ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Δύσκολη η συνέχεια

Η Αθήνα στους φιναλίστ της διεκδίκησης μαζί με Ρώμη, Στοκχόλμη, Μπουένος Αϊρες και Κέιπ Τάουν

Αυτή τη φορά η "Κόκα Κόλα" δε νίκησε τον Παρθενώνα. Ισως να μη χρειάστηκε, καθώς υπάρχει κι ο τελικός γύρος. Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα θα παίζει στη βασική πεντάδα των πόλεων που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΕ δεν επιφύλασσε εκπλήξεις. Αθήνα, Ρώμη, Στοκχόλμη, από την Ευρώπη, το Κέιπ Τάουν από τη Ν. Αφρική και το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, προκρίθηκαν για την τελική αναμέτρηση.

Χαμηλοί τόνοι

Στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, όπου στις 14.29 ο Ελβετός Μαρκ Χόντλερ έδωσε την εκκίνηση για την επόμενη αναμέτρηση, η ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε την πρόκριση της Αθήνας με αισιοδοξία και χαμηλούς τόνους. "Είμαστε υπερήφανοι για την τιμή που έκανε η ΔΟΕ στην πόλη μας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών θα ανταποδώσουμε αυτή την ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Αθήνα, ενδυναμώνοντας την υποψηφιότητά μας και επιβεβαιώνοντας σε όλα τα μέλη της ΔΟΕ ότι η Αθήνα θέλει, μπορεί και έχει όλες τις δυνατότητες να φιλοξενήσει τους Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας", υπογράμμισε η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

"Μόλις άκουσα το όνομα της Αθήνας κόντεψα να δακρύσω και αν μπορούσα να πω κάτι προς τα μέλη της ΔΟΕ θα ήταν δύο λέξεις. Είμαστε έτοιμοι", τόνισε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Π. Δήμας. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, αλλά μόλις τώρα αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια, στοιχείο που επισήμαναν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Λ. Νικολάου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρ. Φούρας και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος.

Πάντως, γεγονός είναι ότι η πρόκριση και τρίτης ευρωπαϊκής πόλης, της Στοκχόλμης, είναι αρνητική για τις τύχες της Αθήνας στις ψηφοφορίες που θα γίνουν στις 5 Σεπτέμβρη, οπότε και θα επιλεγεί η διοργανώτρια πόλη.

Πανηγυρισμοί στο Κέιπ Τάουν

Η αισιοδοξία ως αίσθημα δεν κυριάρχησε μόνο στην ελληνική αντιπροσωπεία. Στο Κέιπ Τάουν χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και ο Νέλσον Μαντέλα έμμεσα κάλεσε την Αφρική σε συστράτευση. "Είναι μια αξιολόγηση των δυνατοτήτων μας και μία έκφραση εμπιστοσύνης προς την Αφρική, σαν μια ήπειρο με λαμπρό μέλλον", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής. Ο Πρίμο Νεμπιόλο θεωρούσε δεδομένη την πρόκριση της Ρώμης και άφησε να γίνει αντιληπτό ότι η Αθήνα είναι ο βασικότερος αντίπαλος της ιταλικής πρωτεύουσας. "Είμαι σίγουρος πως η Αθήνα θα διοργανώσει πολύ καλά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το καλοκαίρι, αυτό όμως δε σημαίνει παράλληλα ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας θα αναλάβει σίγουρα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρώτος θα σφίξω το χέρι των άλλων πόλεων, αλλά θα προτιμούσα να σφίξουν το δικό μου" υπογράμμισε. Το Μπουένος Αϊρες θα χρειαστεί 7,4 δισ. δολ. για κατασκευή έργων, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης, Φρ. Μαγιόρκα, να χαρακτηρίσει την πόλη του πρώτο φαβορί. "Είμαστε το Νο 1. Αθήνα, Ρώμη, Στοκχόλμη έχουν διοργανώσει αγώνες, το Κέιπ Τάουν βάζει υποψηφιότητα για πρώτη φορά, ενώ εμείς για 5η", υπογράμμισε.

Οι χαμένοι

Πριν τελειώσει τις δηλώσεις άκουσε και τα καλά λόγια από τον Πελέ. "Είχε γίνει μια συμφωνία ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Αν το χρίσμα έπαιρνε η Βραζιλία, η Αργεντινή θα μας υποστήριζε και το αντίστροφο", δήλωσε ο διάσημος ποδοσφαιριστής και υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας. Προσγειωμένοι στην πραγματικότητα οι Σουηδοί, γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθειά τους είναι η άρνηση των πολιτών της Στοκχόλμης να δεχτούν τους Αγώνες. "Πριν τη διεθνή καμπάνια, καλό είναι να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με το σουηδικό λαό" υπογράμμισε ο Ολαφ Στενχάμαρ.

Δεν έλειψαν όμως και τα παράπονα από τις πόλεις που αποκλείστηκαν. Την ώρα πάντως που ο αντιπρόεδρος της ρώσικης Ολυμπιακής Επιτροπής, Β. Αλιόσιν, δήλωνε ότι η Αγ. Πετρούπολη "διατηρεί ελπίδες για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ή του 2012", το μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας Ερμάν Τουνσέρ κατηγόρησε τη ΔΟΕ για θρησκευτικό ρατσισμό. "Ποτέ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν τους διοργάνωσε ένα μουσουλμανικό κράτος. Τα 2 δισ. μουσουλμάνων όλου του κόσμου αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες" υπογράμμισε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
ΧΑΡΗσε παγκόσμιο τίτλο

Ο Χάρης Παπαδιάς, ο πρώτος Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής, πήρε χρυσό μετάλλιο στα 60μ. Στον τελικό Κόφφα και Βασδέκης

Το άστρο του Χάρη Παπαδιά έλαμψε χτες στην Πόλη του φωτός. Ο νεαρός από την Ελευσίνα έγινε ο πρώτος Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο στίβο. Ο Χ. Παπαδιάς κατέπληξε τους πάντες χτες στον τελικό των 60μ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 6.50, που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ (προηγούμενο με 6.51 του ίδιου και του Τερζιάν). Παράλληλα, άφησε πίσω του μεγάλα ονόματα του χώρου όπως ο τρίτος Ολυμπιονίκης Καναδός Σουρίν (5ος με 6.57) αλλά και ο Τζαμαϊκανός Γκριν (δεύτερος με 6.52) και ο Νιγηριανός Εζίνουα, (τρίτος με 6.52). Ας σημειωθεί ότι ο Ελληνας αθλητής είχε αρχίσει από το πρωί να "δείχνει τα δόντια" του όταν είχε περάσει πρώτος από τη σειρά του στα προκριματικά (με χρόνο 6.55), αλλά και το απόγευμα στον ημιτελικό όταν προκρίθηκε πάλι πρώτος στον τελικό με 6.53.

"Ετρεξα για μένα. Δεν κοίταζα ποιος έτρεχε δίπλα μου" τόνισε στις δηλώσεις του ο νεαρός αθλητής που επισήμανε ότι κάθε άλλο παρά θαύμα θα πρέπει να θεωρείται, αφού χρειάζεται σκληρή δουλιά για να έρθουν τέτοιες επιτυχίες. Στο ίδιο αγώνισμα ο Παυλακάκης ήταν τρίτος στα ημιτελικά με χρόνο 6.61 και αποκλείστηκε. Στα προκριματικά είχε πετύχει ατομικό ρεκόρ με 6.58.

Δυο φορές ρεκόρ η Κόφφα

Σημαντική επιτυχία σημείωσε και η Κατερίνα Κόφφα που προκρίθηκε στον σημερινό τελικό των 200μ, σημειώνοντας παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ με 22.96. Η Κόφφα ήταν δεύτερη πίσω από την Τζαμαϊκανή Φρέιζερ. Στα προκριματικά είχε πετύχει πάλι ρεκόρ με 23.05. Στο ίδιο αγώνισμα, αλλά στους άντρες, Παναγιωτόπουλος και Ναυπλιώτης αποκλείστηκαν στα προκριματικά, αφού τερμάτισαν στην 4η και 6η θέση αντίστοιχα με 21.97 και 21.76.

Στον τελικό του μήκους προκρίθηκε και ο Σπύρος Βασδέκης, αφού το άλμα του στα 7.92μ του έδωσε το εισιτήριο με τη 10η καλύτερη επίδοση. Ο Χατζόπουλος αποκλείστηκε με 7.71

Ατυχοι Θάνου - Παλλάκης

Εξάλλου άτυχη στάθηκε η Κατερίνα Θάνου στα 60μ, όταν στον ημιτελικό έχασε την πρόκριση για λίγα μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η Θάνου τερμάτισε στη δεύτερη θέση μαζί με την Αμερικανίδα Ντίβερς με τον ίδιο χρόνο 7.15, αλλά στην ανάλυση του φοτο-φίνις και μετά από ένσταση της ελληνικής αποστολής διεκρινίστηκε ότι ο ακριβής χρόνος ήταν 7.149 για τη Θάνου και 7.142 για την Ντίβερς. Στο ίδιο αγώνισμα η Τσώνη αποκλείστηκε από τα ημιτελικά με χρόνο 7.34. Το χρυσό μετάλλιο πήρε τελικά η Ντίβερς αφού πρώτευσε στον τελικό με χρόνο 7.06. Δεύτερη η Στούρουπ (Μπαχάμες) 7.15 και τρίτη Μπλανγκέ (Γαλλία) 7.17.

Ατυχος στάθηκε ο Παλλάκης στο επί κοντώ ο οποίος υπέστη θλάση στην προθέρμανση και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στους αγώνες.

Η πρεμιέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος είχε και παγκόσμιο ρεκόρ, αφού στα προκριματικά των 800μ των ανδρών ο Δανός Κίπτεκερ πρώτευσε με 1.43.97 καταρρίπτοντας το παλιό 1.44.84.

Το ενδιαφέρον στα άλματα

Τα άλματα και ειδικά το μήκος παίρνουν τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος της ελληνικής συμμετοχής στη συνέχεια.

Ο Σπύρος Βασδέκης αγωνίζεται στον τελικό, ενώοι Ξάνθου - Πατουλίδου στα προκριματικά. Κυριότεροι αντίπαλοι του Βασδέκη είναι ο Ρώσος Σοσούνοφ που στα προκριματικά πραγματοποίησε άλμα στα 8.30, ο Κουβανός Πεντρόσο με τα 8.12, οι Αμερικανοί Γούλντερ και Γκριν με 7.92 και 8.17 αντίστοιχα.

Στο μήκος γυναικών υπάρχουν κορυφαίες παρουσίες, όπως της περίφημης Γερμανίδας Χάικε Ντρέσλερ και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του '95 της Ιταλίδας Φιόνα Μέι.

Με στόχο τον τελικό, ο Λάμπρος Παπακώστας αγωνίζεται σήμερα στα προκριματικά του ύψους. Κυριότεροι αντίπαλοι θεωρούνται οι Βρετανοί Σμιθ και Γκραντ, ενώ απουσιάζει ο Σοτομαγιόρ.

Τέλος, με στόχο μια αξιοπρεπή εμφάνιση η Πόπη Ουζούνη αγωνίζεται σήμερα στα προκριματικά της σφαίρας.

ΒΟΛΕΪ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ
Συνεπής στο ραντεβού

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει αύριο στον τελικό την Κούνεο. Κέρδισε τη γερμανική Μπερλίν με 3-1. "Φαβορί η Κούνεο", λέει ο Μοντάλι

Συνεπής στο ραντεβού του με την Κούνεο ήταν ο Ολυμπιακός, αν και η Μπερλίν αποδείχτηκε σκληρό καρύδι και προσπάθησε να τον καθυστερήσει, κερδίζοντας το πρώτο σετ. Ο Ολυμπιακός όμως ήταν καλά διαβασμένος - ο Μοντάλι είχε δει τα τελευταία δέκα παιχνίδια των Γερμανών - και κατάφερε να πάρει τη νίκη με 3-1 (6-15, 15-8, 15-7, 16-14). Στο πρώτο σετ οι Γερμανοί με το σερβίς τακτικής κατάφεραν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υποδοχή του Ολυμπιακού και νευρικότητα. Η συνέχεια όμως ανήκε στους ερυθρόλευκους, που πήραν εύκολα το δεύτερο και τρίτο σετ σε 26 και 30. Συναρπαστικό ήταν το τέταρτο σετ, όπου ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 5-1, αλλά στη συνέχεια οι Γερμανοί ισορρόπησαν και κατάφεραν να προηγηθούν με 13-11. Στο κρίσιμο όμως αυτό σημείο οι ερυθρόλευκοι παίκτες, με αποθέματα ψυχραιμίας και ψυχής, ανέτρεψαν την κατάσταση και πήραν τη νίκη σε 34. Μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού ήταν η επίθεση, που του έδωσε 21 π. έναντι 14 της Μπερλίν. Κορυφαίος παίκτης του ο Μ. Γκιούρδας, ενώ χρυσή αποδείχτηκε η αντικατάσταση του Τσακιρόπουλου, που ξεκίνησε τον αγώνα με τον Θεοδωρίδη που έδωσε λύσεις στην επίθεση.

Ο Τζιανπάολο Μοντάλι χρησιμοποίησε τους: Χελντ 5π.+15 αλ., Στορκ 4+7,5, Γκαβρίλοφ 5+15.5, Τσακιρόπουλος 0+1, Γκιούρδας 12,5+15, Χριστοφιδέλης 5+14, (Θεοδωρίδης 2 +13, Μιχαλόπουλος).

Μετά τον αγώνα ο Ιταλός προπονητής του Ολυμπιακού εξομολογήθηκε: "Οταν ήρθα στον Ολυμπιακό ονειρευόμουνα να παίξω έναν ευρωπαϊκό τελικό σε 2-3 χρόνια. Αυτό ήρθε νωρίτερα" και έκανε έκκληση στον κόσμο για ενίσχυση των ερυθρολεύκων στο αυριανό παιχνίδι με την Κούνεο. Ο Μοντάλι δήλωσε πως θεωρεί την Κούνεο φαβορί για τον τίτλο.

Στον άλλο ημιτελικό η Κούνεο κέρδισε τη ρωσική Μπελογκόριε με 3-1 (11-15, 15-6, 15-9, 15-5).

Οι Ιταλοί έχουν στις τάξεις τους παίκτες όπως ο περίφημος Ισπανός Πασκουάλ, ο Γιουγκοσλάβος Β. Γκρμπιτς και οι Ιταλοί Πάπι, Λουκέτα, Ντε Τζόρτζι, Γκάλι και Τζιρέτο. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Πάπι, ενώ πρόβλημα στο δάχτυλο έχει και ο Γκρμπιτς.

Ο αυριανός τελικός θα ξεκινήσει στις 8.45 μμ και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-3. Ο μικρός τελικός αρχίζει στις 6.30 μμ (απευθείας ΕΤ-3).

Ο Χ. Παπαδιάς είναι από χθες ο πρώτος Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής

Ο Χ. Παπαδιάς είναι από χτες ο πρώτος Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο στίβο

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤV

Σήμερα από τις 17.30 έως τις 21.10 η ΕΤ-1 θα μεταδώσει απευθείας το πρόγραμμα των αγώνων της δεύτερης μέρας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, ενώ την Κυριακή τα αγωνίσματα της τρίτης μέρας θα μεταδοθούν από την ΕΤ-2 15.10-18.15. Σήμερα διεξάγονται οι παρακάτω τελικοί: Τριπλούν (Γ), Επί Κοντώ (Α), Υψος (Γ), Μήκος (Α) τελικός, 19.20 Σφαίρα (Γ) τελικός, 20.25 1.500μ (Α) τελικός, 20.35 200 (Γ) τελικός, 20.45 200 (Α) τελικός, 20.55 3.000μ (Γ) τελικός.

Οι αυριανοί τελικοί είναι ύψος Α, μήκος Γ, κοντώ Γ., 400 Α και Γ, 800 Α και Γ, 1.500 Γ, 3.000 Α, 60 εμπ. Α και Γ, 4χ400 Α και Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ