ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ο ενωμένος αγώνας, απάντηση στην ανάλγητη πολιτική
  • Μαχητικές πικετοφορίες μέσα στο κρύο
  • "Σαν αρπακτικό έπεσε το υπουργείο Οικονομικών στις συντάξεις και με τη φορολογία", τονίζουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Στ. Παναγιώτου

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, οι συνταξιούχοι έκαναν χτες πικετοφορία σε έξι μεγάλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Καβάλα και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι τους μαχητικούς αγώνες τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων έχει προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για τις 27 του Φλεβάρη και κινητοποιήσεις το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις 9 του Μάρτη 1995, που οι συνταξιούχοι, μετά από μια μαχητική πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία, αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ με καπνογόνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη, έχει προγραμματιστεί παγκρήτια συγκέντρωση για τις 5 του Φλεβάρη.

Στην Αθήνα, χτες, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου τους ενημέρωσε για τη σκληρή αντιμετώπιση, που έχουν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση, καθώς και για την αδιάλλακτη στάση της, όσον αφορά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, καθηγητών, ναυτεργατών και άλλων ομάδων εργαζομένων. "Σ' αυτή την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απαντάμε με ενότητα και αγώνα".

Ο Δ. Μαυροδόγλου αναφέρθηκε στη φορολόγηση των συντάξεων και ζήτησε να πάψουν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί να είναι μια ζωή τα υποζύγια.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.

Οι συνταξιούχοι, φωνάζοντας συνθήματα, διέσχισαν τους δρόμους Χαλκοκονδύλη, Πατησίων, Σταδίου, την πλατεία Συντάγματος, την οδό Πανεπιστημίου και κατέληξαν στην πλατεία Ομονοίας. Στην οδό Σταδίου, έξω από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή έκαναν μικρή στάση και φώναξαν δύο συνθήματα που εκφράζουν το κύριο αίτημά τους: "Δεν είμαστε ζητιάνοι, δε θέλουμε ΕΚΑΣ, απαιτούμε 20 γιατί μας τα χρωστάν" και "Δώστε μας τα 20 με επανασύνδεση".

Στην πλατεία Ομονοίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης ανέφερε ότι η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται με επιθετικότητα και κάλεσε τους συνταξιούχους να συνεχίσουν τους σκληρούς, μαχητικούς αγώνες.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Με αφορμή την απαράδεκτη μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών που πριν ακόμα χορηγήσει τις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, άρχισε να εισπράττει το φόρο με διαφορετικό συντελεστή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνουν οι βουλευτές, έπεσε σαν αρπακτικό πάνω στους χαμηλοσυνταξιούχους και γρήγορα γρήγορα άρχισε να προεισπράττει το φόρο. Οι 550.000 συνταξιούχοι, συνεχίζουν οι βουλευτές, παίρνουν την κατώτατη σύνταξη 98.600 δρχ. Με την εξευτελιστική "αύξηση" του 2% που πρόκειται να δοθεί στις συντάξεις, το ύψος τους θα ξεπεράσει τις 100.000 δρχ. Και παρ' όλο που αυτές οι πενιχρές "αυξήσεις" θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Μάρτη και μετά, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να προεισπράττει χωρίς τις αυξήσεις. Η περίπτωση αυτή αποτελεί μια χαρακτηριστική εκδήλωση της κοινωνικής αναλγησίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: Να εκφράζεται και στις περιπτώσεις των χορηγήσεων προς τους συνταξιούχους η ίδια ετοιμότητα που έδειξε το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη των φόρων. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις συντάξεις μέχρι 2.000.000 δρχ. ετησίως και να τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση των συντάξεων με την επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

  • Το ΙΚΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι η μείωση των συντάξεων οφείλεται σε αλλαγή του φορολογικού συντελεστή που προκάλεσε η αύξηση των συντάξεων που δόθηκε απ' την 1.7.1996 και εντεύθεν. "Δηλαδή δεν πρόκειται για διαφορά φόρου των αυξήσεων που θα δοθούν, αλλά σε αυξήσεις του περασμένου εξαμήνου".
  • Τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τη φορολογία των συντάξεων απέστειλε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω δήμων.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Σήμερα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Συγκέντρωση στις 12, στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο Μαξίμου, πραγματοποιούν καθηγητές και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς της Αθήνας. "Αρχή μεγαλύτερων αγώνων για την παιδεία, οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις", δηλώνει στο "Ρ" ο Π. Γιαννακόπουλος, στέλεχος της ΔΕΕ

Η δεύτερη βδομάδα της απεργίας διαρκείας των καθηγητών κλείνει με τον πλέον μαχητικό τρόπο, με τη διοργάνωση ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου από καθηγητές, γονείς και μαθητές, που όλοι μαζί θα δηλώσουν στην κυβέρνηση ότι στην προσπάθειά της να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τον εκπαιδευτικό, θα τους βρει ενωμένους να αντιστέκονται.

Στην κατεύθυνση αυτή, σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και θα πορευτούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έπειτα από απόφαση που πάρθηκε στην προχτεσινή Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών τη μάχη για να μην πέσουν ούτε μια μέρα τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, αλλά και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων στις κινητοποιήσεις των καθηγητών.

Η ΔΕΕ

"Ο αγώνας δεν τελειώνει μέσα από αυτήν την κινητοποίηση. Είναι η αρχή άλλων, μεγάλων αγώνων για τα ζητήματα της παιδείας", δήλωσε στο "Ρ" ο Π. Γιαννακόπουλος,εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Με δεδομένη την απόφαση της Συνόδου των Προέδρων ΕΛΜΕ, που με συντριπτική πλειοψηφία (70 υπέρ, 2 κατά, 10 λευκά) επικύρωσε την απόφαση της βάσης των καθηγητών να συνεχίσει τον αγώνα, ο Π. Γιαννακόπουλος τονίζει: "Η βάση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει αυτόν τον αγώνα, όπως σήμερα και να λειτουργήσει ακόμα περισσότερο η φαντασία των καθηγητών, για να διαμορφωθεί ένα ευρύ κίνημα συμπαράστασης και να ικανοποιηθούν μέσα από αυτόν τον αγώνα όσο το δυνατό περισσότερα αιτήματα των καθηγητών. Να προσελκύσουμε και άλλες δυνάμεις, το κίνημα των γονιών και το εργατικό κίνημα, να παλέψουν όλοι για τα μεγάλα ζητήματα της παιδείας. Γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλων".

Ο Π. Γιαννακόπουλος επισημαίνει τη σημασία της διεύρυνσης του μετώπου για την παιδεία με μεγαλύτερες διεκδικήσεις, τονίζοντας: "Οι φορείς του μαζικού κινήματος δεν αρκεί να μείνουν μόνο σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσουν επιθετικά, να ανοίξουν ένα κοινό μέτωπο στην κυβερνητική πολιτική που προωθεί την ιδιωτικοποίηση μέσα και από τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας".

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές συνεχίζουν την απεργία και την ερχόμενη βδομάδα, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη πρόκειται να συνέλθουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, προκειμένου να συζητήσουν τη νέα εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για την πορεία της απεργίας.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Κοινά προβλήματα, κοινός αγώνας

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ αποφασίστηκε η έναρξη πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα

Μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια κλειστά θα παραμείνουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα έπειτα από την απόφαση, που έλαβε χτες το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΔΟΕ ομόφωνα αποφάσισε τη μετατροπή της τριήμερης απεργιακής κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει, σε πενθήμερη απεργία με έναρξη από τη Δευτέρα. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στους διδασκαλικούς συλλόγους όλης της χώρας, όπου θα μπει για έγκριση η πρόταση του ΔΣ της ΔΟΕ για παραπέρα κλιμάκωση της απεργίας με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ανά εβδομάδα. Το Σάββατο, 8 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων, όπου θα επικυρωθεί η απόφαση των γενικών συνελεύσεων.

Η απόφαση αυτή αντικατέστησε την προχτεσινή απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση και πάρθηκε κάτω από την πίεση που ασκούσε η βάση των δασκάλων και των νηπιαγωγών, για αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων που έγινε το περασμένο Σάββατο, αλλά και από τη χτεσινή σύσκεψη των ΔΣ των διδασκαλικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου, που έγινε στα γραφεία της ΔΟΕ. Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ πρόβαλε ως λόγους αλλαγής της στάσης της, "την προκλητική αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, απέναντι στο σύνολο των αιτημάτων του κλάδου και την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές".

Μιλώντας στο "Ρ" ο Θ. Γκεσούλης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος της ΔΕΕ, τόνισε: "Η πίεση της βάσης οδήγησε την πλειοψηφία του ΔΣ να αλλάξει την πρώτη της απόφαση. Στην Ολομέλεια των προέδρων που έγινε το Σάββατο φάνηκε καθαρά η διάθεση της βάσης που ζητούσε απεργία διάρκειας με τη μορφή των 5ήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών, που να συμπίπτουν με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, αφού το σύνολο των αιτημάτων που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων είναι κοινά. Η απόφαση αυτή, έστω και αν πάρθηκε αργά, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και πρέπει στις τρεις μέρες που απομένουν και κατά τη διάρκεια της απεργίας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία τόσο της απεργίας, όσο και των συλλαλητηρίων, αν θέλουμε να έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική ο αγώνας μας".

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στο υπουργείο Παιδείας και την Τετάρτη θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Επίσης, στα πλαίσια της απόφασης του ΔΣ θα επιδιωχτεί συνάντηση με την ΟΛΜΕ, με σκοπό το συντονισμό της δράσης των δύο Ομοσπονδιών.

Ειρήνη και φιλία

Συνάντηση νεολαιίστικων οργανώσεων

Συνάντηση μεταξύ Οργανώσεων Νεολαίας από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, ως επανάληψη της πρώτης αντίστοιχης συνάντησης που έγινε στην Κύπρο τον Νοέμβρη του '96, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αύριο Σάββατο και την Κυριακή,μετά από πρόσκληση του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι οργανώσεις που θα συμμετέχουν είναι από την Ελλάδα η ΚΝΕ,από την Τουρκία η Νεολαία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης,από την Κύπρο ηΕΔΟΝ και το Φόρουμ για τη φιλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων,που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η συνάντηση θα έχει ως περιεχόμενο την ανταλλαγή σκέψεων για την κατάσταση στην περιοχή και τη συζήτηση συγκεκριμένων κοινών πρωτοβουλιών στις τρεις χώρες για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και των νέων ενάντια στα σχέδια της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" και τους εθνικισμούς.

Λαϊκή συμπαράσταση

Η λαϊκή συμπαράσταση στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών ολοένα και διευρύνεται. Συνεχώς σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι γονέων και άλλοι κοινωνικοί φορείς εκδίδουν ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των καθηγητών.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων χαιρετίζει τον αποφασιστικό αγώνα των καθηγητών και καταγγέλλει την κυβερνητική αδιαλλαξία απέναντι στα χρονίζοντα και καυτά προβλήματά τους.

Τη συμπαράστασή του εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης τονίζοντας: "Αντικρούουμε τους μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων που θέλει να μας επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και η κυβέρνηση".

"Το καλύτερο μάθημα των καθηγητών στη νέα γενιά προσφέρει ο πολυήμερος αγώνας τους, για μισθούς επιβίωσης και αξιοπρέπειας, για καλύτερη παιδεία, για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση", τονίζει στο ψήφισμα συμπαράστασης η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

"Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας" τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Η Ενωση Γονέων Δήμου Ελληνικού χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των καθηγητών και τονίζει ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι κοινός, μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς.

"Τα αιτήματα των καθηγητών είναι και δικά μας αιτήματα και για να κερδηθούν χρειάζεται κοινός αγώνας", τονίζει στο ψήφισμά της η Ενωση Γονέων Χολαργού.Ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν ακόμα, η Πανελλήνια Ενωση Χημικών, ο σύλλογος γυναικών Γαλατσίου και η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών, που με αποφασιστικότητα αξιώνουν την αλλαγή της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής και συγχρόνως απαιτούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας δωρεάν παιδείας η οποία υπονομεύεται μεθοδικά.

Απεργία και στους παιδικούς σταθμούς

Σε απεργία προχωρούν στις 3 και 4 του Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Παράλληλα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 του μήνα, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Σύμφωνα με την απόφαση που πήραν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΚΠΣ, ο Σύλλογος Διαχειριστών ΚΠΣ, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στους ΚΠΣ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικού Βοηθητικού Προσωπικού Παιδικών Σταθμών, οι εργαζόμενοι απεργούν με αιτήματα: Οι ΚΠΣ να παραμείνουν στο υπουργείο. Να ανακληθούν οι αποφάσεις μεταβίβασης της αρμοδιότητας των ΚΠΣ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων.

Επίσης, να ενταχθούν οι κλάδοι νηπιαγωγών και διαχειριστών στον Οργανισμό του υπουργείου. Να ενταχθεί το βοηθητικό προσωπικό στον κλάδο ΥΕ, επίσης στον Οργανισμό του υπουργείου. Να χορηγηθεί άμεσα βιβλιάριο υγείας του δημοσίου και στο βοηθητικό προσωπικό.

Ακόμα, να καθιερωθεί η προσχολική αγωγή και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των παιδαγωγών. Να αυξηθούν τα κονδύλια για τη σωστή λειτουργία των ΚΠΣ. Να αυξηθούν οι μισθοί και να θεσμοθετηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Να χορηγηθεί οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους.

Τέλος, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να αποσυρθεί κάθε σχέδιο που συρρικνώνει τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να μειωθεί το συνταξιοδοτικό όριο για τις γυναίκες στα 55 χρόνια και για τους άντρες στα 60. Να τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα και να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο.

Συνεχίζοντας τις παράλληλες δραστηριότητες στο πλαίσιο της απεργίας διαρκείας του κλάδου, οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης αύριο το βράδυ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997.Με μια συμβολική πράξη θα επιδιώξουν να αναδείξουν πως με άπορη παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμός.

Δυναμικά - αποφασιστικά, συνεχίζουν την απεργία οι καθηγητές

Σε αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, προχωρούν και οι δάσκαλοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ