Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Αναβολή λίγο πριν την αθώωση!

Δικαστικό "μπλακ άουτ" χτες στην υπόθεση του Γιώργου Μπαλάφα! Μετά από ακροαματική διαδικασία τεσσάρων ημερών, κατά την οποία κλήθηκαν και εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου (περίπου 15), χωρίς να αναφέρουν αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας με ψήφους 6 - 1 (μειοψήφησε ένορκος) αποφάσισε τη διακοπή και αναβολή της δίκης! Ο λόγος, που ώθησε το δικαστήριο στην πολύ περίεργη και μη αναμενόμενη αυτή απόφαση, ήταν το νομικό εμπόδιο στο οποίο προσέκρουσε το αίτημα του εισαγγελέα της Εδρας, Λ. Καράμπελα, να διαβαστούν στο ακροατήριο τρία συγκεκριμένα έγγραφα, που περιλαμβάνονται σε άλλη, εκκρεμή δικογραφία και αφορούν την περίφημη υπόθεση της "γιάφκας Καλαμά". Για την υπόθεση αυτή έχει επιβληθεί πρωτοδίκως στον Γ. Μπαλάφα 10ετής κάθειρξη. Η επιλεγμένη, όμως, χρήση εγγράφων της εν λόγω εκκρεμούς υπόθεσης στην παρούσα δίκη για τις υποθέσεις "Θεοφανόπουλου" και "Σκλαβενίτη" συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση των νόμων. Ετσι, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρέπει να περιμένει να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση "Καλαμά", ώστε να έχει το δικαίωμα να πάρει από τη δικογραφία εκείνη όσα έγγραφα κρίνει πως έχουν σχέση με τις εκδικαζόμενες υποθέσεις. Πράγματι, δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί (αν όχι να υποψιαστεί νέα μεθόδευση) και ο πιο άσχετος περί τα δικαστικά από μια τέτοια τετράγωνη λογική!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της δίκης, το ίδιο δικαστήριο είχε κάνει δεκτή εν μέρει ένσταση της υπεράσπισης που αναφερόταν σε παρεμπίπτουσες αποφάσεις. Είχε δεχτεί, δηλαδή, ότι δε θα υπάρξουν άλλες αποφάσεις για διαδικαστικά ζητήματα. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κατηγορούμενος Γ. Μπαλάφας και οι συνήγοροί του είχαν επανειλημμένα ζητήσει τη συνεκδίκαση στο Εφετείο όλων των υποθέσεων που τον αφορούν λόγω συνάφειας. Οι αρμόδιοι της Δικαιοσύνης εκώφευσαν στο επίμονο αυτό αίτημα. Και συλλαμβάνονται τώρα λειτουργοί της να χειρίζονται κυριολεκτικά "κατά το δοκούν" τις υποθέσεις Μπαλάφα, αναβάλλοντας αιφνιδιαστικά την κύρια υπόθεση των ανθρωποκτονιών (για την οποία υπάρχει πρωτόδικη απαλλαγή) και, μάλιστα, στη φάση ακριβώς που αποδείχτηκε η σαθρότητα του κατηγορητηρίου και επρόκειτο να καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης.

  • "Δικαστικό πραξικόπημα αντάξιο της σκευωρίας που οι διωκτικές αρχές έχουν στήσει εις βάρος του Γ. Μπαλάφα", χαρακτηρίζει την απόφαση αναβολής της δίκης η Επιτροπή Αλληλεγγύης και συνεχίζει: "Τι επιδιώκουν οι δικαστές και οι προϊστάμενοί τους; Να καταδικαστεί και πάλι από ένα δικαστήριο χωρίς ενόρκους και στη συνέχεια, αφού τελεσίδικα πλέον θα είναι "τρομοκράτης" να οδηγηθεί στο δικαστήριο των ενόρκων με την ελπίδα ότι θα καταδικαστεί και ως "δολοφόνος"; Πρόκειται για μια μεθόδευση, την οποία έχουμε καταγγείλει δημόσια εδώ κι ένα χρόνο. Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει ότι κάποιοι θέλουν τον Μπαλάφα πάση θυσία στη φυλακή και είναι διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία για να το πετύχουν".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ