ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ιατρείο για λαθρομετανάστες

Μια πρωτοβουλία των "Γιατρών χωρίς σύνορα"

Ιατρείο για λαθρομετανάστες εγκαινίασαν οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" στην πλατεία Βικτωρίας, στην οδό Παιωνίου 11. Στόχος τους η παροχή βασικής ιατρικής βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους κάθε εθνικότητας, που ζουν δίπλα μας και δεν έχουν κάλυψη από το υπάρχον σύστημα ιατρικής περίθαλψης.

Το ιατρείο προσφέρει δωρεάν εξέταση και φαρμακευτική κάλυψη, λειτουργεί με εθελοντική εργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτών και νοσηλευτριών, φαρμακοποιών και κοινωνικών λειτουργών.

Ξεπερνούν ήδη το μισό εκατομμύριο οι μετανάστες στην Ελλάδα. Ομως ελάχιστο ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους έχει πρόσβαση σε δημόσια ή ιδιωτική περίθαλψη, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία παραμένει αβοήθητη.

Οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" πιστεύουν ότι ο αποκλεισμός από τη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιβαίνει τους ηθικούς νόμους και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, υποστηρίζουν, είναι και πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας...

Μερικά παραδείγματα:

  • Στη διάρκεια λειτουργίας του πολυιατρείου ήρθε μεταξύ άλλων μια έγκυος με πόνους, στον τρίτο μήνα κύησης. Ηταν λαθρομετανάστης και φοβόταν να πάει σε νοσοκομείο. Της άξιζε άραγε να χάσει το παιδί της ή και να πεθάνει στο δρόμο;
  • Αλλη περίπτωση: Μια γυναίκα εισάγεται στο νοσοκομείο για να γεννήσει. Το νοσοκομείο αρνείται να δώσει στη γυναίκα το παιδί, αν δεν πληρώσει τα νοσήλια. Σε μια άλλη περίπτωση το νοσοκομείο δεν κρατάει μεν το παιδί, αλλά αρνείται να επιστρέψει το διαβατήριο της γυναίκας!
  • Τρίτο περιστατικό: Οικογένεια λαθρομεταναστών μεταφέρει το παιδί της σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αναφέρουν ότι οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο όμως δεν ανακοινώνουν στην οικογένεια, όσο αυτή δεν πληρώνει τα νοσήλια!

Αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις που αναφέρουν ενδεικτικά οι "Γιατροί χωρίς σύνορα". Αραγε, δε θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψεις και να προβληματιστούμε μήπως η εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας μπορεί να φτάσει και σε εξαφανίσεις νεογέννητων, αφού οι γονείς τους δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν;

Μια όχι και τόσο... αθώα ουσία

Το είδαμε κι αυτό στην τηλεόραση: Ενας δάσκαλος στην Ολλανδία έκανε πρόσφατα μάθημα σε παιδιά του δημοτικού και κάπνιζε χασίς για να τους διδάξει το διαχωρισμό σε "μαλακά" και σε "σκληρά" ναρκωτικά. Η δύναμη του... παραδείγματος... Στην Ελλάδα υπάρχουν νέοι που πιστεύουν ότι το χασίς δεν είναι καν ναρκωτικό και ότι δε βλάπτει την υγεία. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Η απάντηση της Ελένης Ζαφειρίου,γενικής γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, ήταν κατηγορηματική:

"Και βέβαια το χασίς είναι ναρκωτικό,εξαρτησιογόνος ουσία, γι' αυτό και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών της διεθνούς συμβάσεως του ΟΗΕ.Εξάλλου δεν υπάρχει ιατρικός ορισμός που να διαχωρίζει τα ναρκωτικά σε "σκληρά" και σε "μαλακά". Υπάρχει μόνο μια διαφορετική κλίμακα στο πώς επιδρά η εξαρτησιογόνος ουσία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το χασίς είναι σαν το κρασί και ότι ο αλκοολισμός είναι πιο επικίνδυνος....

Το μόνο που έχουν είναι ότι και το κρασί προκαλεί ευθυμία χωρίς να πειράζει το στομάχι. Ολα τ' άλλα είναι μύθος. Το χασίς είναι εξαρτησιογόνος ουσία, που δε δημιουργεί μεν σωματική εξάρτηση όπως άλλα ναρκωτικά (στερητικό σύνδρομο κλπ.) δημιουργεί όμως ψυχική εξάρτηση που είναι και η πιο επικίνδυνη, η πιο σοβαρή. Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια χρήση του χασίς είναι ολέθριες: Προκαλεί καρκίνο στον πνεύμονα τέσσερις φορές πιο συχνά από το τσιγάρο.Ενοχοποιείται για "βραδεία διάβρωση της ζωής", διαβρώνει όλο τον κυτταρικό πληθυσμό του οργανισμού από τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, την καρδιά, τα σπλάχνα, μέχρι το γεννητικό σύστημα. Δημιουργεί χασισικές ψυχώσεις. Αλλά το χειρότερο είναι ότι δημιουργεί ιδεολογία,στάση ζωής - ότι τάχα όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με τη χρήση του χασίς, μια ιδεολογία φυγής. Οδηγεί σε μια κατάσταση αποχαύνωσης, κατάπτωσης και παρακμής. Οπως είναι γνωστό, οι εξαρτησιογόνες ουσίες διαφοροποιούν το θυμικό - το συναίσθημα, τη σκέψη, τη διάθεση. Με τη χρήση του αλλάζει η προσωπικότητα του ανθρώπου. Και κάτι ακόμα: Στην Ισπανία το 96% των ηρωινομανών ξεκίνησε από το χασίς, που είναι προθάλαμος για τα σκληρά ναρκωτικά... Αυτά σχετικά με το... αθώο χασίς που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ύπουλο!

Τι σημαίνει γυναικείο κίνημα;

"Κίνημα γυναικείο σημαίνει κόσμος, γυναίκες του λαού, όχι εκπρόσωποι φορέων που συγκεντρώνονται πού και πού σε ημερίδες και... πάει τελείωσε".

Γνώμη που ακούστηκε από το ακροατήριο στο συνέδριο που οργάνωσε τελευταία το Κέντρο Ερευνών για τις γυναίκες της Μεσογείου, με θέμα "Αστικοποίηση, ασφάλεια και ποιότητα ζωής - η γυναικεία πρόταση".

  • Σχετικά με την παγκόσμια διάσκεψη για τον οικισμό, η πολεοδόμος Εφη Καλλιγά, που είχε παρακολουθήσει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη, παρατήρησε ότι η ποιότητα ζωής των γυναικών εξαρτάται σημαντικά από την κατάσταση και την ποιότητα του σπιτιού τους, τις πόλεις όπου ζουν και το περιβάλλον. Κι αυτό γιατί οι μητέρες είναι αυτές που και στις πέντε ηπείρους εξακολουθούν να φροντίζουν περισσότερο για τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους και αντιμετωπίζουν άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη νερού, τροφής, κατάλληλης κατοικίας και ενδυμασίας, υποβαθμισμένου περιβάλλοντος.
  • Στους πολλούς τομείς που μπορεί να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε η Μάρω Ζόμπολα, νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας και γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Μερικοί απ' αυτούς: Σχολές γονέων, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης για τη νεολαία και τις γυναίκες, αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών με το φωτισμό και τον έλεγχο των σημείων αναψυχής, περιπάτου διασκέδασης αλλά και με τηλεφωνικές γραμμές SOS και ξενώνες υποδοχής κακοποιημένων ή θυμάτων βιασμών. Ακόμα: Πνευματικά Πολιτιστικά Κέντρα, δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολές χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας, εικαστικών τεχνών, ωδεία, δημοτικά θέατρα, χορωδίες, ορχήστρες, χορευτικά συγκροτήματα, συγκροτήματα μουσικής νέων.
  • Αναζητείται η γυναίκα της Ευρώπης 1997, για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας γίνονται δεκτές προτάσεις από δημοσιογράφους έως τις 31 Ιανουαρίου 1997. Απαιτείται σύντομο βιογραφικό της υποψήφιας και εκτενής παρουσίαση του ευρωπαϊκού της έργου. Πληροφορίες και αποστολή προτάσεων, Βουκουρεστίου 34, τηλ. 3647.408.
  • Νέα γενική γραμματέας Ισότηταςγ η Αννα Καραμάνου,φιλόλογος, γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών. Υπήρξε εθνική εμπειρογνώμων στο Τμήμα Ισων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Γυναίκες στα Κέντρα αποφάσεων".

Ηδη η γγ Ισότητας παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης και τις προτεραιότητες του 1997. Το τελικό κείμενο του προγράμματος δράσης, όπως τονίστηκε από την ίδια θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και μετά από διάλογο με τις γυναικείες οργανώσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ