ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Γυναίκα με όνειρα

Τη "Γυναίκα με παραισθήσεις",του Αλαν Αϊγκμπορν,που παρουσιάζει ο θίασος "Επιλογή" του Νικήτα Τσακίρογλου,στο θέατρο "Διάνα",προτείνει, αύριο, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ,στα πλαίσια του Διμήνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και με την ευκαιρία του εορτασμού της Μέρας της γυναίκας.

Το δύσκολο και ελκυστικό αυτό ρόλο επωμίζεται η Χρυσούλα Διαβάτη,η οποία μιλά με πάθος τόσο για το έργο όσο και για το ρόλο. "Σ' αυτό το έργο - λέει η Χρυσούλα Διαβάτη - καθρεφτίζεται η ευαισθησία της γυναικείας ψυχής. Είναι ένα έργο πολύ σύγχρονο. Οπως ο σύγχρονος άνθρωπος, θέλοντας να ξεφύγει από αυτή τη ζωή που δεν τον ικανοποιεί, επιχειρεί να ταξιδεύει με κάποιες φαντασιώσεις, έτσι κι αυτή η γυναίκα ξεφεύγει με τις παραισθήσεις της σ' έναν καλύτερο κόσμο, όπως αυτή τον νομίζει. Το έργο φαινομενικά είναι ένα παραμύθι. Ολοι αυτοί που παρουσιάζονται στις παραισθήσεις της ως ιδανικοί προέρχονται από την αστική τάξη. Το έργο περιέχει ταξικά στοιχεία. Η μεγαλοαστική τάξη είναι το όνειρο αυτής της μικροαστής. Μ' αυτήν εκτρέφεται μέσα από τις σαπουνόπερες, τα βίπερς, τις κοσμικές στήλες, που εισχωρούν μέσα στη μικροαστική τάξη, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν το πλασματικό όνειρο. Αυτό, όμως, είναι παγίδα. Είναι σχιζοφρένεια. Οχι, δεν μπορείς να ονειρεύεσαι τέτοια πράγματα. Μέσα από τις ίδιες σου τις πράξεις, μέσα από τον ίδιο σου τον αγώνα οφείλεις να δημιουργήσεις και να φτάσεις τα δικά σου όνειρα.Φτάνει στον παραλογισμό. Εκεί οδηγούμαστε. Εκεί μας οδηγούν τα συστήματα. Δε φταίει η γυναίκα αυτή αν τρέφεται με ψεύτικα όνειρα. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα σε αδυνατεί. Αυτό τον κόσμο θίγει ο συγγραφέας".

Η "Γυναίκα με παραισθήσεις" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου και μουσικούς ήχους Δημήτρη Ιατρόπουλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Γιώργος Αρμένης, Αννα Γεραλή, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ντίνος Αυγουστίδης, Μαρή Κωνσταντάτου και Χρήστος Γιάνναρης.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Β. Λάζαρη: "ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ" (ΣΕ)
  • Ν. Γεωργιάδης: "Από το Βυζάντιο στον Μάρκο Βαμβακάρη" (ΣΕ)
  • Γκι Ντε Μοπασάν: "Ιστορίες φαντασίας" (ΣΕ)
  • Ειρ. Καμαράτου - Γιαλλούση: "Το ξενολούλουδο" (ΣΕ)
  • Δ. Μανθόπουλος: "Ο παππούς μου ο Παπούα" (ΣΕ)

Αφιερωμένη στον Τ. Κυπραίο είναι η συναυλία που πραγματοποιείται αύριο

Κύκλο διαλέξεων με θέμα "Ο προϊστορικός άνθρωπος και το περιβάλλον του" διοργανώνουν η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το "Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού". Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιείται σήμερα (9πμ-1.30μμ και 5μμ-9μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Θα μιλήσουν οι: Χρ. Ντούμας, Ι. Μπασιάκος, Αν. Ντάρλας κ. ά.

  • Αύριο (11πμ) το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προσκαλεί τα παιδιά στη "Στοά του Βιβλίου" (Πεσμαζόγλου 5), σε μια πρωτότυπη αποκριάτικη γιορτή. Οι μικροί Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να μεταμορφωθούν σε ήρωες παραμυθιών, να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να παρελάσουν στο κέντρο της πόλης.
  • Εκδήλωση με θέμα "Γυναικείες μορφές και ψυχαναλυτικά σχόλια στην Ορέστεια του Αισχύλου" θα πραγματοποιηθεί σήμερα (7.30μμ), στο "Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν" (Μ. Αυρηλίου 5, Αέρηδες).

Ολοκληρώνει την Κυριακή ο Νίκος Ζιώγαλας τις εμφανίσεις του, στη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι" (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι). Ο γνωστός τραγουδοποιός με τους μουσικούς του παρουσιάζει τραγούδια από τις πέντε δισκογραφικές του δουλιές, μια επιλογή από τραγούδια του τελευταίου του δίσκου "Παλιοί λογαριασμοί" και άλλα αγαπημένα τραγούδια.

  • Μέχρι και την Κυριακή, η Μαριώ και ο Θωμάς Κοροβίνης μας κρατούν συντροφιά στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι). Παρουσιάζουν μια ανθολογία από ξεχασμένα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του '60.
  • Σήμερα, αύριο, αλλά και την Κυριακή (11μμ), στο ΑΣΣΟΣ - Καφέ Παράσταση (Βαλτετσίου 15 και Ιπποκράτους), φιλοξενείται ο Αχ. Περσίδης και το οργανικό μουσικό σύνολο "Νότιος ήχος".

Αποκριάτικο κρεσέντο και ξεφάντωμα, μέχρι και τη Δευτέρα στο "Χαφ Νοτ τζαζ κλαμπ" (Τριβωνιανού 17). Στους ρυθμούς της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, μας μεταφέρει από τις 11 το βράδυ η Μόνικα Σέιερ και το γκρουπ της "Μόνικα Λίπσο".

  • Στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Ζωοδόχου Πηγής 98), σήμερα (11μμ), φιλοξενείται μεσαιωνική μουσική και ποίηση με τους: Ε. Πολίτη (φλάουτο), Μ. Αργυροπούλου (κοντραμπάσο), Π. Πρίφτη (φλάουτα με ράμφος και κρουστά) κ. ά. Στον ίδιο χώρο αύριο παρουσιάζονται οι "Συνήθεις ύποπτοι" σε δικά τους τραγούδια.
Μουσική και εκδηλώσεις

Κάθε βράδυ Κυριακής στο Μουσικό Σπίτι "Δίαυλος" (Δράκου 9), φιλοξενούνται τα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι.Το σεργιάνι στις γειτονιές του Μ. Χατζιδάκι αναλαμβάνουν ο Δ. Ντάσιος και η Δ. Φωτοπούλου με τη σύμπραξη του Τ. Κωνσταντακόπουλου.Στον ίδιο χώρο κάθε Δευτέρα βράδυ, ο Δ. Σκουλάς τραγουδάει μαντινάδες, ριζίτικα τραγούδια, τραγούδια του γάμου και της τάβλας, αλλά και έντεχνα τραγούδια.

  • Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Κανάρη 1), στα πλαίσια του αφιερώματος στον σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο,προβάλλει σήμερα στις αίθουσές της την ταινία του "Ρομαντικό σημείωμα".
  • Το "Ινστιτούτο Ερευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς" (Παπαδιαμαντοπούλου 13, 3ος όροφος), σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα" και με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας,διοργανώνει εκδήλωση σήμερα (10π.μ. - 10μ.μ.). Παράλληλα, θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου.
  • Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής δίνει σήμερα (8.30μ.μ.) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με διευθυντή τον Δ. Χωραφά και σολίστ τον Ι. Χάεμπλερ (πιάνο). Στον ίδιο χώρο, αύριο, τιμώμενο πρόσωπο στη συναυλία του Κύκλου Ελληνικής Μουσικής είναι ο Τάσος Κυπραίος.Στη βραδιά αυτή, με τίτλο "60 χρόνια ερμηνείας - 40 χρόνια δάσκαλος",μαθητές του θα ερμηνεύσουν γνωστά έργα. Τέλος, η Ορχήστρα των Χρωμάτων,την Κυριακή, θα παρουσιάσει το έργο του Χολστ "Οι πλανήτες",το "Κοντσέρτο για πιάνο" του Σκριάμπιν και το καινούριο έργο του νέου μουσικού Ν. Πλατύραχου "Η μυσταγωγία του φθινοπώρου".
  • Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων,στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), διοργανώνει βραδιά κλασικής και χορωδιακής μουσικής. Είσοδος ελεύθερη.

Η ποιητική ανάταση, το ξέφρενο ξέσπασμα των παθών, αλλά και η ρομαντική κοινωνική αγωνία στην ευγενέστερη έκφρασή της, χαρακτηρίζουν το έργο του Φρίντριχ Σίλερ "Μαρία Στιούαρτ",που παρουσιάζεται στο "Αμφιθέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου.Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση - χρησιμοποιώντας και πάλι στίχο ομοιοκατάληκτο στα σημεία του έργου που ο Σίλερ διατυπώνει την ποιητική του σύλληψη με ομοιοκατάληκτους στίχους. Τα σκηνικά είναι του Απόστολου Βέττα,το κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Χριστίνα Κουτσουδάκη, Γιώργος Κροντήρης, Λήδα Τασοπούλου, Σωτήρης Βάγιας, Σπύρος Μαβίλης, Διονύσης Μανουσάκης, Μαρία Σκούντζου κ. ά.

Μέχρι τις 29 του Μάρτη στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Νικολόπουλου.Η δημιουργία του μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια πάλλουσα ζωγραφική, που καταγράφει μνήμες και βιωματικές καταστάσεις παιδικών και μεταγενέστερων χρόνων, φιλτραρισμένα μέσα από μια ποιητική και μεταφυσική διάθεση.

"Το σχέδιο, το χρώμα, η εικαστική διάθεση του Γ. Νικολόπουλου", σημειώνει ο Νικόλας Ευγένειος,"ορμητικός ποταμός που πηγάζει απ' τον έρωτα που λέγεται Ελλάδα, τρέχει μέσ' τ' άπειρα σκληρά και τρυφερά τοπία της, και με παρασέρνει στη μέθη του, ξυπνώντας μου αισθήσεις και συνειρμούς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ