ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική "Ομπρέλα"

Κυκλοφόρησε το τρίμηνο πολιτιστικό περιοδικό "Ομπρέλα", με αφιέρωμα στον Κ. Καρυωτάκη - 100 χρόνια από τη γέννησή του.Δημοσιεύονται κείμενα των: Χρήστου Τουμανίδη, Ματθαίου Μουντέ, Θεόφιλου Δ. Φραγκόπουλου, Επαμ. Γ. Μπαλούμη, Θανάση Κουδούνη, Γιώργου Πετρόπουλου, Δημήτρη Καραμβάλη κ. ά.

Επίσης υπάρχει ένα ανθολόγιο ποιημάτων των: Μαρίας Πολυδούρη, Γιώργου Κοτζιούλα, Γιάννη Δάλλα, Αντώνη Ζαχαρόπουλου, Γιώργου Παναγουλόπουλου, Μάκη Αποστολάτου κ. ά. Καθώς και κινηματογράφος, θέατρο, εικαστικά και βιβλιοπαρουσίαση.

Η Παιδεία στους αιώνες

"Απ' όλα τα αγαθά μας, η παιδεία είναι το μόνο θεϊκό και αθάνατο",έλεγε ο Πλούταρχος στους Ρωμαίους. "Γηράσκω δ' αεί διδασκόμενος",έλεγε ο Σωκράτης. "Οταν θυμάσαι όσα έγιναν στο παρελθόν, σκέφτεσαι καλύτερα για όσα θα συμβούν στο μέλλον",ο Ισοκράτης. Γνωστές ρήσεις αρχαίων Ελλήνων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως γνωμικά, που εμπεριέχουν όλη τη φιλοσοφία και πρακτική της Αρχαίας Ελλάδας στην οργάνωση και ανάπτυξη της Παιδείας.

Για όλα αυτά και για την εξέλιξη της Φιλοσοφίας στην εκπαίδευση μέχρι τις μέρες, γράφει ο ιστορικός, δοκιμιογράφος και λογοτέχνης, Θόδωρος Καρζής,στο πρώτο βιβλίο της σειράς "Η παιδεία στην αρχαιότητα",(εκδόσεις Φιλιππότης). Ο συγγραφέας διατρέχει την ιστορία από τις πρώτες κοινωνίες του προφορικού λόγου μέχρι και τα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου. Οι συγκρίσεις με τη "νεοελληνική εκπαίδευση" διατρέχουν ολόκληρο το βιβλίο. Ο συγγραφέας επισημαίνει "αντί ν' ακτινοβολεί και να είναι η περηφάνια του έθνους, φαίνεται να νοσεί".

ΕΥΑ ΚΑΡΑΪΤΙΔΗ
"Ονειρεύομαι πως γλίτωσα"

Στη χώρα της επιθυμίας, της νοσταλγίας, της φαντασίας και της μαγείας μας μεταφέρει το πρώτο βιβλίο της Εύας Καραϊτίδη "Ονειρεύομαι πως γλίτωσα".Και οι δώδεκα ιστορίες είναι γραμμένες με πρωτοτυπία, με βαθύ αίσθημα, με υπόγειο χιούμορ. Αλλοτε τρυφερή, άλλοτε νοσταλγική, καμιά φορά σκληρή και με ανελέητη ειλικρίνεια, η συγγραφέας μάς οδηγεί σε νησιά όπου εμφανίζονται "αγαπητά τέρατα", σε πολυτελή σπίτια, όπου ο υπηρέτης βλέπει έντρομος το εκκρεμές να γέρνει προς τη μεριά του έρωτα, στους Αέρηδες, όπου ένα απόγευμα, που φυσούσε τρελά και γέμισε ο Λυκαβηττός από φύλλα ημερολογίου, ζωντάνεψε η ιστορία της Φοίβης και της Ερωφίλης, του Τηλέμαχου και του Ισαάκ.

Δώδεκα ιστορίες, η μια πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη, γεμάτες μυστήριο, μας κάνουν να κοιτάμε με άλλο μάτι τις φωτογραφίες που χρόνια έχουμε σπίτι μας, σαν να μας κάνουν φάρσες. Να διηγούνται περιπέτειες φανταστικές. Να μας ξεγελούν, να μας περιγελούν και να μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Η Εύα Καραϊτίδη εκφράζεται με ελληνικά κρυστάλλινα, που ξαφνιάζουν θα λέγαμε τον αναγνώστη, μας αφηγείται με τρόπο μοναδικό... την "αληθινή ιστορία του βαρόνου Μινχάουζεν", ιστορία συναρπαστική, δροσερή, ανατρεπτική, που φανερώνει μερικά από τα μυστικά του διάσημου ψεύτη (Εκδόσεις "Αλεξάνδρεια").

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ