ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Στην ταξική πολιτική η ρίζα των γυναικείων προβλημάτων

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

Η παγκόσμια μέρα της γυναίκας είναι μέρα τιμής στις αγωνιζόμενες γυναίκες και κάλεσμα αντίστασης και πάλης

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ

ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Εργαζόμενες γυναίκες,

Νοικοκυρές,

Απόμαχες της δουλιάς,

Νέες Η 8 του Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες, σ' όλο τον κόσμο, αντιμέτωπες με την πιο σκληρή επίθεση των πολυεθνικών και των κυβερνήσεών τους. Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκει εκατομμύρια γυναίκες, στις χώρες της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Οι αγρότισσες και οι γυναίκες εκπαιδευτικοί, μαζί με άλλες εργαζόμενες της δικής μας χώρας, πυκνώνουν μαζικά τις γραμμές των μεγάλων αγώνων των τελευταίων μηνών.

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλες τις γυναίκες του μόχθου και της βιοπάλης. Στέλνει θερμό χαιρετισμό στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Αλβανίας. Με τη βεβαιότητα ότι οι λαοί δεν πρόκειται τελικά να υποταχθούν στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, εκφράζει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες των άλλων βαλκανικών χωρών, που ζουν τη θηριωδία της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Γυναίκες,

Σήμερα πληρώνετε ακριβά το τίμημα των επιλογών του κεφαλαίου. Οι μανάδες πληρώνουν με το αίμα των παιδιών τους τη συμμετοχή στις συρράξεις που υποδαυλίζουν οι ιμπεριαλιστές, προκειμένου να ξαναχαράξουν σύνορα κρατών, να κατακτήσουν νέες αγορές. Βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα ή μισθωτούς σκλάβους ή να πουλιούνται στα παζάρια της άγουρης σάρκας, Οι τραγικές εικόνες των άνεργων γυναικών ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης, του εμπορίου νέων γυναικών και της διαφθοράς, σκιαγραφούν τη ζωή των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Λευκή Βίβλος σαρώνουν τα κατακτημένα δικαιώματα των γυναικών στο όνομα των δήθεν ίσων ευκαιριών με τους άνδρες, της μείωσης του κόστους εργασίας και της ανταγωνιστικότητας. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της σύγκλισης και της εισόδου στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση (ΟΝΕ).

Αυτός είναι ο κόσμος που αναπνέει ελεύθερα μετά τις "κοσμογονικές αλλαγές", την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Σ' αυτό τον κόσμο καλούνται οι γυναίκες να δυναμώσουν την αντίσταση, για να μπει φρένο σήμερα και ν' ανοίξει ο δρόμος για την πανανθρώπινη κοινωνία της ισοτιμίας των δύο φύλων, χωρίς τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Γυναίκες,

Τα ψέματα και οι πλαστές θριαμβολογίες των κυβερνήσεων και των κομμάτων του Μάαστριχτ δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Σήμερα οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ζουν τη μείωση των μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και την παράδοσή τους στα χέρια της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Ζουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, τη συρρίκνωση και το ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας. Οι άνεργες γυναίκες ξεπερνούν το 60% του συνόλου των ανέργων. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η έλλειψη της δημόσιας υποδομής και η ιδιωτικοποίηση της υπάρχουσας στις υπηρεσίες υγείας, στη φροντίδα και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η διαρκής υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης τρέφει την αύξηση του αναλφαβητισμού στις γυναίκες και την παραπαιδεία, με άμεσες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η ιδεολογική επίθεση της κυρίαρχης τάξης επεκτείνεται στις δήθεν ευθύνες των γυναικών για την αύξηση της εγκληματικότητας, τη διάλυση οικογενειών και άλλα παρόμοια, που έχουν στόχο η γυναίκα να ξαναγυρίσει στο σπίτι. Οι γυναίκες ζουν την προσβλητική συμπεριφορά των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που τις προβάλουν ως αντικείμενα ή διαφημιστές των κάθε λογής προϊόντων, παραμορφώνουν τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, συγκαλύπτουν τη διπλή τους καταπίεση. Πολλαπλά εμπόδια ορθώνονται στη γενικότερη κοινωνική ζωή.

Η ρίζα των παραπάνω προβλημάτων βρίσκεται, στην ταξική πολιτική που προωθεί το κεφάλαιο - μέσω των υποτακτικών του κυβερνήσεων - σε βάρος όχι μόνο των γυναικών, αλλά συνολικά της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και της νεολαίας.

Γυναίκες,

Παλέψτε για:

  • Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης σε κλάδους που απασχολούνται γυναίκες, στο βιομηχανικό, στον αγροτικό και στον τομέα των υπηρεσιών.
  • Μείωση των ωρών εργασίας. 5ήμερο, 7ωρο, με αύξηση των μισθολογικών και κοινωνικών παροχών.
  • Ωράριο εργασίας των γυναικών στα καταστήματα, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικάτων των εργαζομένων στο εμπόριο.
  • Επιδότηση αόριστης διάρκειας των ανέργων, με επιδόματα στο 80% του βασικού μεροκάματου.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Μείωση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα 55 χρόνια.
  • Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής.

Αναβάθμιση και διεύρυνση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

  • Διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας για τα προγράμματα των ΜΜΕ.

Εργαζόμενες,

Η σημερινή πολιτική απέναντι στις γυναίκες του λαού μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Με αγώνες, με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων που στηρίζουν το Μάαστριχτ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις επιλογές του ΣΕΒ, των εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων.

Ο καθημερινός αγώνας δίνει αποτελέσματα. Ωριμάζει τις συνειδήσεις, μπορεί να περιορίσει αντιλαϊκές επιλογές, να υπερασπίσει με επιτυχία κατακτήσεις. Από την άλλη ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές σε βάρος των μονοπωλίων και σε όφελος του λαού. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη των γυναικών, στην ένταξή τους στο λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.

Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να ενεργοποιηθούν μαζικά στους γυναικείους, στους συνδικαλιστικούς και στους άλλους μαζικούς φορείς και με τη δική τους πρωτόβουλη δράση να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γενικότερης λαϊκής πάλης.

Εργαζόμενες γυναίκες,

Νοικοκυρές,

Απόμαχες της δουλιάς,

Νέες

Εναντιωθείτε στην Ευρώπη του Μάαστριχτ, στην Ευρώπη της φτώχειας, της ανεργίας και των πολέμων, στη συγκρότηση "πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης", στα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου. Αψηφείστε τα κηρύγματα της μοιρολατρίας και της υποταγής. Πάρτε μαζικά μέρος στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικών σας και των γενικότερων λαϊκών κατακτήσεων. Διεκδικείστε δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Εμπρός, μαζί με όλο τον λαό, για την οικοδόμηση του μετώπου πάλης ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - πολυεθνικών.

???

ΝΕΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ
Να πάρουν τη θέση τους στα μέτωπα πάλης

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Φέτος, η 8η του Μάρτη γιορτάζεται στο φόντο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των καθηγητών, στον απόηχο του αγροτικού ξεσηκωμού, του ηρωικού αγώνα των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, της νεολαίας.

Η παγκόσμια μέρα για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών, βρίσκει γυναίκες του τόπου μας, νέες κοπέλες να πρωτοστατούν σ' αυτούς τους αγώνες, να διεκδικούν, δίνοντας στην 8η του Μάρτη το πραγματικό αγωνιστικό της περιεχόμενο, μετατρέποντάς τη σε μέρα αγώνα, μέρα παραμονής και προετοιμασίας αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που προστάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Στις μέρες μας οι νέες γυναίκες δέχονται την πιο σκληρή, ανελέητη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά τους, οδηγούνται εκβιαστικά στο μικρόκοσμο του σπιτιού τους μακριά και έξω από κάθε κοινωνικό αγώνα, μακριά και έξω από κάθε πολιτική ενασχόληση. Από τη μια οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και από την άλλη ο εξευτελισμός της προσωπικότητάς τους από τα Μέσα Ενημέρωσης, θέλουν να τη μετατρέψουν σε άβουλο πλάσμα, φτηνή εργατική δύναμη, έτοιμη να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους.

Αυτόν τον ρόλο της γλάστρας στην πολιτική και κοινωνική ζωή, πρέπει να αρνηθούν οι νέες κοπέλες, εργαζόμενες, άνεργες, μητέρες, να μπουν μπροστά στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και σ' αυτούς που θα ξεκινήσουν, να δυναμώσουν με τη δράση τους και τη δημιουργική συμμετοχή τους, μαζικούς φορείς του κινήματος, τα σωματεία, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τους γυναικείους συλλόγους, τις επιτροπές ειρήνης, διεκδικώντας μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα σε έναν κόσμο ειρηνικό.

Η Κομμουνιστική Νεολαία με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών, καλεί τη νέα κοπέλα να πάρει τη θέση της στα μέτωπα πάλης, γιατί ο αγώνας για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών περνά μέσα από τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη ζωή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ