ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεπέρασαν και τα όρια της προβοκάτσιας
  • Αντικομμουνιστικός εμετός στην πρώτη σελίδα της "Αυριανής"
  • Δριμύτατη απάντηση του ΚΣ της ΚΝΕ

Με ένα κατάπτυστο πρωτοσέλιδο - προϊόν καταφανώς εξωδημοσιογραφικού κέντρου - και με στόχο να προωθηθεί τάχιστα η κυβερνητική γραμμή για επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, με κάθε μέσο και τρόπο, δόθηκε χτες, από την "Αυριανή", η συνέχεια στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα των Γιαννόπουλου - Τσουκάτου. Η χτεσινή επίθεση στο ΚΚΕ, με ένα κείμενο που ξεφεύγει κατά πολύ και από αυτά τα όρια της προβοκάτσιας, έγινε με αφορμή τα στημένα, προχτές, επεισόδια στη Νομική Σχολή (σ.σ. "γιαούρτωμα" του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η φοιτητική παράταξη της ΝΔ (ΔΑΠ) με ακροατήριο που της εξασφάλισε η ΠΑΣΠ και με τα ΕΑΑΚ σε διατεταγμένο ρόλο "διαμαρτυρόμενου", ώστε να εξασφαλιστεί το φωτογραφικό υλικό για την περαιτέρω "δημοσιογραφική" αξιοποίηση...).

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση αυτό το στήσιμο, προχτές το βράδυ, κατόπιν υπόμνησης στελεχών του κυβερνητικού κόμματος (το τυπικό πρόσχημα το έδινε ανακοίνωση της ΠΑΣΠ) γράφτηκε και στάλθηκε, κατ' ευθείαν από το γραφείο της διεύθυνσης του συγκροτήματος Κουρή, στο τυπογραφείο, τόσο το κείμενο της πρώτης σελίδας όσο και το εμφανιζόμενο ως "ρεπορτάζ" στις εσωτερικές σελίδες της "Αυριανής". Από το "ρεπορτάζ" απουσιάζει το υπαρκτό γεγονός, ότι από την πρώτη στιγμή οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας εντόπισαν και κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους, που μοιράστηκε σε όλα τα ΜΜΕ, το στήσιμο των επεισοδίων, και ότι αυτό το στήσιμο είναι άμεσα σχετικό με το σχεδιασμό διάλυσης και εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος.

Σε αντιδιαστολή με τα πραγματικά γεγονότα, με βάση κύρια το πρωτοσέλιδο της "Αυριανής", έγινε προσπάθεια να περάσει στην κοινή γνώμη ως πραγματικότητα η κατασκευασμένη "είδηση" ότι "επί μιάμιση ώρα προπηλάκιζαν τον Αρσένη" οι Κνίτες, οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται στον ξύλινο τίτλο να κρατούν "όμηρο υπουργό"! Στο εσωτερικό ρεπορτάζ ο απόγονος του Γκαίμπελς απλώνει απλά όλο τον αντικομμουνιστικό εμετό των προϊσταμένων του, αφού η βασική αποστολή έχει ήδη εκτελεστεί από την πρώτη σελίδα.

Προειδοποίηση

Σε άμεση αντίδραση σ' αυτό το αντικομμουνιστικό παραλήρημα το ΚΣ της ΚΝΕ απάντησε με δριμύτατη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, που αποκαλύπτει τους στόχους και το σχεδιασμό των εμπνευστών αυτής της επίθεσης. Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

"Η ΚΝΕ καταγγέλλει το κατάπτυστο δημοσίευμα της "Αυριανής", που, ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας, διαστρεβλώνει ανερυθρίαστα γεγονότα και πραγματικότητα, συκοφαντεί την ΚΝΕ και προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου αντιΚΚΕ επίθεση.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αντικομμουνισμού, που καλλιεργείται από την κυβέρνηση, με την οποία συνδέεται και το συγκεκριμένο έντυπο. Στόχος και σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να αθωωθεί ο αντιλαϊκός κατήφορος της κυβέρνησης και να ανακοπούν οι λαϊκές αντιδράσεις, οι οποίες εντείνονται, ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας που φουντώνει.

Στην προσπάθεια να περάσουν όσο το δυνατό πιο ανώδυνα, για την κυβέρνηση, οι αντιλαϊκές επιταγές της ΕΕ, συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν και άλλες δυνάμεις: Η ΔΑΠ στο ρόλο του οργανωτή της κυβερνητικής προπαγάνδας και η ΠΑΣΠ στο ρόλο του ακροατηρίου στις εκδηλώσεις της ΔΑΠ. Ταυτόχρονα, τα "αριστερά" ΕΑΑΚ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σχεδίων διάλυσης και εκφυλισμού του μαζικού κινήματος.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, τοποθετήθηκαν χτες (σ.σ. προχτές) με σαφήνεια πάνω στα γεγονότα, καταδικάζοντας τα στημένα επεισόδια και την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διάλυσης στην οποία εντάσσονται.

Το ΚΣ της ΚΝΕ προειδοποιεί και την κυβέρνηση και τα φερέφωνα της μαύρης προπαγάνδας πως δεν μπορούν να αποτρέψουν τη μαζική, αγωνιστική απάντηση των φοιτητών και του λαού στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης".


Αντικομμουνιστική εκστρατεία

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιβάλλει τα αντιλαϊκά μέτρα διά πυρός και σιδήρου, ανεβάζει καθημερινά τους τόνους της πρωτοφανούς επίθεσης κατά του ΚΚΕ. Πρόκειται για επίθεση αναμενόμενη και σε σημαντικό βαθμό αναπόφευκτη, η οποία, διόλου τυχαία, έχει ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες των λαϊκών κινητοποιήσεων, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των "εκσυγχρονιστών". Η αντικομμουνιστική επίθεση, που παίρνει ορισμένες φορές χαρακτηριστικά υστερίας, έχει ενταθεί τελευταία και έχει πάρει μάλλον μόνιμο χαρακτήρα. Μετά την ανακάλυψη των "υποκινούμενων" από το ΚΚΕ αγώνων, η επίθεση ξετυλίγεται, με πρόσχημα τη συκοφαντική κατηγορία ότι το ΚΚΕ οργανώνει "αντισυγκεντρώσεις" στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ!. Με τη φόρα που έχουν πάρει χρέωσαν στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ τα επεισόδια προχτές στη Νομική, παρ' όλο που είχαν αποδοκιμαστεί από τη φοιτητική παράταξη, την οποία στηρίζει η ΚΝΕ.

Το πρώτο λογικό συμπέρασμα είναι ότι η επίθεση αυτή εξηγείται γιατί προφανώς η κυβέρνηση διακρίνει στο ΚΚΕ ένα σημαντικό εμπόδιο - αν όχι το υπ' αριθμόν ένα - για την απρόσκοπτη πορεία υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης σε κάθε εμφάνισή του υποδαυλίζει την κινδυνολογία και την ιδεολογική τρομοκρατία, επισείοντας τον"μπαμπούλα" της "αλβανοποίησης" και της "περιθωριοποίησης", στην περίπτωση που εφαρμοστεί η πολιτική του ΚΚΕ.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι ο λυσσώδης αγώνας της κυβέρνησης ενάντια στο ΚΚΕ είναι μονομέτωπος. Κανένα άλλο κόμμα - ούτε η "επάρατος Δεξιά" - δεν έχει βρεθεί σταθερά στο στόχαστρο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Λογικό και εύκολα εξηγήσιμο. Κανένα άλλο κόμμα δεν αντιπαλεύει στην ουσία της την κυβερνητική πολιτική. Κανένα άλλο κόμμα δεν αγωνίζεται για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Οι στόχοι της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, γιατί περί τέτοιας πρόκειται στην ουσία, είναι προφανείς και δε διαφέρουν σε σπουδαία πράγματα από τους στόχους του "παραδοσιακού" αντικομμουνισμού:

Πρώτο. Η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσω του χτυπήματος του ΚΚΕ, να παραλύσει κάθε συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία επιδεινώνονται από τις επιλογές της κυβέρνησης. Θέλει, δηλαδή, να αποδυναμώσει τους ενωτικούς και μαζικούς αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν όλοι οι πληττόμενοι από την πολιτική της, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα ψηφίζουν. Το ΚΚΕ είναι αυτό που πρωτοστατεί στους αγώνες, αλλά δίνει και προοπτική σε αυτούς, στο πλαίσιο του λαϊκού μετώπου πάλης.

Δεύτερο: Αποσκοπεί να πλήξει το ΚΚΕ, να υψώσει τείχη γύρω από αυτό, τείχη καχυποψίας και μη εμπιστοσύνης από τις λαϊκές μάζες. Αυτό το επιχειρεί κυρίως μέσα από τη συκοφαντία και την προβοκάτσια. Η προπαγάνδα της θυμίζει έντονα τις μαύρες εποχές των "συνοδοιπόρων των κομμουνιστών", όπου οι κομμουνιστές λίγο απέχουν από το να θεωρούνται "μιάσματα".

Είναι ολοφάνερο ότι η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ δεν αφορά στενά το Κόμμα, τα μέλη και τους οπαδούς του οποίου δεν αγγίζει. Είναι υπόθεση όσων δε σκύβουν το κεφάλι στον "εκσυγχρονισμένο νεοφιλελευθερισμό", αυτών που αντιστέκονται και αγωνίζονται, για να μην επιστρέψει η κοινωνία στο Μεσαίωνα. Ολοι αυτοί, και σε αυτούς περιλαμβάνονται και μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αγωνίζονται δίπλα δίπλα με τους κομμουνιστές, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουν έμπρακτη απάντηση στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης. Δυναμώνοντας τους αγώνες, ενισχύοντας το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ