Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Καθυστερούν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Χιλιάδες συνταξιούχοι ναυτεργάτες δεν έχουν πάρει ακόμη την αύξηση στις συντάξεις τους

Ακριβώς 50.000 συνταξιούχοι ναυτεργάτες δεν έχουν δει δραχμή αύξηση στις συντάξεις τους,καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η ρύθμιση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων των ναυτεργατών στο 60% του μισθού του εν ενεργεία ναυτεργάτη, που υποτίθεται ότι έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2000και την οποία είχε παρουσιάσει μέσω «τυμπανοκρουσιών» η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ! Η αποκάλυψη αυτή έγινε χτες κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στη διάρκεια της οποίας έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από εκπροσώπους της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η αύξηση που προβλέπει η ρύθμιση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 13.500 δραχμές και μέχρι τώρα έχει καταβληθεί σε 13.500 συνταξιούχους από τους 63.500 του ΝΑΤ!

Από τους εκπροσώπους των ναυτεργατών, που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΝΑΤ, αλλά και από τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, επισημάνθηκε ότι η καθυστέρηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους όρους διαβίωσης των συνταξιούχων ναυτεργατών, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία ζει με τα ψίχουλα των 95 και 100 χιλιάδων δραχμών το μήνα. Οι ναυτεργάτες απαίτησαν να αναπροσαρμοστούν άμεσα οι συντάξεις όλων των ναυτεργατών. Επίσης, αντίστοιχη αναπροσαρμογή να γίνει και στις επικουρικές συντάξεις. Ενώ κατέθεσαν και το πάγιο αίτημα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού και την καλυτέρευση των όρων συνταξιοδότησης.

Από την πλευρά του προέδρου του ΝΑΤ και της πλειοψηφίας της διοίκησης δε δόθηκε καμία απάντηση απέναντι στα αιτήματα και επιπλέον αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα ελέγξει τους φακέλους 5.000 χαμηλοσυνταξιούχων, για να εξακριβωθεί, αν παίρνουν σύνταξη και από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης του εσωτερικού ή εξωτερικού. Ο έλεγχος αυτός προβλέπεται από το πολυνόμο έκτρωμα 2575/98 του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και έχει σκοπό το «κόψιμο» των συντάξεων. Ακόμα, οι υπάλληλοι του ΝΑΤ που θα συμμετέχουν στην επιτροπή και οι οποίοι θα πάρουν κάποιο «πριμ» για τις υπηρεσίες τους, θα επιλεχθούν από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ταμείου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους εκπροσώπους των ναυτεργατών στη διοίκηση του ΝΑΤ, καταψήφισε την απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής και κατήγγειλε τον τρόπο επιλογής των υπαλλήλων, με τον οποίο θα ευνοηθούν τα... «δικά μας παιδιά». Ανέφερε ακόμα ότι τα όσα προωθεί το ΝΑΤ σε βάρος των συνταξιούχων αποτελούν προέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, την οποία υποστηρίζει και η ΝΔ και υπογράμμισε ότι οι ναυτεργάτες θα απαντήσουν με το συντονισμένο αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ