Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Πλαταίνει το αγωνιστικό μέτωπο

Αύριο στη Λάρισα πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των αγροτών ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας, με ορόσημο τις 28 του Γενάρη και θα κλιμακωθούν στις 4 του Φλεβάρη με αποκλεισμούς δρόμων.

Στις αγροτικές περιοχές πληθαίνουν οι συσκέψεις και οι περιοδείες σε χωριά και οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην καταθέσουν τα όπλα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί από τη μία να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας και από την άλλη να αποπροσανατολίσει τους αγρότες, ανακοινώνοντας αποζημιώσεις - κοροϊδία για τις καταστροφές από τις θεομηνίες. Τις ψευτο-αποζημιώσεις αυτές, που είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν, οι αγρότες τις χαρακτηρίζουν "ψίχουλα", που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα και δεν αποτρέπουν τους αγρότες από τη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα.

Ολα πάντως δείχνουν ότι το αγωνιστικό μέτωπο των αγροτών πλαταίνει μέρα με τη μέρα και ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός δε θα έχει προηγούμενο. Στα πλαίσια του ευρύτερου συντονισμού του αγώνα γίνεται αύριο στη Λάρισα πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, στις 12.30 το μεσημέρι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Με βάση το πρόγραμμα δράσης, που ανακοίνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οι αγρότες της Θεσσαλίας, στις 28/1, θα βγουν με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., στην Καρδίτσα θα γίνει συγκέντρωση στα Δικαστήρια, όπου δικάζονται αγρότες. Στις 29/1, στις 10 π.μ. θα γίνουν συλλαλητήρια και αποκλεισμοί δημοσίων κτιρίων σε Λάρισα και Τρίκαλα. Στις 30/1 θα αποκλειστεί η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη μέρα, τα τρακτέρ θα καταλάβουν τα διόδια στα Τέμπη και το Μοσχοχώρι. Τέλος, στις 4/2 και εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια τακτική, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προχωρήσουν σε γενικό αποκλεισμό δρόμων και σιδηροδρόμων.

Σήμερα επίσης στη 1.30 μμ γίνεται ευρεία σύσκεψη μαζικών φορέων και οργανώσεων στη Λάρισα, ενώ χτες η γενική συνέλευση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις αγροτικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών. Από την άλλη στη Θεσσαλία συνεχίζεται το "μπαράζ" δικαστικών διώξεων και χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε εξοντωτικές ποινές (8 μέχρι 12 μήνες) σε 10 αγρότες.

Αγωνιστικό κλίμα σε όλη τη χώρα

Αγωνιστικό κλίμα επικρατεί και στην Πελοπόννησο και τα Επτάνησα.Στις 28 του μήνα συλλαλητήριο θα γίνει στη Ζάκυνθο και μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων οι αγρότες του νησιού θα συγκεντρωθούν την Τρίτη στις 9 το πρωί στη θέση Λούμπα. Συλλαλητήριο θα γίνει επίσης στις 30/1 στην πλατεία Αγιας Λαύρας στο Αίγιο.Την ίδια μέρα επίσης θα γίνει παναγροτική σύσκεψη στον Πύργο για να αποφασιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ το ίδιο θα γίνει στις 2/2 στο Ξυλόκαστρο.

Στη Βοιωτία,οι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στις 3 του Φλεβάρη. Προχτές βράδυ σε σύσκεψη μαζικών φορέων που έγινε στη Λιβαδειά εκφράστηκε η συμπαράσταση προς τον αγώνα των αγροτών και ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου υποσχέθηκε πως οι έμποροι θα κλείσουν τα καταστήματά τους. Την ερχόμενη Τρίτη ακόμα θα γίνει σύσκεψη στην Ενωση Θήβας για τη συγκρότηση Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής.

Αγωνιστικά προχωρούν και οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας,που δηλώνουν έτοιμοι να ξανακατέβουν στους δρόμους και χτες βράδυ συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών για να καθορίσει το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Αναβρασμός επικρατεί και στη Δυτική Ελλάδα και πρώτοι οι αγρότες της Αρτας ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν ξεκινούν με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τρίτη 28 Γενάρη και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κλείσιμο δρόμων, αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Χτες βράδυ συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Νομού Ιωαννίνων,ενώ σήμερα το πρωί στις 10 γίνεται παναγροτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ