Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Μια όχι και τόσο... αθώα ουσία

Το είδαμε κι αυτό στην τηλεόραση: Ενας δάσκαλος στην Ολλανδία έκανε πρόσφατα μάθημα σε παιδιά του δημοτικού και κάπνιζε χασίς για να τους διδάξει το διαχωρισμό σε "μαλακά" και σε "σκληρά" ναρκωτικά. Η δύναμη του... παραδείγματος... Στην Ελλάδα υπάρχουν νέοι που πιστεύουν ότι το χασίς δεν είναι καν ναρκωτικό και ότι δε βλάπτει την υγεία. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Η απάντηση της Ελένης Ζαφειρίου,γενικής γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, ήταν κατηγορηματική:

"Και βέβαια το χασίς είναι ναρκωτικό,εξαρτησιογόνος ουσία, γι' αυτό και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών της διεθνούς συμβάσεως του ΟΗΕ.Εξάλλου δεν υπάρχει ιατρικός ορισμός που να διαχωρίζει τα ναρκωτικά σε "σκληρά" και σε "μαλακά". Υπάρχει μόνο μια διαφορετική κλίμακα στο πώς επιδρά η εξαρτησιογόνος ουσία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το χασίς είναι σαν το κρασί και ότι ο αλκοολισμός είναι πιο επικίνδυνος....

Το μόνο που έχουν είναι ότι και το κρασί προκαλεί ευθυμία χωρίς να πειράζει το στομάχι. Ολα τ' άλλα είναι μύθος. Το χασίς είναι εξαρτησιογόνος ουσία, που δε δημιουργεί μεν σωματική εξάρτηση όπως άλλα ναρκωτικά (στερητικό σύνδρομο κλπ.) δημιουργεί όμως ψυχική εξάρτηση που είναι και η πιο επικίνδυνη, η πιο σοβαρή. Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια χρήση του χασίς είναι ολέθριες: Προκαλεί καρκίνο στον πνεύμονα τέσσερις φορές πιο συχνά από το τσιγάρο.Ενοχοποιείται για "βραδεία διάβρωση της ζωής", διαβρώνει όλο τον κυτταρικό πληθυσμό του οργανισμού από τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, την καρδιά, τα σπλάχνα, μέχρι το γεννητικό σύστημα. Δημιουργεί χασισικές ψυχώσεις. Αλλά το χειρότερο είναι ότι δημιουργεί ιδεολογία,στάση ζωής - ότι τάχα όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με τη χρήση του χασίς, μια ιδεολογία φυγής. Οδηγεί σε μια κατάσταση αποχαύνωσης, κατάπτωσης και παρακμής. Οπως είναι γνωστό, οι εξαρτησιογόνες ουσίες διαφοροποιούν το θυμικό - το συναίσθημα, τη σκέψη, τη διάθεση. Με τη χρήση του αλλάζει η προσωπικότητα του ανθρώπου. Και κάτι ακόμα: Στην Ισπανία το 96% των ηρωινομανών ξεκίνησε από το χασίς, που είναι προθάλαμος για τα σκληρά ναρκωτικά... Αυτά σχετικά με το... αθώο χασίς που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ύπουλο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ