ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναντικατάστατος ο ρόλος της γυναίκας στις μελλοντικές εξελίξεις

"Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δε βρίσκει τον τόπο μας μουντό από την απάθεια, την αδιαφορία και την απογοήτευση, αλλά τον βρίσκει σε μια περίοδο δράσης και ανασύνταξης του κινήματος. Οι γυναίκες μπορούν να ελπίζουν πάρα πολλά, γιατί μόνο στο φόντο των αγώνων και της ανερχόμενης αντίθεσης, μπορεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για να γίνει συζήτηση για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση της γυναίκας ".

Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε χτες η ΚΟΑ με θέμα: "Η συμμετοχή των γυναικών στο λαϊκό κίνημα". Η αισιοδοξία αυτή, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, πηγάζει και από τη δυναμική συμμετοχή των γυναικών στους πρόσφατους αγώνες των αγροτών, αλλά και από τη μεγαλειώδη απεργία των εκπαιδευτικών, "ενός γυναικείου, κατά κάποιο τρόπο, κλάδου". Πηγάζει, όμως, και από τη συμμετοχή των γυναικών της Αλβανίας στο λαϊκό ξεσηκωμό, αφού "όλοι είδαμε στην τηλεόραση πως ανάμεσα σ' αυτό το ξεσηκωμένο πλήθος είναι και γυναίκες με το όπλο στο χέρι, δίπλα στο παιδί και στον άντρα".

Να βγάλουμε συμπεράσματα

Η Αλ. Παπαρήγα, αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα της Αλβανίας, αλλά και στα Βαλκάνια, που αυτή τη στιγμή είναι μια περιοχή με τις περισσότερες εστίες ανάφλεξης, πρότεινε σε όλες τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές να ανοίξουν έναν πραγματικό διάλογο, για να βγουν συμπεράσματα και να κατανοηθεί γιατί το 1989-91 το ΚΚΕ στάθηκε απερίφραστα με το σοσιαλισμό που υπήρχε και με τα σοσιαλιστικά καθεστώτα. "Και εν πάση περιπτώσει όσοι αποκοίμισαν τους λαούς, όχι μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά και εκτός, πρέπει να δώσουν σήμερα καθαρό λογαριασμό", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα απηύθυνε το ερώτημα: "Η Διεθνής Μέρα της Γυναίκας συναντάει τον ελληνικό λαό, το κίνημα και τις γυναίκες στο ίδιο σημείο που είμαστε πριν ένα ή δυο χρόνια;". Η αρνητική απάντηση, τόνισε, εκπορεύεται από τους αγώνες που έγιναν τον τελευταίο καιρό και που φέρνουν στην επιφάνεια τον αναντικατάστατο ρόλο που θα παίξει η γυναίκα στις μελλοντικές εξελίξεις."Με αυτήν την έννοια στέκομαι στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Είναι ένας αγώνας που φέρνει σε αδιέξοδο την πολιτική της κυβέρνησης - όπως και οι αγώνες της αγροτιάς, των ναυτεργατών και των άλλων τμημάτων του λαού μας. Ανεξάρτητα πώς θα λήξουν αυτοί οι αγώνες, εμείς για άλλη μια φορά θα πούμε ότι είναι μια σημαντική παρακαταθήκη, αφού δίνουν νέα πείρα, νέα διδάγματα στη δράση μας και πιστεύουμε πως είναι προεόρτια μεγάλων αγώνων και κινητοποιήσεων με όλες τις μορφές. Αλλά και προεόρτια μεγάλων ανακατατάξεων που μπορούν να γίνουν στις συνειδήσεις", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στο γυναικείο κίνημα, η ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε πως οι αγώνες των γυναικών και οι διεκδικήσεις τους τα τελευταία χρόνια υποχώρησαν, γιατί υπήρξε ένα συνολικό πολιτικό πισωγύρισμα. "Γιατί απ' το 74 έως το 76 το γυναικείο κίνημα ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα; Γιατί ο τόπος μας έβγαινε από τη δικτατορία με στόχο το αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό αγώνα. Γι' αυτό, τονίζω, πως η ανεπαρκής ανάπτυξη των γυναικείων αγώνων, δεν αφορά μόνο υποκειμενικές αδυναμίες, αλλά και το γενικό κλίμα που υπήρχε μέχρι πρόσφατα. Σήμερα, όμως, δημιουργούνται προϋποθέσεις ανόδου των αγώνων των γυναικών", επισήμανε.

Να εμπιστευτούμε την πείρα των γυναικών

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως στις μέρες μας οι γυναίκες - ιδιαίτερα αυτές που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα - θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο λαϊκό κίνημα όταν συνειδητοποιήσουν σε βάθος την πολιτική ουσία των καθημερινών τους προβλημάτων. "Αυτό δε σημαίνει εγκατάλειψη της συζήτησης και του προβληματισμού για τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών, το αντίθετο. Θα έλεγα ότι μπορούμε σήμερα να εμπιστευτούμε την πείρα και τη συνείδηση των γυναικών ανοίγοντας, τουλάχιστον εμείς οι κομμουνιστές, το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.Σήμερα βλέπουμε μεγαλειώδεις αγώνες, μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης και των αγωνιζόμενων, που δεν οδηγούν όμως σε ουσιαστικές κατακτήσεις. Γιατί σήμερα έχουμε περάσει σε άλλη φάση. Σήμερα αρπάζουν τις κατακτήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν αντιμετωπίζουμε μια συνηθισμένη πολιτική λιτότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ολόκληρη στρατηγική ρυθμίσεων και προσαρμογών που αναφέρονται πια στον "εκσυγχρονισμό" του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Σήμερα οικοδομούνται καινούριες καταστάσεις. Επόμενα, πρέπει να βάλουμε πιο ανοιχτά τα ζητήματα στις γυναίκες, υπολογίζοντας την πείρα τους, έστω και αν αυτή δεν είναι στην πρώτη γραμμή της σκέψης τους", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Και κατέληξε την ομιλία της λέγοντας: "Στην εποχή μας η γυναίκα πρέπει να αντιπαρατεθεί για να κρατήσει όσες κατακτήσεις της απέμειναν και παράλληλα να σηκώσει ένα νέο φράγμα στις νέες ρυθμίσεις που έρχονται. Σήμερα η γυναίκα πρέπει να αντιπαρατεθεί στη συνολική πολιτική. Η γυναίκα πρέπει να διεκδικήσει τις λύσεις των προβλημάτων της, σε συνδυασμό με πολιτικές αλλαγές. Μέσα και από το 15ο Συνέδριο τονίσαμε ότι τόσο ο λαός όσο και οι γυναίκες πρέπει πια να πάρουν πολιτική και όχι απλή συνδικαλιστική θέση σε αρκετά ζητήματα. Η πολιτικοποίηση της δράσης είναι αυτή που μπορεί να δώσει νόημα και περιεχόμενο στο γυναικείο αγώνα. Και δίνει νόημα από όπου και να συμμετέχει η γυναίκα, είτε μέσα από το γυναικείο, είτε μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλιώς, η χειραφέτηση και η ισοτιμία θα είναι ένα όραμα χωρίς καμία αξία. Κι αν θέλετε, για μας τους κομμουνιστές, το πρώτο βήμα προς τη χειραφέτηση της γυναίκας είναι η ίδια η πολιτικοποίησή της".

  • Πλήθος ερωτήσεων ακολούθησε το τέλος της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ερωτήσεις που αφορούσαν τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, αλλά και τα ειδικότερα προβλήματα των γυναικών. Οι γυναίκες συζήτησαν με την Αλέκα Παπαρήγα για τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου και τις ρυθμίσεις που ετοιμάζονται για να παρθούν πίσω κατακτήσεις δεκαετιών, για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που χτυπά άμεσα τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, για τις προσωπικές τους εμπειρίες και τα βιώματά τους. Και όλες φύγανε αποφασισμένες να μεταφέρουν στις γυναίκες όλης της Αθήνας το αισιόδοξο μήνυμα ότι μπορούν να σηκωθούν τέτοιοι αγώνες που θα οδηγήσουν σε πολιτικές μετατοπίσεις ικανές να δώσουν λύση στα γενικότερα προβλήματα του λαού μας, μαζί με τα ειδικότερα των γυναικών.

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα "Απόλλων" του Ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ για να χωρέσει τις γενιές των γυναικών, τη ζωντάνια και τον προβληματισμό τους που ξεχείλιζαν στο χώρο. Ετσι χρησιμοποιήθηκαν και οι εφεδρικές αίθουσες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι γυναίκες όλων των ηλικιών - από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, του Πολυτεχνείου μέχρι και της σημερινής νέας γενιάς - που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ.

Στην κεντρική εκδήλωση - συζήτηση που έγινε χτες στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας Ενημέρωσης για τις Γυναίκες, αλλά και μπροστά στο γιορτασμό της 8 Μάρτη Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας και είχε θέμα "Η συμμετοχή της γυναίκας στο λαϊκό κίνημα", κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους γυναικείες οργανώσεις και πολλές γυναίκες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Σύσσωμο το προεδρείο της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρό του Κ. Μπουντούρογλου,η Μ. Πρίφτη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ και της ΕΔΥΕΕ, η Α. Μανδηλαρά, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ και της ΠΕΔΥΕΕ, η Γ. Σακκά, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδας Νοικοκυράς, η Μ. Καλουδάκη, από την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, η Στ. Ξαρχάκου, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, η Ι. Πλουμπίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, η Σ. Λαμπροπούλου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αργυρούπολης και η Μ. Ζεϊμπέκογλου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Νίκαιας. Επίσης από το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων η Γ. Βέη, τραγουδίστρια, η Ε. Βοϊσκου, λογοτέχνης, η Ι. Καρατζαφέρη, λογοτέχνης, η Δ. Πέτρουλα, λογοτέχνης, η Ε. Αναγνωστάκη - Τσαβάρα, ποιήτρια και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Παραβρέθηκε ο Ν. Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

Συνεχίζονται οι περιοδείες και εξορμήσεις

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες των κομματικών οργανώσεων και στελεχών σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας, στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις Γυναίκες που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας. Ετσι τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι εξής περιοδείες:

  • Σήμερα Πέμπτη:

- Περιοδεία στη Μηχανογράφηση ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ στις 10.00 π.μ. με επικεφαλής την Α. Γιαννούση.

- Περιοδεία στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ στις 10.00 π.μ. με επικεφαλής τηνΕ. Μπέλλου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σήμερα Πέμπτη η ΚΟ Κάτω Πατησίων πραγματοποιεί εξορμήσεις στη Λαϊκή Αγορά και σε Σούπερ Μάρκετ της περιοχής.
  • Η Επιτροπή Γυναικών της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων,καλεί όλες τις γυναίκες και όχι μόνο, της Ενωσής μας, στη γιορτή που οργανώνει προς τιμή της 8ης του Μάρτη Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας και των 50 χρόνων του ΔΣΕ. Η γιορτή θα γίνει την Κυριακή 9 Μάρτη στις 5.00 μ.μ. στην Αίθουσα Αντιστασιακών (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ