Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ - ΔΡΑΜΑΣ
Θηλιά στο λαιμό τα χρέη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί των Σερρών και της Δράμας. Επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα σημειώνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και καταστροφής της καλλιέργειας, εξαιτίας τόσο του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών, αλλά και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Στα χωριά Ανω Βροντού, Ορεινή Σερρών, Νευροκόπι, Περιθώρι, Δασοτό, Κάτω Βροντού και Λευκόγια της Δράμας, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ζουν από την καλλιέργεια της πατάτας. Μάλιστα, οι αγρότες στην Ανω Βροντού και τα Λευκόγια καλλιεργούν μόνο πατάτα. Σήμερα το κόστος παραγωγής, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, φτάνει τις 70 δρχ. στο κιλό, ενώ αυτοί πουλάνε την πατάτα μόλις 50 δρχ. το κιλό. Ενα από τα σημαντικά αιτήματα είναι να εξασφαλιστεί τιμή ασφαλείας τουλάχιστον 85 - 90 δρχ. και να παρθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής που ανεβαίνει στα ύψη, εξαιτίας των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τον εισαγόμενο πατατόσπορο.

Σήμερα περισσότεροι από 20.000 τόνοι πατάτας παραμένουνι αδιάθετοι, ενώ την ίδια ώρα εισάγονται πατάτες από την Αυστρία, την Ολλανδία και οι έμποροι ετοιμάζονται να φέρουν και από την Αίγυπτο.

Τα χρέη προς την ΑΤΕ είναι δυσβάσταχτα. Ηδη πολλοί παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Μάλιστα, ένα μέρος των αγροτών, επειδή αδυνατεί να πληρώσει δεν παίρνει φάρμακα και λιπάσματα και προσπαθεί να καλλιεργήσει με σπόρους παλιούς που σίγουρα θα του δώσουν μειωμένη παραγωγή.

Οπως είπε στο "Ρ" ο ταμίας του Συνεταιρισμού της Ανω Βροντούς Ονούφριος Λελεκτσόγλου, μόνο στο δικό του χωριό, τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ φτάνουν το 1 δισ. δραχμές. "Από το 1981 και μετά κατρακυλήσαμε οικονομικά. Τότε πήραμε δάνεια, για να οργανώσουμε καλύτερη την παραγωγή και να πάρουμε τα απαραίτητα αγροτικά μηχανήματα και τελικά χρεοκοπήσαμε. Πήραμε δάνεια με 7ετή εξόφληση. Ομως, επειδή μέχρι το 1984 δεν είχαμε καλή παραγωγή, το αρχικό κεφάλαιο άρχισε να πολλαπλασιάζεται. Ετσι, ενώ είχαμε πάρει 1 ή 2 εκ. δάνειο σήμερα φτάσαμε να χρωστάμε 40 με 50 εκ. στην Τράπεζα.

Οι πατατοπαραγωγοί μπροστά στο τραγικό αδιέξοδο που βρίσκονται ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και του προϊόντος. Συγκεκριμένα απαιτούν να σταματήσει η εισαγωγή πατάτας και να απορροφηθεί άμεσα η αδιάθετη παραγωγή. Μείωση του κόστους παραγωγής (φτηνό πετρέλαιο και καλλιεργητικά εφόδια) και τιμή στο προϊόν, που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία. Τέλος, ζητούν επιδότηση για την κάλυψη του κόστους παραγωγής με έκτακτη επιδότηση 30.000 δρχ. στο στρέμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ