ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
8Η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Με τις γυναίκες στο θεσσαλικό κάμπο

Η κεντρική εκδήλωση της ΟΓΕ, κοντά στις αγρότισσες

Σ' ένα τυπικό χωριό του θεσσαλικού κάμπου, τη Σέκλιζα, επέλεξε φέτος η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας να κάνει την κεντρική εκδήλωσή της για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Επιλογή καθόλου τυχαία, αφού η αγρότισσα σήμερα, με το νέο νόμο, κινδυνεύει να χάσει προσωπική σύνταξη και ασφάλιση.

Η ενημέρωση των γυναικών έχει ήδη ξεκινήσει στα χωριά της Θεσσαλίας από τους τοπικούς συλλόγους της ΟΓΕ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ίδια η πρόεδρος της ΟΓΕ και η γενική της γραμματέας περιόδευσαν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο, όπου μίλησαν για την κοινωνική πολιτική και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνίδα να μείνει ανασφάλιστη.

Μήνυμα στον πρωθυπουργό, που ταυτόχρονα περιόδευε στη Θεσσαλία, έστειλε η ΟΓΕ από την Καρδίτσα, να σταματήσει τις πολιτικές που οδηγούν στην περιθωριοποίηση των γυναικών. Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου,η γενική γραμματέας της Κατίνα Καραμάνου και η Ρούλα Χαλάτση από το Σύλλογο Γυναικών Ν. Καρδίτσας. Στα Τρίκαλα μίλησε η Κατίνα Καραμάνου, που συζήτησε με το κοινό και έκανε δημόσιο διάλογο με τον δήμαρχο της πόλης Κ. Παπαστεργίου.

Μια σύντομη, αλλά ουσιαστική επικοινωνία με τις γυναίκες της Θεσσαλίας, που κατέδειξε πόσο η ταυτότητα της Οργάνωσης είναι στενά δεμένη με τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

"Η αγανάκτηση να γίνει δράση"

Η εκδήλωση στη Σέκλιζα οργανώθηκε με τη στήριξη της Κοινότητας, μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Ν. Καρδίτσας και το Σύλλογο Γυναικών της Σέκλιζας.

Για τις ιστορικές ευθύνες του γυναικείου κινήματος, μίλησε η Ντίνα Μπαντή, πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Καρδίτσας, ανακοίνωσε ότι η ΟΓΕ ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία και ευχήθηκε η αγανάκτηση των γυναικών να γίνει δράση.

Νέα γυναίκα, η πρόεδρος του παραρτήματος Συλλόγου Γυναικών Σέκλιζας, Ρούλα Φυτσιλή, μιλάει για την κατάσταση των αγροτισσών σήμερα, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα της νέας γενιάς:

"Η ανεργία - είπε - διώχνει τις νέες από τα χωριά. Η γυναικεία αγροτική απασχόληση υπερβαίνει το 40% της αγροτικής συνολικής απασχόλησης, όμως το επάγγελμα της αγρότισσας δεν είναι κατοχυρωμένο. Ούτε βοηθήματα, ούτε επιδόματα έχουν και για τις νέες δεν υπάρχουν ευκαιρίες να εργαστούν σε βιομηχανίες της περιοχής, με αποτέλεσμα να φεύγουν για τις πόλεις, για να προστεθούν στην ουρά των ανέργων. Στα περισσότερα χωριά του νομού, τα σχολεία είναι μονοθέσια και διθέσια, με έναν ή δύο δασκάλους για όλες τις τάξεις.

Τα παιδιά της υπαίθρου δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά της πόλης. Για να πάνε στο Γυμνάσιο, πηγαινοέρχονται με τα λεωφορεία, χάνοντας πολλές ώρες - μόνο στη στάση μπορεί να περιμένουν 1 - 2 ώρες. Το χειμώνα πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετακομίζουν στην πόλη και να πληρώνουν νοίκι για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Με τα έξοδα για τα φροντιστήρια, πολλές οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Ο αγροτικός γιατρός επισκέπτεται τα χωριά δυο φορές τη βδομάδα. Αν συμβεί κάτι έκτακτο, πρέπει να πάει κανείς σε νοσοκομείο στην πόλη, όπου κι εκεί δε γίνονται όλες οι εξετάσεις. Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν. Το '93, που η ΟΓΕ έκανε την έρευνα για την αγρότισσα, το 55% των αγροτισσών τόνιζαν την έλλειψη Κέντρων Υγείας. Και να σκεφτεί κανείς ότι πολλά χωριά είναι απομακρυσμένα και για να φτάσει κανείς στην πόλη χρειάζονται από μια ως τρεις ώρες...".

Τα λέτε καλύτερα εσείς!

Βασικός στόχος της εκδήλωσης στη Σέκλιζα, εκτός από την ενημέρωση, ήταν να ακουστεί η φωνή των ίδιων των αγροτισσών που ζουν τα προβλήματα. "Τα λέτε καλύτερα εσείς από τους προφεσόρους", παρατηρεί δυνατά η Καλλιόπη Μπουντούρογλου. "Η Θεσσαλή αγρότισσα είναι το καμάρι της ελληνικής υπαίθρου", τονίζει και καλεί τον Βαγγέλη Μπούτα "να χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο για τη δουλιά του στη Βουλή" τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε πριν τρία χρόνια η ΟΓΕ ανάμεσα στις αγρότισσες της Θεσσαλίας.

Μουδιασμένες στην αρχή οι γυναίκες απ' όσα άκουσαν, αλλά και από μια δειλία να μιλήσουν δημόσια, αρχίζουν σε λίγο να "ξεσπαθώνουν". Κοντά μας είναι, εκτός από την πρόεδρο και τη γραμματέα της ΟΓΕ (που μόλις γύρισε από τα Τρίκαλα) η Ελλη Γκαζούνη, η Αγγελική Φυτσιλή, η Κάρολα Νικολάου, η Βαϊτσα Βαγγελάτου, η Τζένη Κυριακοπούλου...

"Ηδη και πριν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, αρκετές αγρότισσες σταμάτησαν την ασφάλισή τους, γιατί δεν είχαν να δίνουν τα χρήματα για πρόσθετη ασφάλιση", λέει η Ρούλα Φυτσιλή.

"Αν μια γυναίκα πλήρωνε πρόσθετη ασφάλιση και τώρα δεν έχει χρήματα, χάνεται", τονίζει και η Αγγελική Φυτσιλή. Οι πιο πολλές δεν έχουν πάρει ακόμα είδηση τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον με την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, γι' αυτό και η εκδήλωση είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Ενδιαφέρονται να μάθουν, το θέμα τις "καίει"!

Μας πληροφορούν ότι η ενημέρωση έχει αρχίσει και γίνεται από σπίτι σε σπίτι, ακόμα και στα μαγαζιά. Και δεν είναι διόλου περίεργο που αυτή η προσπάθεια ξεκινάει από τη Σέκλιζα: Ο Σύλλογος Γυναικών είναι παράρτημα της ΟΓΕ από το 1978, από τα πρώτα στην Ελλάδα. Και οι σύλλογοι γυναικών στη Θεσσαλία είναι πολύ δραστήριοι!

Η ενημέρωση, η προληπτική ιατρική είναι ανύπαρκτες, η αγρότισσα δουλεύει σκληρά, χωρίς προφυλάξεις, γιατί αγνοεί τις επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα, ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική ηλικία. Η έλλειψη βρεφικών σταθμών είναι παντελής και η αγρότισσα πρέπει να δουλεύει στο σπίτι και στο χωράφι έχοντας και την ευθύνη του παιδιού. Μ' αυτές τις συνθήκες και χωρίς κοινωνική πρόνοια, η συμβίωση με ηλικιωμένους γονείς και πεθερικά είναι αναπόφευκτη στα χωριά...

Ο πολιτισμός υστερεί δραματικά: Μόνο καταφύγιο, σχεδόν, για την αγρότισσα είναι το εργόχειρο και η τηλεόραση. Η έρευνα που κάναμε το 1993 έδειξε ότι το 70% των γυναικών δε διαβάζουν ούτε εφημερίδες ούτε βιβλία...

Μόνο το 0,7% των αγροτισσών μετέχουν σε κοινοτικά συμβούλια, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε αγροτικούς συλλόγους. Η αγρότισσα νιώθει παραμελημένη, κλείνεται στους τέσσερις τοίχους και γι' αυτό ένας από τους στόχους του συλλόγου είναι να βγουν από το σπίτι οι γυναίκες, να προβληματιστούν για την άσχημη κατάσταση και να συμμετέχουν στη λύση των προβλημάτων. Και είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι εδώ στο χωριό μας οι γυναίκες που πήραν μέρος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και στα μπλόκα των αγροτών!

Φαύλος κύκλος

Αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, τα προβλήματα δε λείπουν, είναι αλληλένδετα με αυτά των γυναικών της υπαίθρου... και ο συντηρητισμός θεριεύει μαζί με την επιρροή θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων.

"Ακόμα και στις πόλεις της Θεσσαλίας, οι προοπτικές είναι μικρές για τις νέες", υπογραμμίζει η Ρούλα Χαλάτση από το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας.

"Στη Λάρισα και το Βόλο, σε κλάδους όπως κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, τα εργοστάσια κλείνουν. Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν υπήρχαν τέτοιες βιομηχανίες, όμως η ανεργία είναι μεγάλη για τις κοπέλες που αρχίζουν για πρώτη φορά να εργάζονται. Και αυτή η κατάσταση θα οξύνεται, όσο αυξάνουν τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας. Στη Δυτική Θεσσαλία κύρια πηγή των εσόδων των μαγαζιών ήταν οι αγρότες που όταν έπαιρναν τα χρήματα από την παραγωγή του βαμβακιού έρχονταν και ψώνιζαν στην πόλη. Τώρα που η παραγωγή δεν πήγε καλά, δε δούλεψαν και τα καταστήματα, ιδίως τα Χριστούγεννα. Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Πουλάνε οι αγρότες τα χωράφια τους για να έρθουν στην πόλη, μαγαζιά ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς και οι γυναίκες υπάλληλοι χάνουν τη δουλιά τους. Στη Λάρισα, δουλεύουν ήδη με μερική απασχόληση στο "Πράκτικερ" και στο "Κόντινεντ". Στην Καρδίτσα έχουμε τον Αντωνόπουλο και τον Μπαλή, που κάνουν ζημιά στα μικρομάγαζα", προσθέτουν οι αγρότισσες από τη Σέκλιζα.

Συνεταιρισμοί γυναικών;

Κι αν μια εργαζόμενη μείνει έγκυος, συνήθως τη διώχνουν. Για παράδειγμα, μια νέα γυναίκα που δουλεύει σε φροντιστήριο κρύβει την εγκυμοσύνη της για να φτάσει μέχρι τον Ιούνη που τελειώνει το σχολικό έτος. Εχει γίνει ράκος από τους εμετούς... Πολλά κορίτσια πετυχαίνουν σε ανώτατες σχολές και θέλουν να φύγουν οριστικά από την επαρχία. Στην Ανατολική Θεσσαλία ιδίως, οι νέοι και οι νέες επιστημόνισσες δε βρίσκουν δουλιά και αναγκάζονται να δουλεύουν σε ...μπαράκια. Ενώ άλλοτε υπήρχαν δυνατότητες ανάπτυξης, γιατί με την παραγωγή του βαμβακιού συνεχιζόταν μια αλυσίδα που έφτανε μέχρι την ένδυση, σήμερα αυτή η αλυσίδα κόβεται. Και η απασχόληση στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια αποδίδει ελάχιστα... Υπάρχει, λ.χ., ο συνεταιρισμός γυναικών της λίμνης Πλαστήρα που κάνει καλλιέργεια οικολογικών προϊόντων και φτιάχνει τοπικά γλυκά. Ξεκίνησαν με το πρόγραμμα "NOW" και "Λίντερ". Ομως ο συνεταιρισμός δε βοηθήθηκε. Μόνες τους προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα. Και στη Μεταμόρφωση, όπου έφτιαχναν τοπικά γλυκά και τουρσί, η προσπάθεια ατόνησε, όπως και στους Σοφάδες όπου έραβαν παραδοσιακές στολές. Δεν είμαστε ενάντια στους συνεταιρισμούς, τονίζει η Ρούλα Χαλάτση, αλλά στον τρόπο που έγιναν, χωρίς στήριξη, χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς και να υπάρχει η έννοια της συλλογικότητας. Υστερα, με τους μεσάζοντες, τις εταιρίες που μεσολαβούν, χάνονται τα μισά λεφτά στην πορεία...

Ενα ζωντανό παράδειγμα, λέει η Ελλη Γκαζούνη,είναι η συνεταιριστική μερίδα όπου η αγρότισσα, αν ήθελε να την αποκτήσει, έπρεπε να πληρώσει τριάντα χιλιάδες, κάτι που για πολλές ήταν δύσκολο. Πόσο μάλλον τώρα, που πρέπει να πληρώσει για την ασφάλισή της, ενώ η παραγωγή μειώνεται και οι τιμές πέφτουν. Πόσες αγρότισσες θα μπορέσουν να ασφαλιστούν;

Εμφανίζουν την αγροτική καλλιέργεια σαν να μην έχει μέλλον, λέει με θλίψη η Κάρολα Νικολάου.Κι όμως, στη γεωργία στηρίζουν πολλά. Είναι δυνατό να μην έχει πια μέλλον η γεωργία στο θεσσαλικό κάμπο, σ' αυτή την εύφορη γη;

Στο Αμπελικό, που απέχει μόλις 12 λεπτά από την Καρδίτσα, ούτε ένα κορίτσι δεν πάει στο Γυμνάσιο, γιατί δεν υπάρχει λεωφορείο. Οι γυναίκες εδώ ζουν μια ζωή διαφορετική από τους άντρες - σπάνια πηγαίνουν στην πόλη και δεν έχουν ποτέ χρήματα στο χέρι. Το ψηφοδέλτιο στις εκλογές τούς το δίνουν οι άντρες έτοιμο. Και είναι τόσο μικρή η παραγωγή, που όταν γίνεται γάμος τα έξοδα που κάνουν για τη γιορτή είναι για μερικές οικογένειες η αρχή της κατάρρευσης...

Αλλαγές στα ..."μουλωχτά"

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βαγγέλης Μπούτας,ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής,εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Ν. Καρδίτσας και του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας, καθώς και του Συλλόγου Γυναικών Γραμματικού, ο Σεραφείμ Τσιάνος εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σέκλιζας, εκπρόσωπος του ΔΣ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, ο γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Καλλικύρου, του Συλλόγου Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέκλιζας, του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Μουρακάν κ.ά. "Γίνονται αλλαγές στα μουλωχτά", επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Σέκλιζας Γιάννης Βαγγελάτος,μέσα στο Κοινοβούλιο, από βουλευτές που μόνος τους στόχος είναι να πετύχουν τα προγράμματα σύγκλισης. Μέσα σε μια βραδιά παίρνονται πίσω κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες, στο όνομα κάποιου δήθεν χρέους ανάπτυξης.

Τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν πιο κοντά το λαό στο τι συμβαίνει πραγματικά, τόνισε και ο Βαγγέλης Μπούτας, που υπογράμμισε ότι με τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις το κράτος σταματάει να δίνει τα τριακόσια δισ. που έδινε κάθε χρόνο για την κοινωνική πρόνοια των αγροτών και σε συνδυασμό και με τις χαμηλές τιμές από την παραγωγή, η κοινωνική ασφάλιση των αγροτισσών κινδυνεύει. Στο σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η γυναίκα στην εποχή της Αντίστασης, αναφέρθηκε ο Βασίλης Φυτσιλής, που παρατήρησε ότι όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να φέρουν πίσω τη γυναίκα στο περιθώριο και στην κουζίνα, χωρίς λόγο και δικαιώματα.

Μια ιδεολογία υποκατάστατων

Πολύπλοκη και δύσκολη εποχή για το γυναικείο κίνημα επισήμανε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, στην ομιλία της. Η θέση της γυναίκας δεν μπορεί να αναβαθμιστεί αν δεν απαλλαγεί από τους διπλούς και τριπλούς ρόλους της. Αυτή η απαλλαγή από τους ρόλους που έχουν φορτώσει στις γυναίκες οι εκμεταλλευτικές κοινωνίες, μόνο με κοινωνική πολιτική και ανεπτυγμένο κράτος πρόνοιας μπορεί να γίνει.

Αναλφάβητες είναι το 70% από τις γυναίκες αγρότισσες, σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε το 1993 στη Θεσσαλία και 73% δεν έχει πάει ποτέ σε κινηματογράφο ή θέατρο. Οδεύουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα πλήρως παραδομένο στους νόμους της αγοράς: Γνώσεις μιας χρήσης μέσα από ποικίλα εκπαιδευτικά σχήματα για ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό ταχείας απόδοσης και διά βίου εγκλωβισμένο μέσα στους δοσμένους κοινωνικούς ρόλους, δηλαδή στοιβαγμένο στους γυναικωνίτες της κοινωνίας. Τα ΜΜΕ διαμορφώνουν πρότυπα και στάση ζωής, μετατρέπουν τη χώρας μας σε χώρα του ροζ και του τζόγου, δηλητηριάζοντας ολόκληρη την κοινωνία και τη νέα γενιά. Τα ναρκωτικά απειλούν τη νεολαία, όχι μόνο σαν ουσίες, αλλά σαν ιδεολογία υποκατάστατων απέναντι σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να της εξασφαλίσει τα στοιχειώδη δικαιώματά της. Ολο και περισσότεροι νέοι πεθαίνουν κάθε χρόνο και δεκάδες χιλιάδες εξουδετερώνονται ως κοινωνικά άτομα, οι οικογένειές τους αιμορραγούν. Η χορήγηση του ναρκωτικού μεθαδόνη εμφανίζεται σαν πανάκεια, ενώ μεγάλη μερίδα πολιτικών στελεχών από τα περισσότερα κόμματα δημόσια υποστηρίζουν το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "μαλακά" και "σκληρά" και τη νομιμοποίηση της χρήσης τους. Ακρατος ατομισμός, απάθεια, μοιρολατρία είναι η στάση ζωής που υπαγορεύεται από όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς...

Περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ κραδαίνοντας γνωστό περιοδικό, αφιερώνουν πλήθος σελίδες για να μας πείσουν ότι το χασίς είναι... σπουδαίο, γι' αυτό πρέπει να το φυτεύουμε, να το καπνίζουμε και να το χρησιμοποιούμε σαν φάρμακο... Η συρρίκνωση της κοινωνικής πρόνοιας φτάνει μέχρι και το κλείσιμο θεραπευτικών κοινοτήτων. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται, πρώτα απ' όλα πρόληψη, δηλαδή καταπολέμηση των αιτίων που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Και πρόληψη σημαίνει μέτρα που αφορούν το δικαίωμα στην εργασία, σην οικογένεια, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ενημέρωση, συμβουλευτικούς σταθμούς, κώδικες δεοντολογίας στα ΜΜΕ κ.ά.

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο καθώς δεν κατέχουν πλούτο, εξουσία, ούτε χωράφια, ούτε μέσα παραγωγής. Είναι οι πιο φτωχές από τους φτωχούς. Η κατεδάφιση της κοινωνικής πολιτικής και η ανεργία τις χτυπάει πρώτες, ενώ η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων δοκιμάζεται πρώτα στο γυναικείο πληθυσμό, με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Η Ελληνίδα υποκαθιστά όλο και περισσότερο το κράτος πρόνοιας και εκ των πραγμάτων τα φτωχότερα στρώματα των γυναικών θα πληγούν περισσότερο. Η φετινή 8 Μάρτη αποτελεί σταθμό για τις γυναίκες της χώρας μας και επιφορτίζει με ιδιαίτερες ευθύνες το γυναικείο κίνημα...

Πάλι εξαρτημένη!

Από το ψήφισμα της εκδήλωσης που έγινε στη Σέκλιζα, για την "κοινωνική πολιτική και την αγρότισσα":

"Η αγρότισσα που με αγώνες αναγνωρίστηκε το 1982 ως αυτόνομο πρόσωπο και πήρε αυτοτελή σύνταξη, θα τη στερηθεί, θα γίνει εξαρτώμενο άτομο με όλες τις σχετικές συνέπειες, κύρια σε περίπτωση διαζυγίου.

Ζητάμε: Η αγρότισσα να παίρνει σύνταξη με 30 χρόνια ασφάλιση. Να είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση η επιχορήγηση του κράτους και με ρητή διαταγή να μη δεσμεύονται τα αποθεματικά. Η συνεισφορά αγρότη - κράτους να είναι ένα προς τρία. Με την ίδια εισφορά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η χορηγούμενη από τον ΟΓΑ σύνταξη να αυξηθεί στις 40.000 δρχ. και να γίνεται αυτόματη αναπροσαρμογή".

"Με αγώνες θα απαντήσουμε"

Το μήνυμα της Μέρας της Γυναίκας

Σε τι διαφέρει η φετινή επέτειος της Ημέρας της Γυναίκας από τις προηγούμενες; Μια απάντηση δίνει η Χριστίνα Τσεντούρου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος της Αθήνας:

"Η φετινή 8η του Μάρτη θα τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο, μιας και αυτή η περίοδος είναι περίοδος μεγάλων και ξεχωριστών αγώνων, που και οι γυναίκες συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο: Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί με το μεγαλειώδη αγώνα του κλάδου τους σε διαρκέστερες μορφές, μα κυρίως σ' ό,τι αφορά τα αιτήματά τους. Οι αγώνες των ναυτεργατών έβαλαν με τη δύναμη και τη μαζικότητά τους το αγωνιστικό στίγμα στην περίοδο, ενώ οι οικογένειές τους και ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν έμειναν αμέτοχες σ' αυτό τον αγώνα.

Η πάλη των αγροτών και η ξεχωριστή συμμετοχή των αγροτισσών στις κινητοποιήσεις που έγιναν, επίσης έβαλαν αποφασιστική σφραγίδα σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Κι ακόμα, οι γυναίκες συνταξιούχοι που με πείσμα και αξιοπρέπεια παλεύουν για την κοινωνική ασφάλιση και τη σύνταξη. Να ποιο είναι το μήνυμα της 8ης του Μάρτη 1997: Κοινό μέτωπο, με την ιδιαίτερη συμμετοχή των γυναικών, ενάντια στα σχέδια που έχουν σαν στόχο να πάρουν πίσω κατακτήσεις, να καταργήσουν την κοινωνική ασφάλιση, να βγάλουν σιγά - σιγά απ' αυτή την ασφάλιση τις γυναίκες.

Με αγώνες θα απαντήσουμε στον περιβόητο "εθνικό - κοινωνικό διάλογο", αυτή θα είναι η συμμετοχή μας στο διάλογο, ο αγώνας και η αντίσταση".

Εκδήλωση

Την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Μαρτίου, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση της ΟΓΕ στην Αθήνα για την Μέρα της Γυναίκας, με θέμα "Κοινωνική πολιτική και γυναίκες". Θα μιλήσουν η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου και η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών, Ελένη Ζαφειρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον "Παρνασσό" στις 6 μ.μ. και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Συμμετέχουν η ηθοποιοί, Αλέκα Παϊζη, Βενετία Χατζηνικολάου, καθώς επίσης η Εύα Φάμπα, κιθάρα. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Βασίλης Κολοβός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ