Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέος εμπαιγμός με ... μελέτες

Σε νέο κύκλο αδιέξοδων μελετών και εμπαιγμού των κατοίκων της Αττικής, μπαίνει και πάλι το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, μετά την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία, στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Απόφαση, που προεγκρίνει για χωροθέτηση τις περιοχές "Πηγάδι Παπά 1 και 2) στον Αυλώνα, το "Μαύρο Βουνό" στο Γραμματικό και την Κερατέα. Προβλέπει, όμως, ότι για να καθοριστεί ποια από τις τρεις περιοχές θα δεχτεί τη μία, και όχι δύο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική, θα χρειαστούν και πάλι νέες μελέτες. Η προέγκριση αυτή έφερε τις αντιδράσεις των δημάρχων των τριών περιοχών, που ανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Την εισήγηση καταψήφισαν, μόνο, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δημήτρης Φράγκος και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ στο ΠΣ, αλλά και νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Ν. Μάρκου.Στις τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία εκπονήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, που λέει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στην περιοχή για να δεχτεί ΟΕΔΑ. Επιπλέον, ο νομάρχης επανέλαβε την υποστήριξή του στη μέθοδο της Καύσης.

Την αντίθεσή του στην εισήγηση εξέφρασε και ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου - ψήφισε λευκό - αρνούμενος να δεχτεί την ύπαρξη δύο μόνο ΟΕΔΑ στην Αττική, με αποτέλεσμα η Δυτική Αττική να δέχεται την πλειοψηφία των οικιακών απορριμμάτων, συν όλα τα απόβλητα εργοστασίων και νοσοκομείων.

Στην εισήγησή του, ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη της παύσης λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη δέσμευση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ότι θα εξασφαλίσει 1.5 δισ. δραχμές για την αποκατάστασή τους με συνεργασία του ΕΣΔΚΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και πάλι ο Αυλώνας

Στις περιοχές που προεγκρίθηκαν για χωροθετήσεις εμφανίζεται και πάλι ο Αυλώνας. Γεγονός που θυμίζει τις παλαιότερες μεθοδεύσεις για την κατασκευή εκεί μιας ΟΕΔΑ της Ανατολικής Αττικής. Οπως, όμως, σημείωναν και οι δύο τελευταίες μελέτες (των Πανεπιστημίων Θράκης και Πάτρας), ο Αυλώνας αποκλείεται ως ακατάλληλος, ενώ η μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών τον τοποθετεί στην τρίτη θέση καταλληλότητας.

Το μόνο θετικό στοιχείο της απόφασης είναι ότι εκφράστηκε από την εισήγηση, αλλά και την πλειοψηφία των συμβούλων, η στήριξη στο σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ενώ απορρίφθηκε η μέθοδος της Καύσης. Το μέρος, όμως, του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ, που αφορά τις χωροθετήσεις,. ανατρέπεται, καθώς, ενώ μιλάει για τρεις ΟΕΔΑ (μία στη Δυτική και δύο στην Ανατολική Αττική), η απόφαση ορίζει ότι θα γίνουν δύο (μία στη Δυτική και μία στην Ανατολική Αττική). Ετσι, αλλάζει, όχι μόνο ο αριθμός των ΟΕΔΑ, αλλά και η όλη φιλοσοφία του σχεδιασμού.

Εξάλλου, μεγάλα ερωτηματικά εγείρονται, για το ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης των σκουπιδιών, καθώς στην απόφαση δεν αναφέρεται εάν θα είναι ο ΕΣΔΚΝΑ, αν και αυτό ακούστηκε προφορικά, μετά την ψηφοφορία, από τον περιφερειάρχη.

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι, που οι περιοχές τους προεγκρίθηκαν για χωροθέτηση, ανήγγειλαν κινητοποιήσεις κατοίκων, ενώ κατέθεσαν στοιχεία για την ακαταλληλότητα των χώρων.

Ο δήμαρχος Κερατέας, Αντώνης Αντωνίου,θεώρησε παράδοξο το ότι υπάρχει η Κερατέα στις προτεινόμενες θέσεις, καθώς η μελέτη του Πανεπιστημίου της Πάτρας την κατατάσσει στην όγδοη θέση. Δεν ανέφερε όμως ότι οι υπόλοιπες περιοχές που υπάρχουν στη μελέτη είναι στη Δυτική Αττική.

Ο δήμαρχος Αυλώνα, Δημήτρης Κυριακού, τόνισε ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκονται συμφέροντα πολλών δισ. και κατήγγειλε τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ για εσκεμμένη προώθηση της θέσης "Πηγάδι Παπά".

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού, Γ. Δημητράκης, είπε ότι ο περιφερειάρχης δεν εκτίμησε σωστά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης και ότι κάθε αντίδραση των κατοίκων θα είναι φυσική.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Θανάσης Καρούντζος χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση με τα απορρίμματα απαράδεκτη και τόνισε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Συνδέσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ