τυπικά βρίσκονται στην κυριότητα της Μονής Αγίας Αναστασίας.Τα χωράφια, 1.900 στρέμματα περίπου, οι παλιότεροι κάτοικοι των Βασιλικών τα έκαναν δωρεά στο μοναστήρι για να μην περιέλθουν στην κυριότητα των Τούρκων. Δεκάδες χρόνια μετά την απελευθέρωση της περιοχής, οι ακτήμονες αγωνίζονται σήμερα για να έχουν δικαιώματα στη γη των πατεράδων τους, ενώ πολλές φορές παλιότερα έχουν συρθεί στα δικαστήρια και έχουν δεχτεί επιθέσεις από τα ΜΑΤ.

"Το 1964 ήρθε η Αστυνομία με σκοπό να μας αποτρέψει να καλλιεργήσουμε αυτά τα χωράφια", λέει ο Αργύρης Μπάρας,παλαίμαχος αγωνιστής και μέλος του Σωματείου Ακτημόνων. "Το μοναστήρι ήθελε να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα χωράφια. Χτύπησαν τότε οι καμπάνες, όλος ο κόσμος βγήκε έξω και οι αγρότες επέβαλαν το δίκιο τους. Μετά άρχισαν να μας σέρνουν στα δικαστήρια. Το Δεκέμβρη του 1982 μας έκλεισαν στο Γεντί Κουλέ. Οι Βασιλικιώτες και οι Γαλαρηνοί αντέδρασαν αμέσως, έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τα σχολεία δε λειτούργησαν και στο τέλος αναγκάστηκαν να μας αφήσουν. Σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, συγκεντρώθηκαν εδώ, καλλιεργούν και σπέρνουν τα χωράφια", λέει χαρακτηριστικά.

"Αγωνιζόμαστε τα χωράφια να "περάσουν" στους ακτήμονες της περιοχής και να μη γίνουν οικόπεδα, όπως θέλει το μοναστήρι για να γεμίσουν τα ταμεία του", λέει ο Αργύρης Τσικλικώνης,γραμματέας της ΚΟ Βασιλικών του ΚΚΕ. "Αν το Σωματείο, όπως κάνει σήμερα, συνεχίσει να έχει διεκδικητικό χαρακτήρα, κι εμείς οι κομμουνιστές θα είμαστε πάντα κοντά του", επισημαίνει.

Αλλά η κινητοποίηση αυτή έχει και μια άλλη ιδιαίτερη σημασία. Κι αυτό γιατί δίνει το μήνυμα ότι με συλλογική προσπάθεια οι αγρότες της χώρας μας θα μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους και θα αποτρέψουν τα σχέδια των ισχυρών της ΕΕ, με τα οποία παραδίδεται η ύπαιθρος στους τσιφλικάδες και στα μεγάλα καπιταλιστικά νοικοκυριά.

"Οι προσπάθειες αυτές δε βρίσκονται στη λογική της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό δεν ενισχύονται. Με τις ομαδικές καλλιέργειες έχουμε μεγάλες αποδόσεις. Οι μικροί αγρότες πρέπει να ενωθούν προκειμένου να ανταγωνιστούν τα μεγάλα καπιταλιστικά νοικοκυριά", λέει ο Σ. Γαβαλάς,πρόεδρος του Σωματείου. "Με έξοδα του Σωματείου Ακτημόνων, το οποίο αριθμεί 350 μέλη, έχουμε αρχίσει γεωτρήσεις και μπορούμε ήδη να προχωρήσουμε σε δυναμικές καλλιέργειες. Εξοδα που μεμονωμένα ο κάθε αγρότης δε θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει", προσθέτει ο Πορφύρης Μαυρουδής,αντιπρόεδρος του Σωματείου. Και συνεχίζει: "Οι αγρότες με την ομαδική καλλιέργεια κατεβάζουν το κόστος. Για παράδειγμα, προκειμένου να καλλιεργήσουμε και να σπείρουμε τα χωράφια των Ακτημόνων χρειαζόμαστε 20 τρακτέρ. Αν τα ίδια χωράφια ήταν κατανεμημένα σε μικρούς κλήρους, θα χρειάζονταν πάνω από τα διπλάσια τρακτέρ".

Η συζήτηση οδηγείται στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. "Μετά τους αγώνες που προηγήθηκαν, η ενότητα των αγροτών πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κάτι που απουσίαζε τα τελευταία χρόνια", τονίζει ο Μπάμπης Γαλανόπουλος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στο μπλοκ της Θέρμης. "Υπάρχει τόνωση του φρονήματος γιατί αυτή την εποχή ο αγροτικός κόσμος καταλαβαίνει ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν εκπληρώνονται, βλέπει ότι στην τσέπη του δεν έχει μείνει τίποτα. Είμαστε πνιγμένοι στα χρέη", λέει χαρακτηριστικά.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ