ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Καθυστερούν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Χιλιάδες συνταξιούχοι ναυτεργάτες δεν έχουν πάρει ακόμη την αύξηση στις συντάξεις τους

Ακριβώς 50.000 συνταξιούχοι ναυτεργάτες δεν έχουν δει δραχμή αύξηση στις συντάξεις τους,καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η ρύθμιση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων των ναυτεργατών στο 60% του μισθού του εν ενεργεία ναυτεργάτη, που υποτίθεται ότι έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2000και την οποία είχε παρουσιάσει μέσω «τυμπανοκρουσιών» η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ! Η αποκάλυψη αυτή έγινε χτες κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στη διάρκεια της οποίας έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από εκπροσώπους της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η αύξηση που προβλέπει η ρύθμιση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 13.500 δραχμές και μέχρι τώρα έχει καταβληθεί σε 13.500 συνταξιούχους από τους 63.500 του ΝΑΤ!

Από τους εκπροσώπους των ναυτεργατών, που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΝΑΤ, αλλά και από τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, επισημάνθηκε ότι η καθυστέρηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους όρους διαβίωσης των συνταξιούχων ναυτεργατών, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία ζει με τα ψίχουλα των 95 και 100 χιλιάδων δραχμών το μήνα. Οι ναυτεργάτες απαίτησαν να αναπροσαρμοστούν άμεσα οι συντάξεις όλων των ναυτεργατών. Επίσης, αντίστοιχη αναπροσαρμογή να γίνει και στις επικουρικές συντάξεις. Ενώ κατέθεσαν και το πάγιο αίτημα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού και την καλυτέρευση των όρων συνταξιοδότησης.

Από την πλευρά του προέδρου του ΝΑΤ και της πλειοψηφίας της διοίκησης δε δόθηκε καμία απάντηση απέναντι στα αιτήματα και επιπλέον αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα ελέγξει τους φακέλους 5.000 χαμηλοσυνταξιούχων, για να εξακριβωθεί, αν παίρνουν σύνταξη και από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης του εσωτερικού ή εξωτερικού. Ο έλεγχος αυτός προβλέπεται από το πολυνόμο έκτρωμα 2575/98 του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και έχει σκοπό το «κόψιμο» των συντάξεων. Ακόμα, οι υπάλληλοι του ΝΑΤ που θα συμμετέχουν στην επιτροπή και οι οποίοι θα πάρουν κάποιο «πριμ» για τις υπηρεσίες τους, θα επιλεχθούν από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ταμείου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους εκπροσώπους των ναυτεργατών στη διοίκηση του ΝΑΤ, καταψήφισε την απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής και κατήγγειλε τον τρόπο επιλογής των υπαλλήλων, με τον οποίο θα ευνοηθούν τα... «δικά μας παιδιά». Ανέφερε ακόμα ότι τα όσα προωθεί το ΝΑΤ σε βάρος των συνταξιούχων αποτελούν προέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, την οποία υποστηρίζει και η ΝΔ και υπογράμμισε ότι οι ναυτεργάτες θα απαντήσουν με το συντονισμένο αγώνα τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σταθερά σε ταξική ρότα

Η πλειοψηφία της γενικής του συνέλευσης έστειλε μήνυμα ταξικού αγώνα

Μήνυμα έντασης της ανυποχώρητης πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και δυναμικής συμβολής στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, έστειλαν οι αντιπρόσωποι της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Παρουσιάζοντας το διοικητικό απολογισμό του 1999, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «το ΔΣ, που εκλέχτηκε στο 24ο Συνέδριο, λειτούργησε με βάση τις αποφάσεις του, που κινούνται στη σωστή ταξική - διεκδικητική κατεύθυνση, με βασική επιδίωξη την επεξεργασία θέσεων για τα προβλήματα των εργαζομένων, την ενημέρωση και ενεργοποίησή τους για τη διεκδίκηση λύσεων σ' αυτά».

«Η άποψή μας είναι - υπογράμμισε - πως η απόρριψη της γραμμής των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και αρκετών Ομοσπονδιών από τα σωματεία της δύναμής μας, η υιοθέτηση της ταξικής αγωνιστικής γραμμής και η συστράτευσή τους με την αντίληψη που εκφράζει σήμερα το ΠΑΜΕ είναι όρος για την επιβίωση και την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να γίνει αποτελεσματικό».

Οσον αφορά στα μέτωπα πάλης που πρωτοστάτησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Τάκης Τσιόγκας ανέφερε ενδεικτικά τους αντιπολεμικούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες ενάντια στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στην εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την παράδοση του Οτσαλάν, τις πρωτοβουλίες που πήρε για αγώνες διεκδίκησης μιας φιλολαϊκής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων, για την ανάπτυξη κοινής δράσης με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για τη διεκδίκηση λύσεων σε τοπικά προβλήματα, τη συμπαράστασή του στους δίκαιους αγώνες των μαθητών κ. ά.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Απρίλη, ο Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι «διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στην οποία συνειδητά ο δικομματισμός και η άρχουσα τάξη προσπαθούν ν' αποπροσανατολίσουν και να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους , ώστε να τους αποσπάσουν την ψήφο τους και μετά τις εκλογές να τη χρησιμοποιήσουν για την εφαρμογή των νέων αντεργατικών μέτρων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει ν' απαιτήσουν αντικειμενική ενημέρωση από τα ΜΜΕ για τις θέσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές, τη διεξαγωγή των εκλογών με όρους ισοτιμίας για όλους, την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ώστε να υπάρχει γνήσια έκφραση της λαϊκής θέλησης στην κάλπη, το σταμάτημα των ρουσφετιών και των ψεύτικων υποσχέσεων, την τοποθέτηση του κάθε κόμματος χωρίς μισόλογα πάνω στα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και το λαό, εξηγώντας ποιοι ευθύνονται γι' αυτά, τι θα γίνει στη μετα-ΟΝΕ εποχή, ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει απ' αυτή την εξέλιξη, ώστε με γνώση και σωστά κριτήρια ψήφου η εργατική τάξη να κάνει τις επιλογές της.

Στην ετήσια γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, οι αντιπρόσωποι ενέκριναν κατά συντριπτική πλειοψηφία το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που προτάθηκε και αφορά στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μονοετούς διάρκειας, με κατώτερο μεροκάματο 10.000, κατώτερο μισθό 250.000, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, στην επιβίωση των ανέργων, στη νομοθετική γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου με 7 ώρες απασχόλησης την ημέρα, σε εβδομάδα 5 ημερών, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και με βελτίωση των αποδοχών, στη δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, στα κοινωνικά δικαιώματα, στους εργαζόμενους σπουδαστές και στους αλλοδαπούς εργάτες. Ταυτόχρονα ενέκριναν μια σειρά ψηφισμάτων που στρέφονται εναντίον της αυταρχικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αλγεινή εντύπωση στους αντιπροσώπους της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΕΚΛ προκάλεσε το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ - που αποτελούσαν μια ισχνή μειοψηφία - καταψήφισαν τόσο το πρόγραμμα δράσης, όσο και τα ψηφίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταψήφισαν ακόμα και το ψήφισμα που αφορά στο αίτημα για οικονομική ενίσχυση των ανέργων.

ΑΝΕΡΓΟΙ
Απαίτησαν δουλιά και στήριξη

Νέα συγκέντρωση των ανέργων της Λάρισας χτες, συνεχίζουν την Παρασκευή

Στους δρόμους «ξεχύθηκαν», για μια ακόμα φορά χτες, εκατοντάδες άνεργοι της Λάρισας, καταγγέλλοντας την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους στερεί το δικαίωμα στην εργασία και διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Συμμετέχοντας στην τέταρτη κατά σειρά κινητοποίηση, που πραγματοποίησαν μέσα σε διάστημα τριών μηνών, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Επιτροπής Ανέργων, απαίτησαν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 200 χιλιάδων δραχμών, που η κυβέρνηση αρνείται επανειλημμένως, την αποζημίωση των 330 πρώην εργαζομένων της «ΡΟΚΑ» και των 28 της «ΧΕΝΤΕΝ», καθώς και τη λήψη άλλων άμεσων μέτρων για την ανακούφισή τους. Ταυτόχρονα, προειδοποίησαν την κυβέρνηση και τη ΝΔ, που αναλώνονται σε ανούσιες «κοκορομαχίες», εκμεταλλευόμενοι το πρόβλημά τους, αλλά και όλους όσοι ορκίζονται στο δήθεν μονόδρομο της ΟΝΕ που ρίχνει τους εργαζόμενους στον «Καιάδα» της ανεργίας, ότι θα τους «μαυρίσουν» στις εκλογές της 9ης Απρίλη.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι άνεργοι του νομού εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την κοροϊδία που υφίστανται από την κυβέρνηση, που, ενώ ισχυρίζεται ότι «κόπτεται» για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αρνείται να τους καταβάλει ακόμα και την οικονομική βοήθεια των 200 χιλιάδων δραχμών και προικοδοτεί τους εργοδότες με τα δισεκατομμύρια των σεμιναρίων «ψευτοκατάρτισης».

Στην ομιλία του, ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι οι άνεργοι πρέπει να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά τον αγώνα τους, γιατί μόνο έτσι θ' ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στη δραματική και αλματώδη αύξηση της ανεργίας και αυξάνει τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόσθεσε, δε, ότι για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας απαιτούνται να εφαρμοστούν μέτρα και πολιτικές, που θα υπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Μετά τη συγκέντρωση, οι άνεργοι της Λάρισας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την καταδίκη τους στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η πορεία κατέληξε στην Νομαρχία Λάρισας, όπου οι άνεργοι προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον νομάρχη Γ. Φλώρο.

Οι άνεργοι της Λάρισας όρισαν νέο αγωνιστικό ραντεβού την Παρασκευή το πρωί, πραγματοποιώντας νέα συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Λάρισα έχει υπερδιπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μέχρι τις 27/12/1999 έφταναν τους 19.100, ενώ σε σχέση με το 1998 αυξήθηκαν κατά 5.700.

Συγκέντρωση γυναικών από το ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση γυναικών θα διοργανώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), στις 8 Μάρτη, Μέρα της Γυναίκας, στις 6 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσια πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ, που έχουν να κάνουν και με τη θέση της εργαζόμενης γυναίκας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την ανάγκη να λυθούν, μαζί με αυτά όλων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ