Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλίμα κατατρομοκράτησης των αγροτών
  • Το πράσινο φως για τη βίαιη αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και τη χρησιμοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών έδωσε ο Κ. Σημίτης
  • Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Να κλείσει τα μέτωπα με τους καθηγητές και τους δασκάλους επιδιώκει η κυβέρνηση

Το σύνθημα και το πράσινο φως για το τσάκισμα των αγροτικών κινητοποιήσεων έδωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,αναλαμβάνοντας έτσι επικεφαλής της εκστρατείας για τη βίαιη καταστολή του δίκαιου αγώνα των αγροτών και την επιβολή των αντιαγροτικών επιλογών της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυβέρνηση, παράλληλα, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα κατατρομοκράτησης των αγροτών, επισείοντας την απειλή της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών στην περίπτωση που οι αγρότες προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων και προκαλεί με "σκληρές" δηλώσεις στελεχών της ατμόσφαιρας "τελικής σύγκρουσης".

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει μέχρι την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων τα μέτωπα με τους καθηγητές και τους δασκάλους, ώστε να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της "πάνω στα κεφάλια των αγροτών". Η τακτική αυτή συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και ειδικά για τους αγρότες ο Κ. Σημίτης ήταν ιδιαίτερα σαφής: "Η κυβέρνηση, είπε, δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις ομάδων αγροτών που καταφεύγουν σε ακραίες μορφές πάλης. Η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει σε αυτές τις ομάδες να καταφύγουν και πάλι σε ακραίες μορφές διεκδικήσεων, που καταλύουν την έννομο τάξη (!) και προκαλούν κοινωνική αναταραχή".Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης έκανε την "αυτοκριτική" του, γιατί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις "ήταν ήπιος και διαλλακτικός".

Αδίστακτη για όλα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι "εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και έχουμε και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα να λάβουν την έκταση που έλαβαν την προηγούμενη περίοδο".Στην αμέσως επόμενη ερώτηση, αν θα επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής στην περίπτωση που υπάρξει κατάληψη των δρόμων, απάντησε αδίστακτα: "Θα κάνουμε τα πάντα να εμποδίσουμε να γίνει αυτό" (!). Και ακόμη: "Η κυβέρνηση θα έχει πρόνοια ώστε όποιος αγρότης υπερβεί ένα όριο, να βρει απέναντί του τις δυνάμεις του κράτους" (!). Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και άκαιρες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ δίνοντας το μέτρο της στάσης της κυβέρνησης είπε: "Υπάρχει το Ευαγγέλιο, υπάρχει και το φραγγέλιο" (!).

Δεν απέκρυψε μάλιστα ότι στη συνεδρίαση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο "η Αστυνομία θα είναι παρούσα ώστε να διασφαλιστεί η τάξη και η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας". Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς θα κάνουν τη δουλιά τους: "Οι εισαγγελείς είναι θεματοφύλακες των νόμων και ό,τι κάνουν το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία" (!).

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση που έκανε ο Στ. Τζουμάκας, ισχυρίστηκε ότι "η κυβέρνηση έχει ήδη αντιμετωπίσει αρκετά από τα προβλήματα των αγροτών και καταβάλλει προσπάθεια για την επίλυση και των υπολοίπων" (!). Ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι "στις περιοχές εκείνες όπου έχουν πληγεί βαμβακοκαλλιεργητές, από σήμερα (σ.σ. χτες) υποβάλλονται αιτήσεις για να δοθούν ανάλογες αποζημιώσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου".

Αλλαγή "ύφους"

Διαφοροποιημένη είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις των καθηγητών και των δασκάλων, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφύγει μια πολυμέτωπη αναμέτρηση με τις κοινωνικές ομάδες και τα λαϊκά στρώματα. Με άλλο "ύφος", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "υπάρχει στενή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών, είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης". Προεξόφλησε μάλιστα ότι "τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί τέλος στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" (!). Προφανώς στηρίχτηκε στη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Γ. Αρσένης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας θα τελειώσουν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Το κριτήριο με το οποίο η κυβέρνηση διαχωρίζει τους απεργιακούς αγώνες είναι αν οι μορφές πάλης είναι "σύννομες" (!). Οι κινητοποιήσεις, είπε ο Δ. Ρέππας, και οι σύννομοι τρόποι διεκδίκησης της λύσης των προβλημάτων που έχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι απολύτως σεβαστές από την κυβέρνηση".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ