ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναζητείται διαφάνεια και αξιοκρατία

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη διαδικασία προαγωγών και την "αντεργατική πολιτική" της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας

Στην "αντεργατική πολιτική" της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας,που "βασίζεται στη ρουσφετολογία, τον παραγοντισμό και την αναξιοκρατία", αναφέρεται Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Μ. Κωστόπουλου προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι αντί να διαμορφωθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας ένα "στοιχειώδες σύστημα προγραμματισμού και εξέλιξης ανθρώπινου δυναμικού", αυτή προχώρησε πρόσφατα σε προαγωγές προσωπικού στο βαθμό του εντεταλμένου τμηματάρχη, προάγοντας μόνο 55 από τους περίπου 500 κρινόμενους, οι οποίοι είναι άξιοι υπάλληλοι, όπως προκύπτει από την άριστη προϋπηρεσία τους και τα εξαίρετα φύλλα ποιότητας.

"Ετσι - σημειώνεται στην Ερώτηση - η διοίκηση της Τράπεζας, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται, ασκεί μια αντεργατική πολιτική που βασίζεται στη ρουσφετολογία, τον παραγοντισμό και την αναξιοκρατία".

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας "διακρίνεται για την εχθρότητά της απέναντι στους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η αποσιώπηση των διατάξεων του ν.3198/55,ο οποίος προβλέπει ότι όταν οι εργαζόμενοι παραιτούνται μετά 15ετή προϋπηρεσία δικαιούνται αποζημίωσης. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας που παραιτήθηκαν από την Τράπεζα δίχως να τους καταβληθεί η αποζημίωση είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες.Οι ελάχιστοι που γνώριζαν τη συγκεκριμένη διάταξη προσέφυγαν στο δικαστήριο έγκαιρα (η αξίωση αποζημίωσης διαγράφεται ύστερα από έξι μήνες) και δικαιώθηκαν"...

Ο υπουργός ερωτάται ποια μέτρα και πότε θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε:

- Να αξιοποιηθεί το σύνολο των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδας με αξιοκρατία και με βάση τα πραγματικά τους προσόντα, την προϋπηρεσία και τα φύλλα ποιότητας που έχουν.

- Να διαμορφωθεί στην Τράπεζα Ελλάδας ένα στοιχειώδες σύστημα προγραμματισμού και εξέλιξης ανθρώπινου δυναμικού, στα πλαίσια του οποίου - ανάμεσα στα άλλα - οι οργανικές θέσεις θα περιγράφονται με σαφήνεια και η διαδικασία πλήρωσής τους θα γίνεται με προκήρυξη, διαφάνεια, έλεγχο και με συγκεκριμένα κριτήρια.

- Να καταβάλλεται δίχως άλλη διαδικασία στους εργαζόμενους της Τράπεζας Ελλάδας που παραιτούνται μετά από 15ετή υπηρεσία η αποζημίωση που προβλέπει η παρ. 1 του άρθρου 8 του ν.3198/55.

- Να δοθεί η δυνατότητα να εισπράξουν την αποζημίωση αυτή και εκείνοι από τους εργαζόμενους που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις όταν παραιτήθηκαν και διαγράφηκε η αξίωση για αποζημίωση μετά την παρέλευση εξαμήνου.

Και σήμερα στους δρόμους οι εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ

Στάση εργασίας, πορεία και διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Πρωτοβουλίες αναμένονται από τη ΓΣΕΕ, όπου χτες πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη

Μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ,οι οποίοι θα φτάσουν εκεί με πορεία που θα ξεκινήσει απ' το εργοστάσιο στο Βοτανικό, ενώ πρωτουβουλίες αναμένεται να αναλάβει η ΓΣΕΕ μετά από χτεσινή σύσκεψη στα γραφεία της.

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας, που έχει κηρύξει το σωματείο της Αθήνας, ενώ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί εξόρμηση στα διόδια της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, όπου θα μοιραστούν ανακοινώσεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Παράλληλα, σήμερα στις 10 το πρωί, θα γίνει συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης των σωματείων του εργοστασίου της Δράμας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν το προεδρείο της ΓΣΕΕ, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Δράμας και τα ΔΣ των τριών επιχειρησιακών σωματείων.

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος,πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημείωσε πως "η ΓΣΕΕ στηρίζει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των σωματείων", μια απ' τις οποίες είναι να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, λίγο μετά το αναίρεσε, λέγοντας ότι "πρέπει να δούμε, ανεξάρτητα απ' το ιδιοκτησιακό, να υπάρχει η επιχείρηση". Το ίδιο υποστήριξε και ο Γ. Μανώλης,αναπληρωτής πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Να καταδικαστεί, τόσο η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ, όσο και η μετέπειτα στάση της, κάλεσε ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και τόνισε πως ως στόχοι πάλης πρέπει να είναι: Απόκρουση της ιδιωτικοποίησης. Χρηματοδότηση της εταιρίας με εγγύηση δημοσίου. Εξασφάλιση βιωσιμότητας και υλοποίηση των εγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων.

Ο Γ. Ιμπρης,πρόεδρος του σωματείου της Αθήνας, αγνοώντας τις πρόσφατες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, είπε ότι "παλεύουμε για την εξασφάλιση της λειτουργίας και να υλοποιηθούν όσα η κυβέρνηση αποφάσισε"!

Να μπει μπροστά η ΓΣΕΕ, ζήτησαν οι πρόεδροι των δυο σωματείων της Δράμας, Σ. Ισπαχανίδης και Χ. Βασιλειάδης.Ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας σωματείου Αθήνας, κάλεσε τη ΓΣΕΕ να αναλάβει να συντονίσει τη δράση των σωματείων και των πέντε επιχειρήσεων του ΟΑΕ, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Πρώτη η ΕΣΚ στου "Παπαστράτου"

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η "Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος".

Στους 870 ψηφίσαντες η ΕΣΚ πήρε 254 ψήφους και 3 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 210 ψήφους. Η ΔΕΣ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 200 ψήφους και 3 έδρες, ενώ στις προηγούμενες είχε 291 ψήφους. Η ΑΣΠ (ΔΑΚΕ) πήρε 187 ψήφους και 3 έδρες, είχε 198 ψήφους. Η ΔΕΣΚ (ΣΥΝ) πήρε 133 ψήφους και 2 έδρες, διατηρώντας τις δυνάμεις της. Τέλος, η Α.Δ (ανεξάρτητοι) πήρε 59 ψήφους, χωρίς να βγάλει έδρα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων προειδοποιεί

Με επιστολή της στους αρμοδίους, τους καλεί να μην ενδώσουν στις πιέσεις των κατασκευαστών και να μην επιχειρήσουν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ενσήμων

Να μην ενδώσουν στις πιέσεις των μεγαλοεργολάβων - κατασκευαστών, για μείωση του συντελεστή ενσήμων στις οικοδομές, κάτι που θα σημάνει επιστροφή στο καθεστώς της κλοπής της ασφάλισης των οικοδόμων και των εσόδων του ΙΚΑ, ζητά, με επιστολή της προς τον υφυπουργό Εργασίας και τον διοικητή του ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων."Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιφρουρήσουμε αυτή τη σοβαρή κατάκτηση του κλάδου", τονίζει στην επιστολή.

Αφορμή αποτέλεσε - όπως σημειώνεται στην επιστολή - η καθημερινή απειλή των εργολάβων - κατασκευαστών ότι θα κλείσουν τα γιαπιά τον Απρίλη, αν δε μειωθεί ο συντελεστής των ενσήμων, που σήμερα είναι 1,50 ένσημο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η ομοσπονδία χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό των εργολάβων ότι πληρώνουν ένσημα, χωρίς να πραγματοποιούνται ημερομίσθια, σημειώνοντας ότι, αν περισσεύουν ένσημα, αυτό οφείλεται: Στο ότι συνεχίζουν να κλέβουν τους οικοδόμους, δίνοντάς τους λιγότερα ένσημα απ' όσα πραγματοποίησαν. Στο ότιδεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί εργάζονται στην οικοδομή, χωρίς να ασφαλίζονται, όπως και αρκετοί συνταξιούχοι. Στο ότι δεν ασφαλίζουν οι εργολάβοι την υπερωριακή απασχόληση, ούτε την απασχόληση το Σάββατο.

Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε κατάργηση της ασφάλισης στις οικοδομές, ζητά με επιστολή του και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας.

Ρατσιστική συμπεριφορά εργοδότη καταγγέλλει το ΕΚΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σαν "απαράδεκτη και επικίνδυνα ρατσιστική" καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΕ,ο οποίος, "με ακατονόμαστες χυδαίες εκφράσεις", επιτέθηκε κατά του κλιμακίου συνδικαλιστών του Συνδέσμου Πλινθοκεραμοποιών και Αγγειοπλαστών, που διακινούσε έντυπο το οποίο έχει εκδώσει η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας και συνυπογράφουν το ΕΚΘ, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο ΟΠΠΕ! Το φυλλάδιο αφορά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ισοτιμία στις εργασιακές σχέσεις, με το σύνθημα "ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ - ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ".

"Τέτοιες ενέργειες - τονίζει το ΕΚΘ - πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να απομονώνονται από τους εργαζόμενους, πριν - και στη χώρα μας - πάρουν διαστάσεις τα αντικοινωνικά και φασιστικά αυτά φαινόμενα".

Μπαράζ απολύσεων σε ΚΕΜ ΑΕ και "Ελληνικά Σωληνουργεία"

Με στάσεις εργασίας, απαντούν οι εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Μπαράζ" απολύσεων έχουν εξαπολύσει οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ΚΕΜ ΑΕ (πρώην "Ηνωμένα Σωληνουργεία") και "Ελληνικά Σωληνουργεία" - πρώην "Τσαούσογλου"), ενώ οι εργαζόμενοι απαντούν με 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια.

Ηδη, ο όμιλος Στασινόπουλου, αφού από το 1993 έχει απολύσει πάνω από 100 εργαζόμενους στα "Ηνωμένα Σωληνουργεία", έχει ξεκινήσει νέο γύρο, απολύοντας τους φύλακες και αντικαθιστώντας τους με Σεκιούριτι, η οποία, παράνομα, θα ελέγχει περιοδικά και τη λειτουργία του γαλβανιστηρίου τις ώρες που το εργοστάσιο δε βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία. Ενέργεια, που, όπως καταγγέλλει το σωματείο, είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της περιοχής.

Από την άλλη, η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ του Πρ. Εμφιετζόγλου, ιδιοκτήτρια των "Ελληνικών Σωληνουργείων", ενώ δεν κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τη λειτουργία του εργοστασίου (ως τώρα υπολειτουργεί), με έγγραφο που κοινοποίησε χτες στο σωματείο, έκανε γνωστές τις προθέσεις της να απολύσει 45 εργαζόμενους!

Το σωματείο βρίσκεται, ήδη, στην τρίτη βδομάδα των κινητοποιήσεων (3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και σταμάτημα των φορτώσεων) και αποφάσισε την κλιμάκωση, ενώ χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Από τον προχτεσινό αποκλεισμό της Ιεράς Οδού, από τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ