ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μας έχουν και υποχρέωση...

ΜΕ πρόταση του Ελληνα επιτρόπου Χρ. Παπουτσή συγκαλείται λέει η Κομισιόν για να αποφασίσει τι μέτρα θα πάρει για την κατάσταση στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. Ωραία εξυπηρέτηση κάναμε, στους εξεγερμένους Αλβανούς, στους οποίους κατά τα άλλα είμαστε αλληλέγγυοι...

***

Μάλιστα, για να δέσει ακόμα καλύτερα το πράγμα, θα συζητήσει το θέμα κι ο Πάγκαλος με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ, την Ολμπράιτ! Οχι τίποτε άλλο, αλλά στο Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα, νομίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ο Μπερίσα...

***

Μια και τον αναφέραμε αυτόν, είναι απορίας άξιο πώς άλλαξε έτσι αυτός ο άνθρωπος. Τον θυμάστε πόσο υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ανάπτυξης ήταν πριν μερικά χρόνια; Τι καλοσυνάτος και ηθικός; Θα φταίει το κλίμα κι η υγρασία εκεί στα Τίρανα (ή... Τύραννα)!

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ προσηλωμένη στην "αναβάθμιση της Παιδείας" και "στο καλό των μαθητών", η κυβέρνηση επιμένει να μη δίνει ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα των καθηγητών και να τους εξαναγκάζει να αποφασίζουν οι ΕΛΜΕ για παράταση της απεργίας.

***

Πάντως, ας μην το παρακάνουν οι κυβερνώντες με την επίκληση "της ταλαιπωρίας των παιδιών", γιατί τους έχουν πάρει χαμπάρι (τα παιδιά) κι εκνευρίζονται. Μ' αυτή δε, τη "μόδα" των... εφήβων με "Καλάσνικοφ" που έχει πέραση τελευταία στα Βαλκάνια, δεν ξέρεις τι γίνεται.

***

ΚΑΛΑ μας τα λένε εκεί στη ΝΔ, για 65.000 ψηφοφόρους που θα εκλέξουν 1000 συνέδρους κλπ. Το σημαντικό όμως δε μας το αναφέρουν. Σε τι ύψος αναμένεται να φτάσει η "κατά κεφαλήν" τιμή ψήφου;

***

Διότι κάτι τέτοια συνέδρια λειτουργούν κάπως σαν το Χρηματιστήριο, εκμεταλλεύεσαι την κατακόρυφη άνοδο για να κονομήσεις. Πώς λέμε "θεσμικοί", έτσι και "εσω - κομματικοί" επενδυτές.

Νέα αντεργατικά σενάρια

Αλλο σενάριο κυκλοφόρησε χτες, διά της "Καθημερινής", σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΣΕΒ για την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, παρότι ούτε αυτό είναι καινούριο. Το ξανασκέφτηκαν - λέει - και βρίσκουν δύσκολο το εγχείρημα για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών. Προσανατολίζονται, λοιπόν - κατά το σενάριο - να αφήσουν το 40ωρο τη βδομάδα με πλήρεις αποδοχές, αλλά να σπάσουν το ημερήσιο ωράριο - το οχτάωρο δηλαδή - ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν εναλλακτικό καθημερινό ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες τους! Που σημαίνει, πιθανά τετράωρο όταν δεν έχει δουλιά, αλλά και δεκάωρο και δωδεκάωρο όταν υπάρχει φούρια, ώστε να γλιτώνουν οι εργοδότες ακόμα και τις υπερωρίες!

Αυτό στη γλώσσα της "Λευκής Βίβλου" λέγεται "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας" και στην καθομιλουμένη "εργάτες στην κάνουλα", που ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!

Εκτός από τα παραπάνω, τέτοιου είδους σενάρια αποκαλύπτουν πλήρως και τον εντελώς υποκριτικό χαρακτήρα των δηλώσεων περί μέτρων που δήθεν αποσκοπούν στην αύξηση της απασχόλησης. Ενα τέτοιο μέτρο όχι μόνο δε θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα κόψει και από τις ήδη υπάρχουσες, αφού οι "εντός των τειχών" θα αντιμετωπίζονται σαν ρομπότ και όχι σαν εργάτες.

Προσκολλημένοι στο "ζωτικό χώρο"

Την εκτίμησή του, βάσει της οποίας υπαγορεύονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην κρίση στην Αλβανία, εξέφρασε χτες ο Κ. Σημίτης: "Το πρόβλημα της Αλβανίας είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας, ειρηνικής εξέλιξης της πολιτικής ζωής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Ωραία λόγια, κενά περιεχομένου, ακριβώς για να συγκαλύψουν και εξωραϊσουν την πολιτική της κυβέρνησης. Λέξη για τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ - αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση - που επέβαλαν και στήριξαν το καθεστώς Μπερίσα. Κουβέντα για τον εξεγερμένο γειτονικό λαό, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να αναλάβει τις τύχες του, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Ομως, τα ωραία λόγια δεν μπορούν να κρύψουν τη βασική ιδέα που με γυμνό μάτι φαίνεται ότι καθοδηγεί την πορεία πλεύσης της κυβέρνησης. Της αντιμετώπισης, δηλαδή, της Αλβανίας ως "ζωτικού χώρου". Αυτή η γραμμή είναι που υπαγορεύει τη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο πλαίσιο της επιβολής των εξελίξεων που αυτές επιθυμούν στη γειτονική αυτή χώρα, ενάντια βέβαια στην όποια θέληση των εξεγερμένων. Αυτό είναι το μόνο καθαρό στην κυβερνητική πολιτική, η οποία μόνο πολιτική αρχών δεν είναι.

Παράπονα για "χαμένες ευκαιρίες"

"Πικρή" διαπίστωση - απάντηση σε όσους ενθαρρύνουν βλέψεις και αναβιώνουν μεγαλοϊδεατικά όνειρα για τα Βαλκάνια, και ειδικότερα στην Αλβανία, κάνει το χτεσινό "Εθνος". Αναφέρει χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο, με αφορμή τις "φωνές" που καταλογίζουν στην κυβέρνηση "απραξία" και "αδυναμία παρέμβασης":"Η ευκαιρία να διασφαλίσει η χώρα μας έναν καθοριστικό ρόλο στις βαλκανικές εξελίξεις χάθηκε την περίοδο των μεγάλων ανακατατάξεων, τότε που με την κατάρρευση των καθεστώτων του "υπαρκτού σοσιαλισμού" διαμορφωνόταν μια άλλη πραγματικότητα στα Βαλκάνια... Και - ας μη γελιόμαστε - όλες οι επόμενες κινήσεις, όπως αυτές που συνδέονται με την κρίση στην Αλβανία, προσδιορίζονται σε σημαντικό βαθμό από την ιστορική εκείνη αποτυχία".

"Ξεχνά", όμως, η εφημερίδα ότι πάντα η "στρατηγική" των κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα ήταν να μαζέψουν κανένα ψίχουλο που θα έπεφτε από το τραπέζι των ηγεμόνων της "νέας τάξης". Προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα "συμπληρωματικό ρόλο" στα Βαλκάνια δε δίστασαν να εμπλακούν σε όλες τις επεμβάσεις και τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών, με αποτέλεσμα να εκτεθούν και απομονωθούν στα μάτια των γειτονικών λαών. Εξάλλου, οι τοποτηρητές, που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί σε ορισμένα βαλκανικά κράτη, προτιμούν να συναλλάσσονται απευθείας με τα μεγάλα αφεντικά, παρά με τους υποτακτικούς τους.

"Αλλοθι" γελοιότητας

"Αλλοθι" για τη χειροτέρευση της κατάστασης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προσπαθεί να βρει η πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ". Οχτώ μήνες μετά την είσοδό της στο ναυπηγείο, καμιά μεγάλη δουλιά δεν έχει μπει, παρότι αμείβεται αδρά γι' αυτό. "Ανακάλυψε" λοιπόν ποια είναι η... αιτία. Σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση του διευθυντή Μίτσελ, οι εφοπλιστές δε δίνουν δουλιές στο ναυπηγείο, γιατί οι εργαζόμενοι δε φοράνε κράνη και δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας!

Ναι, αυτό το σαθρό και καταγέλαστο επιχείρημα πρόβαλαν, λες και μπορούν να πείσουν κανέναν ότι οι εφοπλιστές - αυτοί που "ανδρώθηκαν" στέλνοντας στον πάτο της θάλασσας χιλιάδες ναυτεργάτες - ενδιαφέρονται για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Προκύπτει όμως και ένα ερώτημα: Τι γίνεται με τα συλλογικά μέτρα προστασίας, για τα οποία είναι υπεύθυνη η πολυεθνική; Με την επικίνδυνη για εγκαταστάσεις και προσωπικό μείωση των βαρδιών στις δεξαμενές, στο όνομα της μείωσης του κόστους; Την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων και μια σειρά άλλα;

Και διεμοιράσαντο...

Ενα κράτος

δυο κομμάτια,

κι οι τρανοί

ρίχνουν το ζάρι,

για να δουν

πόσα θα πάρει

ο καθένας τους

ιμάτια!

Ενα κράτος

σε παγίδα,

στου εμφύλιου

τη φρίκη,

"το χιτώνιο

μου ανήκει,

πάρτε οι άλλοι

τη χλαμύδα"!

Ενα κράτος

σαν κουβάρι,

που τρεκλίζει,

παραπαίει,

που οι άθλιοι

"Ρωμαίοι"

το μοιράσαν

στο "κουμάρι"!

Ο οίστρος

"Βαθιές τομές"

"Η μερική απασχόληση ισχύει στην Ελλάδα", δήλωσε - και σωστά - ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, θυμίζοντας και εξυμνώντας ουσιαστικά τον πολυνόμο 1892/90 της ΝΔ, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το θατσερικό καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Επομένως - όπως διευκρίνισε - για την κυβέρνηση Σημίτη ο νόμος αυτός είναι "ένα το κρατούμενο" και ετοιμάζεται να προχωρήσει παραπέρα "σε μια βαθιά τομή στην αγορά της εργασίας". Τα λεγόμενά του και προπαντός τα "δείγματα γραφής" που δίνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, με τα περιβόητα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης", τον ψευδεπίγραφο νόμο για την απασχόληση, τη συγκάλυψη της πιο μεγάλης εργασιακής βαρβαρότητας που επεκτείνεται στους χώρους εργασίας, τις εξελίξεις στο ωράριο των καταστημάτων, την επικείμενη επίθεση στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης κλπ. κλπ., δείχνουν ότι "βαθιά τομή" θα πει πλήρης κατεδάφιση.

Ομορφα όλα μοιρασμένα

Το είπε η πρώην βουλευτής της ΝΔ Νίκη Τζαβέλα, η οποία, λόγω της ιδιότητάς της ως στέλεχος του ομίλου Λάτση, προφανώς γνωρίζει περισσότερα. Αναφερόμενη στην οικονομική διείσδυση και την πολιτική επενδύσεων της κυβέρνησης, δήλωσε στο "Φλας": "Εχει γίνει ισόρροπη κατανομή στα χαρτιά. Το βορρά της Αλβανίας στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον έχει αναλάβει η Ιταλία και το νότο η Ελλάδα λόγω συνόρων". Ποιος μίλησε για μοιρασιά και ζώνες επιρροής;

Ιδια πολιτική, διαφορετικές μέθοδοι

Σε τι διαφέρει η κυβέρνηση Σημίτη από τις προκατόχους της όσον αφορά την αντιμετώπιση των εξελίξεων στα βόρεια σύνορά μας; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκρυβαν και στα λόγια ότι ήθελαν να παίξουν έναν ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η σημερινή κυβέρνηση κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης, χωρίς να το διατυμπανίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες το σύνολο των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων - λες και "υπάκουσαν" σε κάποιο κέντρο - με κύρια άρθρα τους και σχόλια έβαλαν στο στόχαστρο τους "θερμοκέφαλους", τύπου Παπαθεμελή, γιατί χαλάνε τη σούπα και δίνουν πατήματα στον Μπερίσα. Βέβαια έχει τη θετική πλευρά του η "απομόνωση" των θερμοκέφαλων, αλλά χάνει την όποια πρακτική αξία της, αφού η γραμμή της κυβέρνησης, όσο και αν επιχειρείται να συγκαλυφτεί πίσω από διακηρύξεις, είναι γραμμή ανάμειξης, έστω και μέσω των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση πάντως δε φαίνεται να αποδέχεται την αρχή ο γειτονικός λαός να δώσει τη λύση μόνος του, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Βέβαια, κανείς δεν αναμένει από την κυβέρνηση Σημίτη να δείξει την αλληλεγγύη της στον αλβανικό λαό. Γιατί, απλά, δεν την έχει δείξει στον ελληνικό λαό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ