ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Πίσω από τη λάμψη το χαράτσι

Πιστή στην πολιτική της, για μια Αθήνα με όμορφο και λειτουργικό, αλλά μόνο για τους επισκέπτες της κέντρο, για μια πόλη με συγκεντρωτική δομή που αποξενώνει τους πολίτες της, αλλά φροντίζει να τους επικαλεστεί, όταν χρειάζεται την ψήφο τους ή την... τσέπη τους, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων συνέταξε και ψήφισε έναν προϋπολογισμό που να υπηρετεί αυτή την πολιτική. Εναν προϋπολογισμό που περιέχει σημαντικά κονδύλια για έργα βιτρίνας - υποδομής τα αποκαλεί ο δήμαρχος της πόλης, Δ. Αβραμόπουλος - ενώ αντίθετα, μειώνει τις δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα, καθώς και για έργα ή μελέτες στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Εναν προϋπολογισμό ύψους 114 δισεκατομμυρίων και 642 εκατομμυρίων δραχμών περίπου, που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των πολιτών, καθώς η κρατική επιχορήγηση στο Δήμο Αθηναίων, ανέρχεται μόνο σε 14 δισεκατομμύρια. Με δεδομένη την απροθυμία της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει τους πόρους που χρωστά στο δήμο η κεντρική εξουσία, αλλά και την κατανομή των τακτικών και έκτακτων εσόδων στον προϋπολογισμό του 1997, συμπεραίνεται ότι βασική πηγή εσόδων θα είναι και φέτος οι δημότες.

Προτεραιότητα τα έργα... ευπρεπισμού της πόλης

Νέο... φως και περισσότερα σιντριβάνια θέλει στην πόλη η δημοτική αρχή. Ο προϋπολογισμός του 1997 προβλέπει 202 εκατομμύρια δραχμές για ανακατασκευή, συνέχιση και δημιουργία νέων... σιντριβανιών, αλλά και καταρρακτών σε κεντρικά σημεία της πόλης. Προβλέπει ακόμη δύο δισεκατομμύρια και 265 εκατομμύρια δραχμές περίπου για νέα έργα και ένα δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια περίπου για συνεχιζόμενα έργα κύριου και παραδοσιακού φωτισμού σε κεντρικά σημεία της πόλης. Την ίδια στιγμή προβλέπονται μόνο είκοσι εκατομμύρια για κατασκευή φρεατίων στις λαϊκές περιοχές Ακαδημίας Πλάτωνος και Μαρκόνι, μόνο 360 εκατομμύρια για κοινωνικά προγράμματα, ένα εκατομμύριο δραχμές για πράσινο - μάλλον θεωρεί η δημοτική αρχή ότι υπάρχει αρκετό στην πόλη - και δέκα μόλις εκατομμύρια για νέα πολιτιστική υποδομή. Αντίθετα, για διάφορα έργα στις εκκλησίες προβλέπεται κονδύλι 140 εκατομμυρίων δραχμών.

Στο μεταξύ εύλογα ερωτηματικά - στα οποία και δεν απάντησαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό - προκαλεί η ενσωμάτωση κονδυλίου 100 εκατομμυρίων δραχμών για ανάπλαση πλατειών σταθμών μετρό, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να πληρώσει η υπεύθυνη εταιρία, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, και κονδυλίου 80 εκατομμυρίων δραχμών για αντιπλημμυρικά έργα και έργα απορροής ομβρίων στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, για τα οποία και πάλι δεν έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης ο δήμος, αλλά η ΕΥΔΑΠ.

Κι επειδή τα παραπάνω... έργα χρειάζονται προβολή, επειδή ακόμη "είμαστε μια ευρωπαϊκή πόλη που μας λαμβάνουν υπόψη και στο εξωτερικό" - όπως έχει πει ο Δ. Αβραμόπουλος - η Αθήνα και ο δήμαρχός της χρειάζονται την ανάλογη προβολή. Η προβολή μεταφράζεται χρηματικά σε 500 εκατομμύρια δραχμές, κονδύλι, που επιδίωξε η δημοτική αρχή να συγκαλύψει, μειώνοντας το κονδύλι για δημόσιες σχέσεις, εντάσσοντας όμως ταυτόχρονα στον προϋπολογισμό τρεις νέους άμεσα σχετικούς κωδικούς - για διαφήμιση, δημοσιεύσεις και επικοινωνία με τους δημότες. Στα πλαίσια της προβολής του... έργου της δημοτικής αρχής και του ιδίου του δημάρχου, ο ραδιοφωνικός σταθμός του δήμου, ο "9,84", επιχορηγείται με 752 εκατομμύρια δραχμές.

Επισφαλή τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Η χαμηλή απορροφητικότητα - με το ζόρι πλησιάζει το 20% - των κονδυλίων για έργα του δήμου των προηγούμενων χρόνων, αποτελεί από μόνη της ένα στοιχείο ανεδαφικών εκτιμήσεων ή διαχειριστικής ασυδοσίας. Και στο φετινό προϋπολογισμό γίνεται μεταφορά έργου από τον περσινό που θα εκτελεστεί κατά 65% με 70%. Παράλληλα, από τα προβλεπόμενα έσοδα του 1997, τα τακτικά αποτελούν το 52,45% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι πηγή και πάλι των περισσοτέρων εσόδων θα είναι οι δημότες, αφού τα 2/3 των τακτικών εσόδων προέρχονται από φόρους και τέλη. Επιπροσθέτως σε 30,6 δισεκατομμύρια υπολογίζονται τα έσοδα του δήμου από τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το 1997 σημειώνεται μεγάλη αύξηση στα έσοδα παρελθόντων ετών, που είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν ποτέ, όπως αμφίβολο είναι αν θα εισπραχθούν τα 9 δισεκατομμύρια δραχμές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό από παράνομη ελεγχόμενη στάθμευση (πέρσι προβλεπόταν 7 δισεκατομμύρια και εισπράχθηκαν 203 εκατομμύρια δραχμές).

ΤΑΥΡΟΣ
Ο δημότης δεν πρέπει να αγοράζει υπηρεσίες

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ταύρου έχει σαν βάση το δημότη και τις ανάγκες του. Το δημότη που δε χαρατσώνεται, δεν "αγοράζει" υπηρεσίες από τους αιρετούς. Τους κομμουνιστές αιρετούς του δήμου, που αγωνίζονται, δεκαετίες τώρα, ενάντια στην οικονομική ασφυξία που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Που αγωνίζονται και δίνουν λύσεις, χωρίς να επιβαρύνουν το λαό και τους εργαζομένους.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ταύρου για το '97 ακόμα δεν έχει καταρτιστεί. Οπως διαβεβαιώνει, όμως, η δημοτική αρχή και, το σημαντικότερο, όπως αποδεικνύει η πορεία της, πέντε τετραετίες στην ηγεσία του δήμου, θα είναι, και φέτος, φιλολαϊκός. Τα λεγόμενα του ίδιου του δημάρχου, του Παναγιώτη Βακαλόπουλου δεν αφήνουν, άλλωστε, περιθώρια αμφισβήτησης: "Ενας δημοτικός προϋπολογισμός πρέπει να έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο, να καταρτίζεται με βάση τις ανάγκες του. Σαν στόχο πρέπει να έχει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών και την αναβάθμιση της περιοχής. Πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη νεολαία, στις ανάγκες της".

Και ο Παν. Βακαλόπουλος συνεχίζει: "Δεν αυξάνουμε τα ανταποδοτικά τέλη, ούτε επιβάλλουμε νέα, δημοτικά. Δε συμφωνούμε με τις προτροπές του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,για επιβολή και νέων χαρατσιών από τους δήμους. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της ανταποδοτικότητας και την επιβολή πρόσθετων φορολογικών βαρών στις πλάτες των εργαζομένων. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της πόλης, χωρίς να επιβαρύνουμε τους κατοίκους. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να αποσπούμε κονδύλια από την κεντρική διοίκηση και τα κοινοτικά προγράμματα, που σε τελευταία ανάλυση είναι χρήματα προερχόμενα από το λαό στον οποίο και πρέπει να επιστρέψουν".

Η προσπάθεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα από τα, περίπου, 1,450 εκατομμύρια που είχε έσοδα (τακτικά και έκτακτες επιχορηγήσεις), πέρυσι, ο δήμος, το 57% να προέρχεται από την κεντρική διοίκηση και τα κοινοτικά προγράμματα και μόνο το 47% από ανταποδοτικά τέλη, τέλη διαφήμισης και άλλα τέλη. Ακόμα και αυτά, όμως, δεν επιβαρύνουν πρόσθετα το λαϊκό εισόδημα. "Φέτος δεν αυξήσαμε καθόλου τα ανταποδοτικά τέλη για τα σπίτια. Μόνο στις βιομηχανίες επιβάλλαμε αύξηση, της τάξης του 11%", υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού για το '97, θα είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων χρόνων. "Πρώτη προτεραιότητα είναι για μας η κοινωνική πολιτική (νεολαία, άτομα με ειδικές ανάγκες και τρίτη ηλικία) και η πολιτιστική δραστηριότητα. Γι' αυτούς τους σκοπούς πέρυσι δαπανήσαμε 100 εκατομμύρια, ενώ ανάλογα ποσά θα δοθούν και φέτος" σημειώνει η δημοτική αρχή. Βάρος θα δοθεί, όπως επισημαίνει ο Παν. Βακαλόπουλος, και στα σχολεία, για τα οποία πέρυσι δαπανήθηκαν από το δήμο περίπου 100 εκατομμύρια. Σημαντικά κονδύλια θα δοθούν και για τεχνικά έργα και έργα πρασίνου, για τα οποία το '96 ο δήμος δαπάνησε περίπου 250 εκατομμύρια.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Σε μια πόλη που πνίγεται στο μπετόν, η δημοτική αρχή της Αθήνας διαθέτει ελάχιστα κονδύλια για έργα πρασίνου

Ορατό το φιλολαϊκό έργο στο Δήμο Ταύρου, αποτέλεσμα διεκδικητικής πολιτικής απέναντι στην κεντρική εξουσία

Δύο δήμαρχοι, δύο πολιτικές

Ο ένας, χαρατσώνει άγρια τους δημότες. Δε διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση τα κονδύλια που ανήκουν στο δήμο του. Δίνει προτεραιότητα στην κατασκευή έργων βιτρίνας, που στρώνουν το χαλί στο "λαμπρό" πολιτικό του μέλλον και, φυσικά, δεν αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών που "υπηρετεί". Σπαταλά τεράστια ποσά σε δημόσιες σχέσεις, υδάτινους πίδακες, φωτισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών. Πετσοκόβει κονδύλια για αναγκαία και ουσιαστικά έργα που αφορούν την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, το πράσινο, σε μια πόλη που πνίγεται από το μπετόν.

Ο άλλος, αγωνίζεται μαζί με το λαό του δήμου ενάντια στη μακρόχρονη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις ακόμα και στους δήμους. Διεκδικεί τα ποσά που οφείλει στο δήμο του η κεντρική διοίκηση. Δε χαρατσώνει το λαό και τους εργαζόμενους. Πασχίζει για τη νεολαία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την αναβάθμιση της ζωής στην περιοχή του. Βάζει στο επίκεντρο τον ίδιο το λαό που εμπιστεύεται, δυο δεκαετίες τώρα και όχι άδικα, τις τύχες της περιοχής στα χέρια ενός κομμουνιστή δημάρχου.

Δύο δήμαρχοι με δυο διαφορετικές πολιτικές. Ο δήμαρχος Αθηναίων και ο δήμαρχος Ταύρου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ