Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συνεχίζουν πιο δυναμικά την απεργία
  • Αυξήθηκε χτες η συμμετοχή, ξεπερνώντας το 80%. Πρωτοφανής, για τα τελευταία χρόνια, και η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Μεγαλύτερο ήταν και το συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα
  • Σήμερα η ολομέλεια των προέδρων. Οι 83 από τις 84 ΕΛΜΕ αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας

Με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην απεργία (ξεπέρασε χτες το 80%), με μαζικότερες γενικές συνελεύσεις και ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα, που ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων, οι καθηγητές έδωσαν δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους.

Οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, γεμίζοντας ασφυκτικά με τον όγκο, τη δύναμη και τον παλμό των συνθημάτων τους την οδό Μητροπόλεως, δηλώνοντας την απόφασή τους να γυρίσουν στα σχολεία μόνο αν δικαιωθούν τα αιτήματά τους για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15%, μαζικούς διορισμούς καθηγητών, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι - πολύ περισσότεροι από αυτούς του προηγούμενου συλλαλητηρίου της Τρίτης - υποδέχονταν, με έντονο ενθουσιασμό, τα αγωνιστικά μηνύματα που έρχονταν από τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας και μεταδίδονταν από τη μικροφωνική εγκατάσταση που είχε στήσει η ΟΛΜΕ έξω από το ΥΠΕΠΘ. Οι 83 στις 84 ΕΛΜΕ της χώρας, που χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανή μαζικότητα, με σχεδόν ομόφωνα αποτελέσματα ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Μιλώντας ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας, αναφέρθηκε στα "απαιτητικά" - όπως είπε - αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων και σημείωσε: "Η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας είναι το πρώτο ζητούμενο. Λέμε, φτάνει πια, δεν είναι πολλά τα χρήματα που ζητάμε. Πολλά είναι τα χρόνια της λιτότητας που επιβάλλει η σύγκλιση των οικονομιών. Λέμε "όχι", σε μια τέτοια σύγκλιση που θέλει εξαθλιωμένους εργαζόμενους".

Στη συνέχεια οι καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξαν στη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Στη συνέχεια επέστρεψανστη Μητροπόλεως, όπου και έκαναν ολιγόωρη καθιστική διαμαρτυρία. Αύριο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ και αναμένεται να αποφασιστεί συνέχιση της απεργίας. Τη Δευτέρα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Στην αυριανή ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ θα καθοριστεί η ημερομηνία για την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Στη Θεσσαλονίκη

Στα ύψη εκτινάχτηκε χτες το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών της Θεσσαλονίκης στην απεργία του κλάδου. Ενώ την προηγούμενη μέρα διαφάνηκε μια πτωτική τάση και το ποσοστό έπεσε κάτω από το 50%, χτες μετά και την πραγματοποίηση ιδιαίτερα μαζικών γενικών συνελεύσεων, το ποσοστό έφτασε το 70% και αναμένεται να αυξηθεί τη Δευτέρα.

Χτες το μεσημέρι περισσότεροι από 200 καθηγητές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος "Ευκλείδη", όπου συνολικά εργάζονται πάνω από 200 καθηγητές, και ολιγόλεπτο αποκλεισμό της οδού Παπαναστασίου. Την ώρα που τα ΔΣ των πέντε ΕΛΜΕ συζητούσαν με τους 80 καθηγητές της πρωινής βάρδιας, απ' έξω οι συνάδελφοί τους φώναζαν "όλοι μαζί στην απεργία κανένας μέσα στα σχολεία", "καθηγητές στην πείνα, μαθητές φυτά, όχι άλλα μέτρα εκσυγχρονιστικά". Λίγο αργότερα βγήκαν όλοι στο δρόμο ενωμένοι. Προηγουμένως είχαν κλείσει 7 σχολεία της Α ΕΛΜΕ, όπου μέχρι και προχτές υπήρχε το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στα σχολεία των άλλων περιοχών.

Εξω από τον "Ευκλείδη", ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ κάλεσε τους καθηγητές να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει τη Δευτέρα και θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από την Καμάρα, την ώρα της νέας συνάντησης της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας. "Να μη λείψει κανείς", είπε ο Τ. Μυταφίδης.Κάλεσε, επίσης, τους μαθητές και τους γονείς να πάρουν κι αυτοί ενεργά μέρος στην κινητοποίηση της Δευτέρας, που θα έχει ως αίτημα τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 29 του μήνα, όπου θα παίξουν και θα τραγουδήσουν συνάδελφοί τους. Θα συμμετάσχει και το χορευτικό συγκρότημα του 6ου Λυκείου Καλαμαριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ