ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γενική απεργία και τεταμένη ατμόσφαιρα
  • Με την καθολική συμμετοχή τους στη γενική απεργία, οι Παλαιστίνιοι δείχνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν την ανοικοδόμηση νέου εβραϊκού οικισμού στην Ιερουσαλήμ
  • Βαθιά δυσαρεστημένος από την ισραηλινή στάση δηλώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον

Με την καθολική τους συμμετοχή στη χτεσινή γενική απεργία οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή τους στα ισραηλινά σχέδια ανοικοδόμησης ενός νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να κατευνάσει την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Ερμητικά κλειστά παρέμειναν καταστήματα και σχολεία, χτες, από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, στη Δυτική Οχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και τον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Στόχος της γενικής απεργίας, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε συχνά κατά τη διάρκεια της παλαιστινιακής εξέγερσης - Ιντιφάντα - διευκρινίστηκε ότι ήταν να δείξει την ενότητα του παλαιστινιακού λαού απέναντι στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς είναι δεδομένο ότι μικρή επίδραση είχε στην ισραηλινή οικονομία.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επανέλαβαν, χτες, ότι η ανοικοδόμηση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παραβιάζει τις συμφωνίες που μιλούν για σεβασμό του υπάρχοντος καθεστώτος στην Ιερή Πόλη, αλλά και έχει ως στόχο να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύσταση της πόλης, έτσι ώστε το Ισραήλ να εμφανιστεί ενισχυμένο κατά τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της πόλης. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι η εκάστοτε ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε, πάντα, με την ανοικοδόμηση των οικισμών να απομονώσει την Ιερουσαλήμ και τον παλαιστινιακό πληθυσμό της από τη Δυτική Οχθη και τους υπόλοιπους Παλαιστινίους, έτσι ώστε να μην μπορεί ποτέ η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αμετακίνητη η ισραηλινή κυβέρνηση, αντιδρά η αντιπολίτευση

Παρά τις αντιδράσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφασή της για ανοικοδόμηση 6.500 νέων κατοικιών ανάμεσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, στη θέση Χαρ Χόμα ή Τζαμπάλ Αμπού Γνέιμ για τους Παλαιστινίους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια, επισκέφθηκε, χτες, παρά τη δυνατή βροχή, την αραβική γειτονιά Αμπού Τορ της Ιερουσαλήμ για να εξετάσει την πρόοδο των έργων αποχέτευσης και ύδρευσης που γίνονται στον αραβικό τομέα της πόλης.

Ο Νετανιάχου διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που ήθελαν την ισραηλινή κυβέρνηση να "προσφέρει ως αντάλλαγμα" στους Παλαιστινίους την ανοικοδόμηση 3.000 κατοικιών στον αραβικό τομέα και υπογράμμισε ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής είναι επαρκές δείγμα της θέλησης της ισραηλινής κυβέρνησης για ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στην Ιερή Πόλη. Αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Χααρέτζ", σύμφωνα με το οποίο ο Γιτζάκ Μοντερχάι, υπουργός Αμυνας, έχει, ήδη, δρομολογήσει σχέδιο ανοικοδόμησης άλλων 1.000 κατοικιών, καθώς και 3.000 ξενοδοχειακών δωματίων κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νααλέ Αμπουμίν, ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ.

Η ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της ισραηλινής αντιπολίτευσης, η οποία κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η σχετική συζήτηση επρόκειτο να γίνει, αργά χτες το βράδυ, στην Κνεσέτ, όμως, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν αναμενόταν να πληγεί σοβαρά, καθώς διαθέτει, έστω και αδύναμη, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ανησυχεί ο Κλίντον

Τη βαθιά λύπη του για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα εξέφρασε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι "η "ειρηνευτική διαδικασία, στην οποία η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη, θεμελιώνεται για να επιβιώσει στην απόκτηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεννόησης, αρχές που καταπατούνται από τις πρόσφατες αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης". Ο Κλίντον δήλωσε ότι ελπίζει να μην υλοποιηθεί η απόφαση ανοικοδόμησης του Χαρ Χόμα, απόφαση που γεννά τη δυσπιστία ανάμεσα στις δύο πλευρές και εισάγει σε περιπέτειες τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός δε θα μείνει άπρακτος μπροστά στην παραβίαση των συμφωνιών και επαναδιατύπωσε την έκκλησή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο να παρέμβει και να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ολόκληρη την "ειρηνευτική διαδικασία".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δημοτικές εκλογές στην Εσση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ).-

Στο (δυτικό) γερμανικό κρατίδιο της Εσσης έγιναν την Κυριακή δημοτικές εκλογές. Ενεργητικό και παθητικό δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 4,5 εκατομμύρια Γερμανοί της Εσσης και για πρώτη φορά 182.000 ξένοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, μέσα στους υποψήφιους για την κατάληψη 15.230 θέσεων σε δημοτικά, κοινοτικά και επαρχιακά συμβούλια προβλέπονταν και 616 θέσεις για τους ξένους, μέσα στις λίστες των διάφορων κομμάτων. Ο πρώτος δήμαρχος της πόλης του Βισμπάντεν, πρωτεύουσας της Εσσης, και άλλοι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων εκλέχθηκαν - σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο - κατ' ευθείαν από τους εκλογείς. Η συμμετοχή ανήλθε στο 70% των ψηφοφόρων. Βάση για την επιτυχία είναι το 5% των ψήφων.

Από τα ως τώρα ανακοινωθέντα προσωρινά αποτελέσματα εξάγεται ότι η δύναμη των κομμάτων διαμορφώθηκε ως εξής: Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 37,5%, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) 33,3%, Πράσινοι 11%, Ρεπουμπλικάνοι (νεοναζιστές) 6,3%, "Κοινότητες Εκλογέων" 6,2%, Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 4%, το ΚΟΔΗΣΟ 1,7% (το οποίο μετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της Εσσης).

Συγκρίνοντας τα προχτεσινά αποτελέσματα με εκείνα του 1993 και με συμμετοχή στις εκλογές τότε 78% των ψηφοφόρων διαπιστώνεται ότι το SPD κερδίζει 1,1%, η CDU κερδίζει 1,3%, οι Πράσινοι μένουν στο ίδιο ποσοστό, το FDP έχασε 1%, οι νεοναζιστές έχασαν 2,1%, ενώ οι "Κοινότητες Εκλογέων" κέρδισαν 0,5%.

Οι εκλογές αυτές και τα αποτελέσματά τους ίσως για πρώτη φορά αποκτούν ευρύτερη σημασία από τον τοπικό χαρακτήρα δημοτικών εκλογών. Είναι η πρώτη εκλογική δειγματοληψία μέσα στο 1997 και απ' αυτήν μπορεί να εξαχθούν μερικά πρώτα συμπεράσματα για τις διαθέσεις των Γερμανών εκλογέων. Αλλωστε, ο ίδιος ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, όταν άνοιξε τον εκλογικό αγώνα του κόμματός του(της CDU) ζήτησε να υπερψηφιστούν οι Χριστιανοδημοκράτες υποψήφιοι και αυτό θα ερμηνευόταν σαν "προεξόφληση" για το 1998 και σαν νίκη της πολιτικής της κυβέρνησης στη Βόννη. Επίσης, αρκετοί Γερμανοί αναλυτές θεώρησαν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα σαν ένα πρώτο τεστ για τις εθνικές εκλογές του 1998. Πέρα απ' αυτό είναι γεγονός ότι τα θέματα του προεκλογικού αγώνα δεν είχαν μόνο τοπικό χαρακτήρα, αλλά και γενικότερο κοινωνικό και οικονομικό περιεχόμενο, όπως η κοινωνική πολιτική, η ανεργία, το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό, η παιδεία και η υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεργίας είναι η πόλη του Κάσελ, που με ποσοστό 15,6% κατέχει το ρεκόρ ανέργων στην Εσση. Ισως γι' αυτό η τοπική κυβέρνηση του Βισμπάντεν, που την αποτελούν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, με πρωθυπουργό σοσιαλδημοκράτη, να θυμήθηκε μόλις πέντε μέρες πριν τις εκλογές τους ανέργους και διέθεσε γι' αυτούς ένα κονδύλι 75 εκατομμυρίων μάρκων, από τα οποία το Κάσελ θα εισπράξει 18 εκατομμύρια.

"Κάτω τα χέρια απο την ανατολική Ιερουσαλήμ" γράφει το πανω του

"Κάτω τα χέρια από την ανατολική Ιερουσαλήμ" γράφει το πανό του Παλαιστίνιου διαδηλωτή

ΗΠΑ
Πολύνεκρος απολογισμός από την κακοκαιρία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ-

Οι ανεμοστρόβιλοι, συμπλήρωσαν το καταστροφικό έργο των σφοδρών καταιγίδων που έπληξαν με διμύτητα επτά νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 43 νεκρούς, περισσότερους από 400 τραυματίες και σημαντικές καταστροφές. Στην δεινότερα πληγείσα Πολιτεία του Αρκάνσας, 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους, τα περισσότερα από κατασκευές που κατάρρευσαν λόγω των ισχυρών ανέμων. Δέκα από τους νεκρούς ήταν άτομα που κατοικούσαν σε τροχόσπιτα. Καταιγίδες και πλημμύρες σημειώθηκαν στις Πολιτείες του Οχάιο και του Κεντάκι με αποτέλεσμα αυτοκίνητα και σπίτια να καλυφθούν από νερά ύψους περίπου 2 μ. και τα συνεργεία διάσωσης να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κεντάκι και 2 στο Οχάιο και πάνω από 20 αγνοούνται. Επίσης, ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τις Πολιτείες Κεντάκι, Τενεσή, Μισσισιπή, Τέξας και Δυτικής Βιρτζίνιας συμπληρώνοντας την εικόνα βιβλικής καταστροφής που παρουσιάζει ο αμερικανικός νότος. Εντούτοις, οι τοπικές αρχές είναι αισιόδοξες σχετικά με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την πρόοδο των υπηρεσιών αρωγής, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις συνηγορούν για κάτι τέτοιο.

ΖΑΪΡ
Νέα κύματα προσφύγων μετά την αποτυχία της "διπλωματίας"

ΓΚΟΜΑ.-

Ο αρχηγός των ανταρτών του Ζαϊρ, Λόρεντ Καμπίλα, απέρριψε το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, που επεξεργάστηκαν Νοτιοαφρικανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές.

Ο Καμπίλα ανακοίνωσε την παραπάνω απόφαση, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν το προσφυγικό στρατόπεδο του Τίνγκι Τίνγκι και την πόλη Κίντου. Προέτρεψε, μάλιστα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσει τους 170.000 Ρουαντέζους πρόσφυγες της φυλής "Χούτου", που εγκατέλειψαν τον καταυλισμό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες", πολλοί από τους 170.000 ανέστιους Ρουαντέζους κατευθύνονται στην πόλη Ουμπούντου (120 χλμ βορειοδυτικά του Τίνγκι Τίνγκι).

"Το πολύ μέσα σε μία βδομάδα θα έχουμε καταλάβει το Κισανγκάνι", δήλωσε εκπρόσωπος της ανταρτικής "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" στην Τανζανία, υποστηρίζοντας ότι με την κατάληψη αυτής της πόλης, που θεωρείται προπύργιο των κυβερνητικών ζαϊρινών δυνάμεων, "ο πόλεμος θα τελειώσει, γιατί η ήττα των αντιπάλων θα είναι συντριπτική"!

ΠΕΡΟΥ
Συνάντηση Φουτζιμόρι - Κάστρο για τη λύση της ομηρίας

ΑΒΑΝΑ.-

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αβάνα πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο Περουβιανός Πρόεδρος, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της ομηρίας δεκάδων ξένων αξιωματούχων που κρατούνται από τις 17 Δεκέμβρη στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα από αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου".

Ο Φουτζιμόρι έγινε δεκτός από τον Κουβανό ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, στο διεθνές αεροδρόμιο "Χοσέ Μαρτί", ενώ οι δύο άνδρες επρόκειτο να έχουν κατιδίαν συνάντηση αργά χτες βράδυ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ηγετών δεν ανακοινώθηκαν, αλλά σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, ο Περουβιανός Πρόεδρος επρόκειτο να συζητήσει με τον Φιντέλ Κάστρο το ενδεχόμενο χορήγησης πολιτικού ασύλου των ανταρτών της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" στην Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ