Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
"Ιδιωτικές" επενδύσεις με 90% επιδότηση!

Νέο σκάνδαλο στα σκαριά. Η κυβέρνηση αλλάζει τώρα το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενέργειας, επειδή έτσι ...συμφέρει καλύτερα τους ιδιώτες που προτιμούν να κάνουν "επενδύσεις" χωρίς δικά τους κεφάλαια

Αποφασισμένη να μεταφέρει επιπλέον κονδύλια για την ενίσχυση των ιδιωτών που πρόκειται να... "επενδύσουν" στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια του ευρωκεφαλαίου για τη διείσδυσή του στο χώρο της ενέργειας και τη διάσπαση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, η οποία ανακοίνωσε χτες τις προσφορές για τη συμμετοχή των ιδιωτών στα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικού προϋπολογισμού 170 δισ. δρχ. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για απλόχερη επιδότηση των ιδιωτών φάνηκαν και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των διαδικασιών για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, καθώς από τη μία και χωρίς να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση έθεσε τη ΔΕΗ εκτός δικαιώματος συμμετοχής και από την άλλη λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την απόφασή της να εξασφαλίσει στους υποψήφιους επενδυτές τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με επιδοτούμενο επιτόκιο, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική χρηματοδότησή τους στο ποσοστό του 90%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον των "επενδυτών" συγκέντρωσαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στοιχείο που η ίδια η υπουργός απέδωσε στο γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό είχε υψηλότερη επιδότηση από εκείνο της Εξοικονόμησης Ενέργειας, στο οποίο έμπαινε και όρος για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. δρχ. Συνολικά κατατέθηκαν 135 προτάσεις συνολικής επένδυσης 90 δισ. δρχ.. από τις οποίες οι 49 (αντιστοιχούν σε 23,6 δισ. δρχ.) αφορούν το πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας, οι 73 (ποσό 58,8 δισ. δρχ.) τις ΑΠΕ, ενώ για 13 προτάσεις δεν υπάρχουν ακόμη τα πλήρη στοιχεία. Η προκήρυξη αφορούσε επενδύσεις ύψους 40 δισ. δρχ. για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και 20 δισ. δρχ. για τις ΑΠΕ και όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός θα μεταφερθούν κονδύλια από το πρώτο πρόγραμμα στο δεύτερο, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Επίσης η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει προσέλκυση ιδιωτών και στο πρώτο πρόγραμμα στην αμέσως επόμενη διακήρυξη για συμμετοχή στις δραστηριότητές του, η οποία προσδιορίστηκε για το τέλος του Μάρτη, θα μειώσει σημαντικά το όριο για το σύνολο της επένδυσης από 100 εκατ. δρχ. σε 5 εκατ. δρχ.

Τέλος αναφερόμενη στην απορροφητικότητα των κονδυλίων από επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στα άρθρα 23α και 23β του αναπτυξιακού νόμου, η υπουργός για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τους επιχειρηματίες για αδράνεια, τονίζοντας ότι έχουν συνολικά δεσμευτεί μέχρι σήμερα 380 δισ. δρχ., από τα οποία έχει απορροφηθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ηδη 5 εταιρίες που υπάγονταν στις επενδύσεις του 1995 απορρίφτηκαν, ενώ σε έναν ακόμη πολύ σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων έχει δοθεί περιορισμένος χρόνος για εκταμίευση των κονδυλίων που τους αναλογούν, πέραν του οποίου θα τεθούν εκτός προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ