Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΝΑΣΕΙΟ
Αυτεπάγγελτη έρευνα

Χρησιμοποιούσε επαναποστειρωμένα ηλεκτρόδια σε καρδιολογικές πράξεις, παρότι δεν αναγνωρίζεται και δεν πληρώνεται στα ελληνικά νοσοκομεία

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλος διέταξε χτες αυτεπάγγελτα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί η βασιμότητα ή μη του χτεσινού δημοσιεύματος των "Νέων", σύμφωνα με το οποίο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα ηλεκτρόδια σε καρδιοπαθείς, με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Το δημοσίευμα βασίστηκε σε έκθεση ορκωτών λογιστών για το 1995 και αναφέρει ότι τα επαναχρησιμοποιημένα υλικά διατίθενται με την τιμή αγοράς για τα ασφαλιστικά ταμεία και με επιπλέον περιθώριο κέρδους μέχρι 15% για τους ιδιώτες.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο πταισματοδίκης Καλλιθέας.

Η επαναστείρωση παρόμοιων υλικών δε γίνεται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο και εισήχθη από το Ωνάσειο, το οποίο λειτουργεί με βάση τους "κανόνες της αγοράς" και φαίνεται ότι αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Μάλιστα σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Ωνάσειο παραδέχεται ότι η "επαναποστείρωση των ηλεκτροδίων μειώνει το έλλειμμα του νοσοκομείου για τις πράξεις εκείνες που δεν πληρώνονται καθόλου από τα δημόσια ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ωνάσειου, δηλαδή της μη χρησιμοποίησης επαναποστειρωμένων ηλεκτροδίων, οι μόνοι που θα οφελούντο θα ήταν οι προμηθευτές".

Το Ωνάσειο δεν αναφέρει τίποτε για την επαναχρέωση των ηλεκτροδίων με την τιμή αγοράς στα ταμεία και την κατά 15% προσαύξηση πέραν της τιμής της αγοράς στους ιδιώτες.

Το Ωνάσειο υποστηρίζει ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και παρότι δεν αναγνωρίζεται και δεν πληρώνεται σε νοσοκομεία του εσωτερικού, χρησιμοποιείται από το 1993 στο νοσοκομείο με την πλήρη κάλυψη της Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων του Ωνάσειου.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο θα συγκαλέσει επιτροπές καρδιολόγων και λοιμωξιολόγων για "ταχεία επιστημονική γνωμάτευση".

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές δηλώσεις επιστημόνων του ΚΕΣΥ, "κατ' αρχήν" δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο μόνος κίνδυνος, έλεγαν, είναι να έχουν χρησιμοποιηθεί τα επαναποστειρωμένα ηλεκτρόδια σε ασθενή που πάσχει από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (νόσο των "τρελών αγελάδων").


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ