ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Περιμένοντας το λεωφορείο

"Γολγοθάς" είναι για πολλούς κατοίκους της Νέας Ιωνίας η μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία της ΕΘΕΛ, μετά την καθιέρωση των νέων συγκοινωνιακών μέτρων (γραμμές - κορμοί) και την κατάργηση της λεωφορειακής γραμμής Νέα Ιωνία - Αθήνα "606", που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μετακίνησής τους από το 1926!

Με υπόμνημά τους προς τον ΟΑΣΑ και τους δημάρχους Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας, περισσότεροι από 500 κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, ζητούν την επαναλειτουργία της παλιάς γραμμής και την επαναφορά της αφετηρίας στη γωνία των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Χίου. Οπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες το υπόμνημα διαμαρτυρίας, σήμερα οι περισσότερες περιοχές του Δήμου Νέας Ιωνίας παραμένουν χωρίς συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας και για το λόγο αυτό η μετάβαση από και προς το κέντρο γίνεται με δυο λεωφορεία και "μακρά" αναμονή στις στάσεις των τοπικών λεωφορειακών γραμμών. Ανάμεσα στα άλλα, οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας σημειώνουν στο υπόμνημά τους: "Κατάργησαν τη γραμμή των παππούδων και των γονέων μας και μας υποχρεώνουν τώρα να περιμένουμε επί αρκετή ώρα στη στάση να περάσει το λεωφορείο της τοπικής γραμμής Ν. Ιωνία - Μεταμόρφωση "604" ή το λεωφορείο της γραμμής Θρακομακεδόνες - Μενίδι "724". Μ' αυτά φτάνουμε στην οδό Ηρακλείου, απ' όπου πάλι περιμένουμε τα λεωφορεία του Αμαρουσίου ή της Πεύκης ή του Νέου Ηρακλείου για να κατέβουμε στην Αθήνα". Σίγουρα, πρόκειται για ένα σοβαρό συγκοινωνιακό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί καθημερινά πολλούς κατοίκους της Νέας Ιωνίας. Το ζήτημα είναι αν θα φιλοτιμηθούν οι αρμόδιοι να δώσουν άμεσα λύση και να ανακουφίσουν το επιβατικό κοινό από την καθημερινή ταλαιπωρία, στην οποία το έχουν καταδικάσει με τις πρόχειρες και αποσπασματικές αλλαγές στις συγκοινωνίες. Αλλωστε, οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ, γνωρίζουν από καιρό το πρόβλημα, συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά στα επίμαχα ερωτήματα "ποια λύση" και "πότε", επικαλούνται τις σοβαρές ελλείψεις σε λεωφορεία και οδηγούς!

ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ
Χαρίζονται στους οικοπεδοφάγους!

Το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης που προβλέπει το ξεπούλημα των δημοσίων δασικών εκτάσεων, βρίσκεται ήδη στη γύρα για συνυπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς

Ούτε ο πιο νοσηρός εγκέφαλος δε θα μπορούσε να εμπνευστεί ένα νομοσχέδιο σαν αυτό του υπουργού Γεωργίας με το οποίο ξεπουλιούνται στους καταπατητές τεράστιες δημόσιες δασικές εκτάσεις! Κι όμως, το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση το προωθεί ήδη για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου στη συνέχεια να το φέρει για ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό έφτασε πριν λίγες μέρες και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Κ. Λαλιώτης το έχει δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ζητώντας τους τη γνώμη τους μέχρι το τέλος της βδομάδας. Είναι άγνωστο βέβαια ποια θα είναι η επίσημη γνωμάτευση των υπηρεσιών και αν θα συνυπογράψει τελικά το άθλιο αυτό νομοσχέδιο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, η αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου από την πρώτη κιόλας ανάγνωσή του ήταν κάτι περισσότερο από αρνητική, αφού επισήμαναν πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων και άλλες που έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με το νόμο 1650/86 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπως έχει ξαναγράψει ο "Ρ", με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να παραχωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων του δημοσίου σε οικοπεδοφάγους, ενώ νομιμοποιεί παράνομες οικοδομές που βρίσκονται σ' αυτές. Επίσης νομιμοποιούνται όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διεκδικούν την αλλαγή χρήσης χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Ακόμη δίνει σε όσους έχουν καταπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και έχουν χαρακτηριστεί με υπουργικές ή δικαστικές αποφάσεις σαν διακατεχόμενα, τη δυνατότητα να αποκτήσουν την πλήρη κυριότητα με την καταβολή στο δημόσιο κάποιου συμβολικού τιμήματος!

Με άλλη διάταξη του κατάπτυστου αυτού νομοσχεδίου αίρεται ο χαρακτηρισμός ως αναδασωτέων όσων δασών είχαν καταστραφεί ή αποψιλωθεί από πυρκαγιές ή άλλες αιτίες πριν από το 1975 - ακόμη κι αν ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε μετά την ημερομηνία αυτή! Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά: Νομιμοποιεί όσες από τις εκτάσεις του δημοσίου είχαν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση και έχουν οικοπεδοποιηθεί. Αναγνωρίζει σε δασικούς συνεταιρισμούς πλήρη κυριότητα σε δάση που είχαν παραχωρηθεί μόνο για ρητίνευση. Αναθέτει στα πολιτικά δικαστήρια να λύνουν ιδιοκτησιακές διαφορές, προωθώντας έτσι τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων στο όνομα της γρήγορης επίλυσης των διαφορών!

Να προσθέσουμε ότι με τον ίδιο τρόπο, αλλά με άλλο νομοσχέδιο, μεθοδεύεται από το υπουργείο Οικονομικών το ξεπούλημα σε καταπατητές των δημοσίων δασικών εκτάσεων από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου!..

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Δικαστικό πραξικόπημα

Καταγγελίες της Επιτροπής Αλληλεγγύης

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου κακουργιοδικείου της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή, για διακοπή και αναβολή της δίκης του Γιώργου Μπαλάφα, καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ως "δικαστικό πραξικόπημα, αντάξιο της σκευωρίας που οι διωκτικές αρχές έχουν στήσει εις βάρος του". Το δικαστήριο, όπως είναι γνωστό, μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία και εξέταση όλων των μαρτύρων του κατηγορητηρίου για τις υποθέσεις "Θεοφανόπουλου" και "Σκλαβενίτη", τίναξε στον αέρα τη δίκη, με το σκεπτικό ότι πρέπει να αναγνωστούν έγγραφα από την εκκρεμή δικογραφία της περίφημης "γιάφκας Καλαμά" και για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα να κριθεί τελεσίδικα η εν λόγω υπόθεση.

Μιλώντας στη συνέντευξη ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μπαλάφα, Σπ. Φυτράκης, τόνισε ότι η απόφαση αναβολής είναι αντιφατική και στερείται αιτιολογίας και νομικής στην ουσία βάσης, γιατί το δικαστήριο έκρινε απαραίτητη την ανάγνωση κάποιων εγγράφων τη στιγμή που αγνοούσε το περιεχόμενό τους. Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρχε η νομική δυνατότητα για αντικειμενική και δίκαιη διερεύνηση από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των υποθέσεων Μπαλάφα, σε βάθος και σε όλο τους το φάσμα, αλλά οι δικαστικές αρχές δεν το έπραξαν ως τώρα. Κάλεσε, τέλος, τους πολιτικούς να πουν ξεκάθαρα τι σκέπτονται για την πολιτική αυτή υπόθεση, παίρνοντας υπόψη ότι δεν έχει υπάρξει άλλο πρόσωπο για το οποίο να κάνει ειδική μνεία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι υπόλοιποι ομιλητές Μαν. Γλέζος, Ευτ. Μπιτσάκης, Νικ. Βούτσης, Αντ. Καρράς, Κ. Παπαδάκης, Αλ. Στάμου, Σωτ. Σιώκος κ. ά. υπογράμμισαν ότι η συμπαράσταση στον Γ. Μπαλάφα είναι ανθρωπιστικό, αλλά και πολιτικό καθήκον. Στο πρόσωπό του - είπαν - διακυβεύεται η ζωή όλων μας. Ο αγώνας, για να αποκαλυφθούν οι εναντίον του συκοφαντίες και να ανατραπεί η δικαστική μεθόδευση, είναι αγώνας για τη δημοκρατία, γιατί η υπόθεσή του σχετίζεται με τη γενικότερη κρατική καταστολή απέναντι στις κοινωνικές διαμαρτυρίες και τα κινήματα.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης προγραμματίζει κινητοποιήσεις σε πανελλαδική κλίμακα, προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο και διήμερο τον ερχόμενο Μάη με θέμα:"Πολιτικοί κρατούμενοι στην Ευρώπη".

Πήραν τα ψηφιακά

Στις εταιρίες ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ανατέθηκε τελικά από τον ΟΤΕ η προμήθεια των 338.000 ψηφιακών παροχών με τα αντίστοιχα κυκλώματα που αφορούν επεκτάσεις 28 υφιστάμενων ψηφιακών κέντρων. Με τη χτεσινή της απόφαση, η διοίκηση του Οργανισμού έδωσε ένα τέλος στην πολύμηνη αναμονή για την προμήθεια των νέων ψηφιακών παροχών, που αποτελεί στην ουσία επέκταση της προηγούμενης προμήθειας των 1.100.000 παροχών, η οποία έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διαλεύκανσης.

Ερμηνεύοντας, την απόφαση αυτή, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Παπούλιας, υποστήριξε ότι αυτή υπαγορεύτηκε, από την αναγκαιότητα να προχωρήσει το πρόγραμμα ψηφιακοποίησης, τον κίνδυνο απώλειας εσόδων, αλλά και την πίεση που ασκείται από την ΕΕ για πιο σύντομη απελευθέρωση των υπηρεσιών, γεγονός που αναγκάζει τον Οργανισμό να ετοιμαστεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, για τη μορφή της προμήθειας (γίνεται με ανάθεση) επικαλέστηκε τη θετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου, αλλά και τον Κανονισμό Προμηθειών του ΟΤΕ.

Ταυτόχρονα η διοίκηση ενέκρινε την εισαγωγή και εγκατάσταση σε όλο το δίκτυο του ΟΤΕ, νέων λειτουργικών προγραμμάτων και υπηρεσιών από τις δύο εταιρίες, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, στοχεύουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη βελτίωση διαχείρισης του δικτύου και στην αύξηση της απόδοσής του. Μάλιστα, η παραπάνω επένδυση χαρακτηρίζεται άμεσης απόσβεσης και προβλέπεται να αποσβεστεί εντός διετίας.

Το σύνολο της προμήθειας θα κοστίσει στον ΟΤΕ 20,450 δισ. από τα οποία τα 12 δισ. περίπου αντιστοιχούν στο κόστος των νέων ψηφιακών παροχών. Στο τίμημα αυτό η διοίκηση έχει ζητήσει επιπλέον έκπτωση 2%, ενώ όπως υποστήριξαν τα στελέχη του ΟΤΕ, οι εκπτώσεις που ήδη πέτυχαν για τις επεκτάσεις των υφιστάμενων κέντρων, σε σχέση με τις τιμές του διεθνούς διαγωνισμού του 1994, ανέρχονται στο 4% περίπου.

Μετά και την προμήθεια των νέων ψηφιακών παροχών, το ποσοστό ψηφιακοποίησης στον ΟΤΕ, θα φτάσει το 47%, από 43% που είναι σήμερα, ενώ οι ανάγκες για το δεύτερο εξάμηνο του 1997, ορίστηκαν στις 265.000 παροχές.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Ενα μικροφυγόκεντρο, αξίας 400.000 δραχμών, και ένα μηχάνημα μέτρησης σακχάρου (μικροαναλυτή), αξίας 100.000 δραχμών, παρέδωσε χτες η "Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής" στο Κέντρο Περίθαλψης Κούρδων Προσφύγων στον Αγιο Ανδρέα. Παράλληλα, μετά από αίτημα των Κούρδων γιατρών, η Εταιρεία ανέλαβε και την κάλυψη των απαιτούμενων αναλώσιμων υλικών.

"Η μέριμνά μας αυτή είναι φυσικό επακόλουθο της αλληλεγγύης της Εταιρείας μας για τα θύματα του πολέμου, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή εθνότητα", τονίζει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία.

ΑΛΑΝΑ ΤΟΥΜΠΑΣ
θα γίνει πράσινη

Εχει συγκεντρωθεί το αναγκαίο κονδύλι για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απαλλοτρίωση ή την εξαγορά των οικοπέδων της αλάνας της Τούμπας, δήλωσε μετά από σύσκεψη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του αγώνα των κατοίκων της Τούμπας για τη σωτηρία της μοναδικής όασης ζωής και πρασίνου της περιοχής τους. Οσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που έχει άμεση ανάγκη η πόλη (μετρό, πάρκινγκ, υποθαλάσσια αρτηρία, ανισόπεδες διαβάσεις, Δημαρχιακό Μέγαρο) ο υπουργός απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση. Για το μετρό δήλωσε ότι προχωρούν με ταχύτατο ρυθμό (!) οι διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη ανάδοχο κοινοπραξία κατασκευής του μετρό, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή χρονική περίοδο ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.

Ο ιδιοκτήτης της βιλίτσας μέσα στο καμένο δάσος, τώρα, θα μπορεί να αρπάξει και το κομμάτι του καμένου δάσους με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ