ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παράταση... για χάρη μιας μέσης λύσης

Με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να "διαταραχθούν" οι συνομιλίες του Γιάσερ Αραφάτ με Αμερικανούς αξιωματούχους αλλά και με την προοπτική της εξεύρεσης μιας μέσης λύσης, ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον ζήτησε, χτες, την 24ωρη αναβολή της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας δρομολογήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των αραβικών χωρών και επρόκειτο να συζητήσει την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να οικοδομήσει νέο εβραϊκό οικισμό στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

"Ικανοποιημένος" και... λίγο αισιόδοξος ο Αραφάτ

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον, δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αραφάτ, που χαρακτήρισε τις συναντήσεις που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ "πολύ ικανοποιητικές", δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά την επιμονή στη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Σχολιάζοντας την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε τη βαθιά δυσαρέσκειά του αλλά επανέλαβε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δώσει δείγματα θέλησης για την επίτευξη ειρήνης. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι παρά απόδειξη των πιέσεων που δέχεται ο Νετανιάχου από τα ακροδεξιά και φανατικά θρησκευτικά στοιχεία του κυβερνητικού συνασπισμού ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπογράμμισε ότι με τις εκτιμήσεις του συμφωνεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, γεγονός που του δίνει αισιοδοξία.

Την ακύρωση της απόφασης οικοδόμησης του οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ ζήτησε, χτες, και η Ευρωπαϊκή Ενωση με ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της, την οποία ανέλαβε να μεταφέρει στο Τελ Αβίβ ο ειδικός απεσταλμένος της στην περιοχή Ανχέλ Μιγκέλ Μορατίνος. Αισιόδοξος ως προς την προοπτική εξεύρεσης μιας μέσης λύσης στο ζήτημα του εβραϊκού οικισμού αλλά και ως προς την αναθέρμανση των ισραηλινο - συριακών συνομιλιών εμφανίστηκε, χτες, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος άρχισε περιοδεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Ερβέ ντε Σαρέτ συναντήθηκε, χτες, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΤΣΕΧΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Επιχείρηση τρομοκρατίας ... των ιδεών

ΠΡΑΓΑ.-

Υστερα από τις έντονες συζητήσεις και διαμάχες στο Κοινοβούλιο της Τσεχίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες της, μετά τη σύλληψη του κοινοβουλευτικού προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιροσλάβ Σλάντεκ. Την προηγούμενη μέρα, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με 94 βουλευτές υπέρ και 66 κατά την άρση της ασυλίας του βουλευτή, επειδή είχε προχωρήσει σε δηλώσεις και ενέργειες που τάχα πρόδιδαν εθνικιστικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά των Γερμανών. Οι δηλώσεις του Σλάντεκ είχαν σχέση με την πρόσφατη τσεχο-γερμανική διακήρυξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα πως η σύλληψη του ρεπουμπλικάνου βουλευτή είναι μια εσκεμμένη προβοκάτσια, που έχει ως στόχο όλους τους βουλευτές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση. Και αυτό επειδή η σύλληψη προχώρησε πριν ακόμα ενημερωθεί ο γενικός εισαγγελέας για την άρση της ασυλίας του βουλευτή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας του Σλάντεκ και αυτό επειδή τόνισαν πως η κίνηση αυτή σκοπεύει στη συντριβή της αντιπολίτευσης συνολικά. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης δεν έχει σκοπό μόνο να "χτυπήσει" όσα κόμματα αντιτίθενται στην τσεχο-γερμανική διακήρυξη, αλλά και σε όσα είναι αντίθετα στην πρόθεσή της να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ, να προχωρήσει στις αυξήσεις των ενοικίων και να μειώσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τους κρατικούς σιδηροδρόμους. Καθώς επίσης και όσα είναι αντίθετα με τα νέα αντεργατικά μέτρα σχετικά με τις απεργίες.

Ηδη οι κομμουνιστές έχουν χαρακτηριστεί ως "εξτρεμιστές", που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη "μικρή Τσέχικη Δημοκρατία", ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση του Βάτσλαβ Χάβελ τούς έχει βάλει στην ίδια "μοίρα" με τους ρεπουμπλικάνους.

Δεν είναι τελείως άσχετο το γεγονός πως πρόσφατα οι απεργοί στους σιδηροδρόμους αποκαλέστηκαν "τρομοκράτες" από τον βουλευτή του κόμματος του πρωθυπουργού Βάτσλαβ Μπέντα, ο οποίος δεν προσπαθεί καν να κρύψει την εκτίμηση που έχει στον δικτάτορα Πινοτσέτ, καθώς και για τον επικεφαλής του τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών για την Τεκμηρίωση και Ερευνα των Εγκλημάτων του Κομμουνισμού.

Πάντως, η κυβέρνηση του Κλάους παίζει έναν πολύ διφορούμενο ρόλο στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Από τη μια σκέφτεται να απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας του να απαγορεύσει τη λειτουργία των ρεπουμπλικάνων, εξαιτίας της "νεοφασιστικής, ρατσιστικής" ιδεολογίας τους. Και από την άλλη, μια προηγούμενη κυβέρνηση του Κλάους είχε αρνηθεί να εξακολουθούν να έχουν την τσέχικη υπηκοότητα, με άλλα λόγια και τα δικαιώματα σαν πολίτες, τουλάχιστον 300.000 μελαψοί Ρουμάνοι κατά τη διάρκεια της διάσπασης της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Παράλληλα, η αστυνομία, κάτω από τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών, συχνά προστατεύει τις πορείες που πραγματοποιούν οι ρατσιστές νεοναζί "Σκίνχεντς" στους δρόμους της Τσεχίας, με συνθήματα όπως "Απαγορέψτε τους Τσιγγάνους"!

Κινητοποίηση των εργαζομένων στη "Ρενό"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Καθώς προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της "Ρενό" στη Γαλλία, στο Βέλγιο και την Ισπανία για τη στάση εργασίας μιας ώρας στις 7 Μάρτη, συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση της "Ρενό" να κλείσει το εργοστάσιο της πόλης Βιλβόρντε του Βελγίου, με αποτέλεσμα να βρεθούν χωρίς δουλιά 3.100 εργαζόμενοι.

Παράλληλα, το σχέδιο των βελγικών αρχών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου της στην πόλη Βιλβόρντε, πολύ πιθανό να μην προκαλέσει κάποια αλλαγή στην απόφασή της.

"Κυρίως πρόκειται για συμβολική ενέργεια, αλλά τουλάχιστον είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας του Βελγίου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η "Ρενό" θα αντιμετωπίσει πρόστιμο περίπου 850.000 δολαρίων για την παραβίαση των νόμων του Βελγίου. Ωστόσο, αν σκεφθεί κανείς ότι με το κλείσιμο του εργοστασίου η "Ρενό" θα εξοικονομήσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, περίπου 149 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, τότε το πρόστιμο αυτό είναι γελοίο.

Η γαλλική εφημερίδα "La Derniere Heure", στο χτεσινό φύλλο της γράφει πως οι Βέλγιοι πρέπει να μποϊκοτάρουν όλα τα προϊόντα που παράγονται από γαλλικές εταιρίες στη Γαλλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του εργοστασίου της "Ρενό" στο Βιλβόρντε.

"Μόνο μία απάντηση υπάρχει στην οικονομική τρομοκρατία της "Ρενό". Μποϊκοτάζ", τονίζει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα καλεί ωστόσο τους Βέλγους να μην μποϊκοτάρουν όλα τα γαλλικά προϊόντα, αφού ορισμένες γαλλικές εταιρίες που έχουν αντιπροσωπείες τους στο Βέλγιο δίνουν θέσεις εργασίας στους Βέλγους.

Ετσι, χτες στις Βρυξέλλες, κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα που είχαν αυτοκόλλητα που έγραφαν: "Αυτό είναι το τελευταίο μου "Ρενό", εσένα;".

Ωστόσο, και στη Γαλλία, η αυτοκινητοβιομηχανία "Ρενό" ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 2.764 εργαζομένων φέτος, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της "Ρενό" δε θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ωστόσο πως στις 13 Μάρτη θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εργασίας στην κεντρική επιτροπή των υπαλλήλων της.

Αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια της "Ρενό", τότε θα είναι από τις μαζικότερες απολύσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1992, όταν απέλυσε 3.700 εργαζομένους της.

Σημειώνεται πως τα εργατικά συνδικάτα στην αυτοκινητοβιομηχανία "Ρενό" ανακοίνωσαν προχτές να προχωρήσουν σε στάση εργασίας μιας ώρας στις 7 Μάρτη σε όλα τα εργοστάσια της εταιρίας στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει κατά των στρατηγών ο Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με διαφορά τεσσάρων ψήφων, μόνο, το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Νετσμεντίν Ερμπακάν, που είχε υποβληθεί από την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρά τις πιέσεις που δέχεται, επιμένει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τις προτάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η σαθρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού τον έσωσε, για άλλη μια φορά, από την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του η αντιπολίτευση. Αφορμή της πρότασης μομφής ήταν οι μεγάλες διακυμάνσεις στη μισθολογική κλίμακα των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας. Ουσιαστικός στόχος της αντιπολίτευσης, όμως, ήταν, όπως άλλωστε δήλωσαν και πολλοί βουλευτές της, να εκφραστεί η δυσαρέσκειά της για την "απειθαρχία" του Νετσμεντίν Ερμπακάν στις προτάσεις των ενόπλων δυνάμεων για την ανακοπή της ανοδικής πορείας της δράσης των φανατικών ισλαμιστών.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να μην υιοθετήσει τις προτάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Λάβρος κατά των στρατιωτικών ήταν, σε χτεσινές του δηλώσεις, ο στενός συνεργάτης του Ερμπακάν και βουλευτής του Κόμματος της Ευημερίας Χουσεϊν Τσεϊλάν, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι κανένας δεν πρόκειται να σταματήσει τις παραδόσεις του ισλαμισμού. Στο πλευρό του Ερμπακάν τάχθηκε, χτες, με δηλώσεις της και η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού και υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, που, αν και αναγνώρισε την άνοδο του ισλαμισμού, εκτίμησε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέος πρωθυπουργός για να κοπάσουν τα σκάνδαλα

ΣΕΟΥΛ.-

Θα είναι πιο τυχερός ο έκτος κατά σειρά πρωθυπουργός που διόρισε χτες ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Κιμ Γιουνγκ - σαμ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Πάντως, ο 59χρονος νέος πρωθυπουργός και πρώην υπουργός και δήμαρχος της Σεούλ, Κοχ Κουν, κέρδισε το διορισμό του έχοντας σαν διαβατήριο την άρνησή του να δώσει πριν εφτά χρόνια άδεια για την ανέγερση οικοδομικού τετραγώνου του σήμερα χρεοκοπημένου επιχειρηματικού ομίλου "Χάνμπο"...

Αυτό που μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια, είναι ότι ο διορισμός του Κοχ Κουν εντάσσεται στο πλαίσιο της εκ βάθρων αναδόμησης της κυβέρνησης που προωθεί ο Κιμ, προκειμένου να ανυψώσει ξανά το κύρος της παράταξής του, που τελευταία πλήττεται από πολλαπλά οικονομικά σκάνδαλα.

Ο διορισμός του Kοx Κουν εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση με 198 ψήφους υπέρ και 51 κατά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ψηφίστηκε από αρκετούς βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Κοχ, που μέχρι χτες ήταν πρόεδρος του πανεπιστημίου "Μιουνγκζί" της Σεούλ, έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν σε αξιόλογα δημόσια αξιώματα, έχοντας διατελέσει υπουργός Μεταφορών, Γεωργίας και Εσωτερικών και δήμαρχος της νοτιοκορεάτικης πρωτεύουσας. Κατά τη διετία 1988-'90 ήταν δήμαρχος της Σεούλ, απομακρύνθηκε όμως από τη θέση του ύστερα από παρέμβαση του τότε Προέδρου Ρο Τάε Βου, επειδή δεν είχε συναινέσει να δώσει κατασκευαστική άδεια για την ανέγερση ενός αμφιλεγόμενου οικιστικού έργου από την εταιρία "Χάνμπο". Οπως είναι γνωστό, η εταιρία "Χάνμπο" βρίσκεται πίσω από τα πρόσφατα σκάνδαλα που κλόνισαν τη νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση.

Αλληλεγγύη στο λαό του Σουδάν

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό του Σουδάν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 6.00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).Κύριος ομιλητής θα είναι ο Φαρούκ Αμπού Ισα,εκπρόσωπος της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (ενωμένη σουδανική αντιπολίτευση) και γενικός γραμματέας της Ενωσης Αράβων Δικηγόρων. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από το κοινό. Την εκδήλωση θα κλείσει η χορωδία των Σουδανών προσφύγων στην Ελλάδα,ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ