ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
"Ιδιωτικές" επενδύσεις με 90% επιδότηση!

Νέο σκάνδαλο στα σκαριά. Η κυβέρνηση αλλάζει τώρα το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενέργειας, επειδή έτσι ...συμφέρει καλύτερα τους ιδιώτες που προτιμούν να κάνουν "επενδύσεις" χωρίς δικά τους κεφάλαια

Αποφασισμένη να μεταφέρει επιπλέον κονδύλια για την ενίσχυση των ιδιωτών που πρόκειται να... "επενδύσουν" στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια του ευρωκεφαλαίου για τη διείσδυσή του στο χώρο της ενέργειας και τη διάσπαση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, η οποία ανακοίνωσε χτες τις προσφορές για τη συμμετοχή των ιδιωτών στα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικού προϋπολογισμού 170 δισ. δρχ. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για απλόχερη επιδότηση των ιδιωτών φάνηκαν και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των διαδικασιών για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, καθώς από τη μία και χωρίς να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση έθεσε τη ΔΕΗ εκτός δικαιώματος συμμετοχής και από την άλλη λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την απόφασή της να εξασφαλίσει στους υποψήφιους επενδυτές τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με επιδοτούμενο επιτόκιο, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική χρηματοδότησή τους στο ποσοστό του 90%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον των "επενδυτών" συγκέντρωσαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στοιχείο που η ίδια η υπουργός απέδωσε στο γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό είχε υψηλότερη επιδότηση από εκείνο της Εξοικονόμησης Ενέργειας, στο οποίο έμπαινε και όρος για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. δρχ. Συνολικά κατατέθηκαν 135 προτάσεις συνολικής επένδυσης 90 δισ. δρχ.. από τις οποίες οι 49 (αντιστοιχούν σε 23,6 δισ. δρχ.) αφορούν το πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας, οι 73 (ποσό 58,8 δισ. δρχ.) τις ΑΠΕ, ενώ για 13 προτάσεις δεν υπάρχουν ακόμη τα πλήρη στοιχεία. Η προκήρυξη αφορούσε επενδύσεις ύψους 40 δισ. δρχ. για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και 20 δισ. δρχ. για τις ΑΠΕ και όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός θα μεταφερθούν κονδύλια από το πρώτο πρόγραμμα στο δεύτερο, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Επίσης η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει προσέλκυση ιδιωτών και στο πρώτο πρόγραμμα στην αμέσως επόμενη διακήρυξη για συμμετοχή στις δραστηριότητές του, η οποία προσδιορίστηκε για το τέλος του Μάρτη, θα μειώσει σημαντικά το όριο για το σύνολο της επένδυσης από 100 εκατ. δρχ. σε 5 εκατ. δρχ.

Τέλος αναφερόμενη στην απορροφητικότητα των κονδυλίων από επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στα άρθρα 23α και 23β του αναπτυξιακού νόμου, η υπουργός για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τους επιχειρηματίες για αδράνεια, τονίζοντας ότι έχουν συνολικά δεσμευτεί μέχρι σήμερα 380 δισ. δρχ., από τα οποία έχει απορροφηθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ηδη 5 εταιρίες που υπάγονταν στις επενδύσεις του 1995 απορρίφτηκαν, ενώ σε έναν ακόμη πολύ σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων έχει δοθεί περιορισμένος χρόνος για εκταμίευση των κονδυλίων που τους αναλογούν, πέραν του οποίου θα τεθούν εκτός προγράμματος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υστέρηση στα έσοδα του Φλεβάρη

Νέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω νοθείας στα υγρά καύσιμα

Σημαντική υστέρηση παρουσίασαν τα έσοδα του δημοσίου τον περασμένο Φλεβάρη, με αποτέλεσμα να ενισχύονται όλο και περισσότερο οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση με το φετινό προϋπολογισμό είναι δύσκολο έως αδύνατον να επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο από 10%,ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ρυθμό αύξησης ακόμη και 6,5%,έναντι ετήσιου στόχου 14,6% που έχει τεθεί με τον προϋπολογισμό του 1997.Το πρόβλημα που εμφανίζεται στο σκέλος των εσόδων και ιδιαίτερα στο ΦΠΑ θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα υπό την προεδρία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Αλαμάνου.Σημειωτέον, ότι με την ίδια σύνθεση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην οποία συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), καθώς και η επιβολή ετήσιου τέλους σε όσους έχουν άδεια λειτουργίας τεχνικών παιχνιδιών. Το συγκεκριμένο τέλος, από το οποίο αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν φέτος περισσότερα από 40 δισ. δρχ., θα οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης.

Εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα

Στο μεταξύ, εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω της νοθείας πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης διαπιστώθηκε στην αγορά από ελέγχους που πραγματοποίησαν το προηγούμενο δίμηνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χτες οΣύλλογος Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών Νομών Αττικής και Κυκλάδων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Π. Μπαλάσκας,από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα αρμόδια συνεργεία στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1997, σε 93 επιχειρήσεις των περιφερειών Αχαϊας, Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι 13 από τις παραπάνω επιχειρήσεις πραγματοποιούσαν πρόσμειξη πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης. Από τα συνολικά δείγματα που είχαν ληφθεί από τις παραπάνω επιχειρήσεις, για να ελεγχθούν στη συνέχεια από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι το 20% περίπου των ληφθέντων δειγμάτων, ήταν νοθευμένο, ενώ το ποσοστό πρόσμειξης πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινούσε από 63% και έφτανε μέχρι και 100%.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, εκτεταμένη νοθεία, με στόχο τη φοροδιαφυγή, πραγματοποιείται επίσης σε λιπαντικά, αλλά και τυροκομικά προϊόντα, καθώς και στο οινόπνευμα.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στηρίξτε τη μικρομεσαία επιχείρηση

Τα καίρια προβλήματα του εμπορικού κόσμου και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής τους περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που έστειλε στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η επέκταση και επικράτηση σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς των μεγάλων ντόπιων και ξένων πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς τη δομή του εμπορίου και τις πρακτικές ανταγωνισμού με τις μορφές που αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (πωλήσεις κάτω του κόστους, παραπλανητική διαφήμιση, παράνομες εκπτώσεις), γι' αυτό απαιτείται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου περί ανταγωνισμού και η διαμόρφωση ενός τέτοιου πλαισίου, μέσα στο οποίο θα προστατεύεται και θα μπορεί να επιβιώσει η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας επισημαίνει τη μεγάλη έκταση που έχει προσλάβει η προσφορά δώρων μέσω επιχειρήσεων του Τύπου για την αύξηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζει, είναι απαράδεκτη, παραπλανητική και επικίνδυνη τόσο για το εμπόριο όσο και για τους καταναλωτές, στους οποίους πολλές φορές προσφέρονται προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ αγνοείται ο ρόλος του εμπορίου ως μέσο διακίνησης των προϊόντων.

Παράλληλα, ζητά να συμπεριληφθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα για τη στήριξη και την ανάπτυξή τους και καταγγέλλει την πλήρη εγκατάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, με τα ληστρικά επιτόκια που επιβάλλουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και τις ασήκωτες επιβαρύνσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων. Υπερβολικές, τονίζει ο ΕΣΑ, είναι και οι επιβαρύνσεις που αφορούν φορολογικές παραβάσεις ή καθυστερήσεις στην καταβολή φόρων. Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας καταγγέλλει τη διατήρηση του συντελεστή 35%, με τον οποίο φορολογούνται οι ΟΕ και ΕΕ και των "αντικειμενικών κριτηρίων".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα κοροϊδία για τους ΕΒΕ

Προωθούνται επιδοτήσεις 100 δισ. δρχ. για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά χρεώνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέο κύκλο κοροϊδίας των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών της χώρας ξεκίνησε χτες η κυβέρνηση, διά της υπουργού Ανάπτυξης αυτή τη φορά. Η Β. Παπανδρέου, με το πρόσχημα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε στην πραγματικότητα... "επενδυτικά προγράμματα" και ενισχύσεις που αναφέρονται και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά εκπροσώπους των βιομηχάνων και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην πραγματικότητα λόγος γίνεται για επιδοτήσεις συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που απευθύνονται μόνο σε οργανωμένες και μεγάλες επιχειρήσεις, αφού οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων θέτουν εκτός τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από τα πέντε συνολικά προγράμματα στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι: Τα δύο θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση απασχόληση πέραν των 5 εργαζομένων. Το πρόγραμμα για την ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών δε θέτει μεν όριο απασχολούμενων, αλλά αφορά την εγκατάσταση λογισμικού, την εγκατάσταση εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου και άλλους τομείς πολύ απόμακρους για τα δεδομένα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα άλλα δύο αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις και φθίνουσες περιοχές, με κατώτατο όριο απασχολούμενων τα 3 άτομα.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι ακόμα το γεγονός ότι στους λεγόμενους ενδιάμεσους φορείς, που θα υποδέχονται και θα αξιολογούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, σε κάθε περίπτωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων, η δε συμμετοχή επίσης εκπροσώπου του ΕΟΜΜΕΧ (με το γνωστό ρόλο που του έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση) μπορεί να χαρακτηριστεί ότι υπάρχει μόνο ...για τα μάτια του κόσμου.

"ένθετο στο 1ο} Μαύρα κοράκια πάνω από τη ΔΕΗ

Τρεις κοινοπραξίες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, διεκδικούν τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή ισχύος 370 - 480 μεγαβάτ. Πρόκειται για την GEC - ALSTHOM, FIAT AVIO - MITSUBISHI - ENEL ΚΑΙ ABB - ANSLTO - ΑΕΓΕΚ.

Εντύπωση έχει προκαλέσει στην αγορά η συνεργασία των εταιριών ABB KAI ANSALDO, οι οποίες συνεργάζονται για πρώτη φορά. Με βάση τους όρους του σχετικού διαγωνισμού της ΔΕΗ θα αξιολογηθούν πρώτα οι τεχνικές προσφορές και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των οικονομικών και μετά θα ακολουθήσουν οι οικονομικές οι οποίες θα αναδείξουν και το μειοδότη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ