ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κωλυσιεργία σε βάρος μνημείων

Ο ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας και η τύχη του οικοδομικού τετραγώνου όπου αποκαλύφθηκε είναι το αντικείμενο της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λέων Αυδής και Ορέστης Κολοζώφ προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν: "συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία επιβεβαιώθηκε προηγούμενη απόφαση του ιδίου οργάνου για την απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου στην περιοχή Μετς,όπου βρέθηκαν ερείπια του ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας. Ωστόσο, η διαδικασία για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας για την απαλλοτρίωση δεν έχει ολοκληρωθεί και ίσως δεν έχει αρχίσει, ώστε υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί η απόφαση απαλλοτρίωσης και να προχωρήσουν τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί από πολιτικό πρόσωπο, που διεκδικεί το χώρο, ότι θα ανεγερθεί εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ "αν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου και τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση για την ανάδειξη και διάσωση των ευρημάτων".

Το θέμα του Σπηλαίου του Κύκλωπα στο νησάκι Γιούρα της Αλοννήσου, θίγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Λέων Αυδής,με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού. Στην Ερώτηση αναφέρεται: "η δημοσιότητα που πήρε η αποκάλυψη του σπηλαίου με τα σπάνια ευρήματα - σειρές ολόκληρες από κοκάλινα αγκίστρια, κοσμήματα και αγαλματίδια παλαιοανθρωπολογίας - καθώς και η ανακάλυψη των ναυαγίων 3ου και 4ου πΧ αιώνα στο νησάκι Περιστέρα,που ανατρέπουν όλα τα έως τώρα δεδομένα περί του μήκους των σκαφών και της ναυπηγικής εκείνης της εποχής, κίνησε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών για το νησί της Αλοννήσου. Παρά την τόσο μεγάλη αρχαιολογική αξία των ευρημάτων και το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου να τα γνωρίσει, οι έρευνες σταμάτησαν.Η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν τη δημόσια έκθεση και την τουριστική αξιοποίησή τους - με όλες τις παραμέτρους που αυτή έχει - παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις για αρχαιοκαπηλία λόγω μη φύλαξής τους".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού "γιατί σταμάτησαν οι έρευνες και τι μέτρα πρόκειται να πάρει για τη συνέχισή τους; Πώς σκοπεύει το υπουργείο να αξιοποιήσει τα σπάνια αυτά ευρήματα, ώστε να εκτεθούν δημόσια και να γίνουν προσιτά στο κοινό; Τι συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη φύλαξη των παραπάνω χώρων προκειμένου να μη λεηλατηθούν;".

Μνήμη Καζαντζάκη

Αφιέρωμα στον μεγάλο των ελληνικών γραμμάτων, Νίκο Καζαντζάκη,με την ευκαιρία των σαράντα χρόνων από το θάνατό του, οργανώνει τη Δευτέρα,στο θέατρο "Διάνα" (6.30μμ, ελεύθερη είσοδος), η Πολιτιστική Ενωση Ελληνίδων.Ομιλητές οι: Ε. Μουτσόπουλος, Ε. Μόσχος, Γ. Ανεμογιάννης, Π. Σταύρου, Ν. Μάτσας.Οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου και Χρυσούλα Διαβάτη θα διαβάσουν κείμενα του Καζαντζάκη. Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα "Ο Αντρειωμένος της Λευτεριάς".

Τη μνήμη του Καζαντζάκη τιμά τη Δευτέρα (7μμ) και ο Σύλλογος Κρητών Αγ. Παρασκευής σε συνεργασία με την Παγκρήτιο Ενωση στο Αμερικανικό Κολέγιο (Αγ. Ιωάννου και Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή). Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Φίλιας και η Αθηνά Βουγιούκα.Θα παρουσιαστεί σχετική έκθεση και θα δοθεί συναυλία με κρητική μουσική.

Θέατρα της Ευρώπης

Η τακτική γενική συνέλευση της "Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης",πραγματοποιείται αύριο στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή 14 μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων. Την οργάνωση της συνόδου έχει αναλάβει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.Το αντικείμενο της συνέλευσης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ενωσης, Τζιόρτζιο Στρέλερ,είναι η κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων του ετήσιου Φεστιβάλ της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο.

Χρώματα, λόγος, μουσικές

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει συναυλία αφιερωμένη στον ιδρυτή της, Μάνο Χατζιδάκι,τη Δευτέρα 3/3, στο Θέατρο "Αλίκη".Η Ντόρα Μπακοπούλου,σολίστ στο πιάνο, θα ερμηνεύσει τα έργα: "Εξι λαϊκές ζωγραφιές", "Για μια μικρή λευκή αχιβάδα" και "Το χαμόγελο της Τζοκόντας".Την ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

  • Η μουσική συναντάει τον υπερρεαλισμό, στις 4/3, στην αίθουσα "Δημήτρη Μητρόπουλου" του Μεγάρου Μουσικής.Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής,με διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου,παρουσιάζει τα έργα του Παναγιώτη Αδάμ "Κείμενα ΙΙ", του Σταμάτη Αθανάσουλα "Κοντσέρτο για βιολί...", του Δημήτρη Λιώνη "Στους χαμένους κήπους των ονείρων" και τουΔημήτρη Δραγατάκη "Ζαλούχ".
  • Ρεσιτάλ πιάνου δίνει απόψε (7μμ), στην αίθουσα "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41), ο Αχιλλέας Γουάστωρ,με σονάτες και μπαλάντες των Σοπέν, Μπετόβεν, Ραβέλ, Προκόφιεφ, Ραχμάνινοφ.
  • Βραδιά ποίησης και μουσικής συνδιοργανώνουν αύριο (7.30μμ) οι εκδόσεις"Ιδμων" στο "Ασσος - Καφέ Παράσταση" (Βαλτετσίου 15 και Ιπποκράτους). Θα παρουσιαστούν οι ποιητές: Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα, Νίκος Δανιήλ, Νίκος Δεληγιάννης, Σακελλάρης Καμπούρης.Προλογίζει ο καθηγητής Γ. Λεοντσίνης,απαγγέλλει η ηθοποιός Ελενα Τυρέα,στο πιάνο ο Ιωσήφ Πρίντεζης.
  • Απόψε στο "Αθηναϊκό Καφενείο" (Ακαδημίας 50) ο Πέτρος Συναδινός θα ερμηνεύσει τραγούδια από το δίσκο του "Πίσω από το τζάμι". Μαζί του θα είναι η Λίνα Γεράρδη και το συγκρότημα "Μεταμορφώσεις".
  • Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνεύουν κάθε Κυριακή βράδυ στο Μουσικό Σπίτι "Δίαυλος" (Δράκου 9) οι: Δημήτρης Ντάσιος, Δήμητρα Φωτοπούλου, Τάκης Κωνσταντακόπουλος.Στον ίδιο χώρο κάθε Κυριακή μεσημέρι οι "Παίδες εν καμίνω" τραγουδάνε ρεμπέτικα, λαϊκά και σμυρναίικα.

Λείψανα του Ναού Αρτέμιδος της Αγροτέρας, στο Μετς

Η ταινία "Η σφαγή του κόκορα" του Ανδρέα Πάντζη θα προβληθεί τη Δευτέρα (8.30μμ), στην αίθουσα "Πλειάδες" του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης). Θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.

ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέοι καλλιτέχνες, νέα έργα, για νέους

Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.Στο πλαίσιο, λοιπόν, "Διμήνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων",σήμερα, στις 7μμ, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ,νέοι, επαγγελματίες, καλλιτέχνες και μαθητές ερασιτέχνες, που σπουδάζουν μουσική, παρουσιάζουν τις μουσικές αναζητήσεις τους, συνδυάζοντας παραδοσιακά ακούσματα με σύγχρονα ρεύματα.

  • Η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Τσεκούρας,με τους συνεργάτες τους, θα παρουσιάσουν τραγούδια σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Τσεκούρα,καθώς και τραγούδια επωνύμων συνθετών, λιγότερο γνωστά. Τη δουλιά αυτών των δύο νεότατων καλλιτεχνών έχει βοηθήσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
  • Ομάδα μαθητών από το Μουσικό Λύκειο Ν. Λιοσίων,θα παρουσιάσει τραγούδια σε στίχους και μουσική δική τους. Είσοδος: 1.000 δρχ.

"Θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια την κόντρα μας στο σημερινό πολιτιστικό τοπίο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος, ο νέος άνθρωπος, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Επιδιώκουμε να καταθέσουμε την πεποίθησή μας, ότι σήμερα υπάρχουν σκιρτήματα μιας άλλης δουλιάς, που αμφισβητεί το κατεστημένο".Το πολιτιστικό δίμηνο οργανώθηκε με αυτό το σκεπτικό, με "οδηγό" αυτή την ανάγκη και με μότο τη ρήση του Ντιντερό: "Η τέχνη δεν έχει καμιά υποχρέωση να είναι η πολυτέλεια των ακαμάτηδων. Κάθε τέχνη οφείλει να έχει κοινωνική αποστολή και χρησιμότητα".

Ελευσίνα πολιτισμού

Με την έκθεση ζωγραφικής του Ελευσίνιου ζωγράφου Ζώη Μητρόπουλου,που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες, ξεκίνησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ελευσίνας (Πάγκαλου 52). Από τις εκδηλώσεις που ακολουθούν σημειώνουμε: Η ομάδα παιδικού θεάτρου "Μεταμορφώσεις",παρουσιάζει (2/3, 11πμ), το έργο της Εύης Ψάλτη"Κοίτα να δεις, ρώτα να μάθεις",βασισμένο στο παραμύθι "Οι περιπέτειες της Λορέτας της ποντικίνας". Στις 5/3 (8μμ) φιλοξενείται συναυλία με το συγκρότημα "Συνήθεις ύποπτοι"(Χρ. Θηβαίος, Αλ. Βασιλάτος, Τ. Λώλης, Γ. Παπαγκοτέλης). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12/3, με αφιέρωμα στον Σωτήρη Καλυμνάκη.

Αποκριάτικος "Τομ Σόγιερ"

Με μάσκες και αποκριάτικες φορεσιές θα περιμένει τα παιδιά ο "Τομ Σόγιερ" της παιδικής σκηνής του "Μοντέρνου Θεάτρου", στις δύο τελευταίες Κυριακές της Αποκριάς, 2, 9 Μάρτη,στο θέατρο "Αλκυονίς".Οι μικροί θεατρόφιλοι καλούνται να παρακολουθήσουν την παράσταση μασκαρεμένοι, αλλά και ν' ανέβουν στη σκηνή μετά το τέλος της για να γιορτάσουν και να χορέψουν.

Ο "Τομ Σόγιερ" παρουσιάζεται σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα και σκηνικά - κοστούμια Νίκης Ιγγλέση.Παίζουν: Γιώργος Λιβανός, Τζένη Στεφανάκου, Εριφύλλη Λέκκα, Βαγγέλης Μελής, Φώτης Σιβριγιάν, Θάνος Παπαδόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ